Stáčanie kilometrov už tri roky eliminuje štátny RPZV

4 júna 2021, 9:42

Problematika stáčania kilometrov je aktuálna nielen na Slovensku. Postihuje väčšinu trhov s ojazdenými vozidlami v Európskej únii. Zámerom tých, ktorí stáčajú odometre (počítadlá prejdenej vzdialenosti), je vytvoriť klamlivú predstavu, že vozidlo má nižší stav najazdených kilometrov. Výsledkom je vyšší finančný zisk pri opätovnom predaji ojazdeného vozidla na úkor budúceho vlastníka.

Automobily so stočenými kilometrami sa predávajú za vyššie ceny, ako je ich skutočná hodnota. Stáčanie odometrov má súčasne negatívne účinky aj na bezpečnosť vozidiel a na ochranu životného prostredia. Vlastník ojazdeného automobilu, ktorý má stočené kilometre si neuvedomuje možné riziká, ako napr. ohrozenie bezpečnosti posádky vozidla a ostatných účastníkov cestnej premávky.

Slovensko zaviedlo opatrenia na minimalizáciu stáčania kilometrov. Ministerstvo dopravy a výstavby SR zriadilo Register prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV). Do štátneho registra sa  zaznamenáva zobrazovaná hodnota odometra vozidla v rôznych životných situáciách. Tým sa eliminuje neoprávnená manipulácia s odometrom. RPZV má nielen informačný rámec voči budúcim majiteľom vozidiel, ale aj rámec prevenčný, aby s dostatkom informácií v registri bolo stáčanie odometrov neatraktívnym.

Informácie do RPZV od 20. mája 2018 zaznamenávajú štátne a súkromné subjekty z automobilovej society. V súčasnosti ich je viac ako 2.400. Povinnosť zasielať údaje do registra majú hlavne výrobcovia a zástupcovia výrobcov vozidiel, servisy, autobazáre, stanice technickej kontroly, pracoviská emisnej kontroly a kontroly originality, a pod.

Od začiatku zaznamenávania informácií do Registra prevádzkových záznamov vozidiel až doteraz bolo odhalených 18.643 vozidiel s pozmeňovanými hodnotami odometra počas celkovej histórie najazdených kilometrov. Upravenú poslednú hodnotu najazdených kilometrov malo 4.514 automobilov. V priemere malo každé z týchto ojazdených vozidiel stočený odometer o 73.000 kilometrov. Najčastejšie boli stočené kilometre na vozidlách strednej triedy, na prvom mieste dominuje značka Škoda. Nasledujú automobily značiek Volkswagen, Ford, Renault a Fiat.

Informácie z RPZV sú dostupné formou výpisu, tzv. ODO-Passu u viac ako 950 poskytovateľov ODO-Passov v rámci celého Slovenska. ODO-Pass zobrazuje stav kilometrov v čase, kedy boli zaznamenané. Informácie z RPZV sú jediným oficiálnym zdrojom, ktorý poskytuje relevantné údaje o histórii najazdených kilometrov.

Na základe údajov, ktoré sú zverejnené v ODO-Passe, spotrebiteľ získa prehľad, či priebeh stavu kilometrov je reálny a odometer nebol stočený. Stav kilometrov by sa mal v zobrazených údajoch postupne zvyšovať. Pokiaľ ODO-Pass zobrazí náhle zníženie stavu kilometrov, môže sa jednať o manipuláciu s odometrom.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!