Cena za inováciu pre spoločnosť Hengst SE

19 marca 2018, 11:01

Špecialista na filtráciu z Münster získal zvláštne ocenenie za inováciu „Blue-on“. Technológia, ktorá bola vyvinutá ako trvalá alternatíva pre šroubované olejové filtre, bola ocenená v Düsseldorfe titulom „North Rhine-Westphalia Innovation Award“. S výhrou je spojená finančná odmena vo výške 100.000 eur.

Hengst získal ocenění za inovaci Blue-on

Hlavní myšlenkou technologie „Blue-on“ bylo vytvořit udržitelný olejový filtr, který lze použít místo kovového filtru typu „Spin-on“. Po celém světě jezdí zhruba 800 milionů vozidel, které jsou vybaveny šroubovacími filtry. Zde se při výměně oleje odstraňuje celý filtr i s obalem, což vyžaduje nakládání se zbytkem oleje ve filtru jako s nebezpečným odpadem a zpracování kovových a ocelových částí tohoto filtru. Taková výměna významně zatěžuje životní prostředí. Vznikne při ní 500.000 tun odpadní oceli (ekvivalent 50 Eiffelových věží) a 142.000 tun použitého oleje (tanker Suezmax).

„Firma Hengst společně s týmem inženýrů vedených Michaelem Böhmem prakticky znovuvytvořila klasický šroubovací olejový filtr. Tento působivý inženýrský úspěch ukazuje na inovačního ducha firmy Hengst SE z Münsteru, ale i průkopnické nadšení rodinného podniku v našem regionu.“ – uvedl prof. Dr. Andreas Pinkwart, ministr Hospodářství, inovací, digitalizace a energetiky Severního Porýní-Vestfálska, který sám v roce 2008 tuto cenu obdržel.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Anonym, 20 marca 2018, 8:32 0 0

Dobrý nápad, ale aspoň obal toho šróbovacieho filtra by som radšej videl zo železa (kvôli ekológii, aj dlhšej životnosti a odolnosti)

Odpoveď