Nebezpečenstvo pri výbere zliatinových diskov

13 marca 2019, 13:21

Elektróny – ako sme hovorovo nazývali zliatinové disky – nedajú motoristom spávať, ak sa rozhodujú vymeniť tie plechové a dopriať si modernú, funkčnú a bezpečnú alternatívu. Ako pri výbere pneumatík, tak aj v tomto prípade platí, že pri kvalite a bezpečnosti kompromisy nemajú čo hľadať.

Z obrázku do reality

zliatinové disky„Neraz sa stáva, že zákazníka pri výbere disku limituje jeho vlastná utkvelá predstava o estetike a nereálnej cene zároveň. Je presvedčený o tom, že to, čo napríklad videl v nejakom časopise  o tunningu, je to pravé pre jeho auto a nad ničím iným nerozmýšľa. Viac času, ako výberu kvalitného a technicky zodpovedajúceho výrobku venuje hľadaniu lacných alternatív k vysnívanému originálu. To je veľká chyba,“ konštatuje Helena Mikulová zo spoločnosti BENET SK s. r. o. Ako spoznáte práve takýto level? „Renomovaný výrobcovia dodávajú disky do prvovýrob ako Tesla, BMW, Toyota, Jaguár ….. Tieto výrobky prechádzajú prísnou kontrolou od skúšobní až po homologizáciu. Disky a ich kvalita od takýchto výrobcov sú absolútne nespochybniteľné,“ dodáva.

Naša bezpečnosť pri riadení vozidla stojí a padá na štyroch plochách vo veľkosti dlane. Tak, ako má kvalitná pneumatika jasne vyznačené technické parametre a pôvod, podobne sú na tom aj zliatinové disky. Čo by sme teda pri výbere rozhodne nemali prehliadnuť?

V prvom rade si zákazník musí preveriť, či ponúkaný disk obsahuje najdôležitejší údaj a to je KBA (typové schválenie). Tento údaj je vyrazený na disku a obsahuje KBA a číselný rad. Jednoduchou radou je aj pýtať si od predajcu TUV certifikát k predávanému disku. Ak disk neobsahuje KBA + číselný rad, prípadne E (správu o homologizácii) s číselným radom – takýto výrobok rozhodne nie je originál, pozerá sa na fejk.

Často zláka veľmi nízka cena. V konečnom dôsledku sa môže stať, že pri jazde po nekvalitných komunikáciách sa disk poškodí, praskne alebo pokriví. Môže sa poškodiť aj pneumatika či priamo náprava a ohroziť tak jazdné vlastnosti vozidla. V takomto prípade je oprava drahšia ako kúpa kvalitného zliatinového disku so zodpovedajúcimi parametrami.

Investíciu do zliatinových diskov si „poistite“ špeciálnymi bezpečnostnými skrutkami. Majú totiž unikátnu hlavicu a uťahujú sa rovnako jedinečným nástavcom. Ten býva pribalený ku skrutkám.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!