Stáčanie kilometrov má nový rekord

22 júla 2021, 12:39

Údaje o najazdených kilometroch sú viac ako tri roky zaznamenávané do celoštátneho Registra prevádzkových záznamov vozidiel, ktorý zriadilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Za uvedené obdobie dosiahli prvenstvo v stočených kilometroch najmä vozidlá značiek strednej triedy: Škoda, Volkswagen, Ford, Renault a Fiat. Rekordérom bol doteraz automobil značky Ford Transit, ktorý mal stočený odometer (počítadlo prejdenej vzdialenosti) o 541.630 kilometrov.

V počte stočených kilometrov „padol“ na Slovensku už nový rekord. Nejedná sa pritom o osobné vozidlo, ale o ťahač návesov vyrobený v roku 2007. Až do roku 2019 počet kilometrov na odometri vozidla stúpal a dosiahol hodnotu 1.188.546 km. Začiatkom roka 2020 bolo na počítadle prejdenej vzdialenosti už len 256.951 km. Ťahač má odometer stočený až o neuveriteľných 931.595 kilometrov.

Register prevádzkových záznamov vozidiel je na Slovensku jediný celoštátny register, ktorý poskytuje oficiálne údaje o histórii najazdených kilometrov. Od spustenia zaznamenávania údajov do RPZV bolo odhalených 25.276 vozidiel so stočenými kilometrami. Informácie z registra sú oficiálnym zdrojom, ktorý poskytuje jediné referenčné údaje o histórii najazdených kilometrov.

RPZV bol zriadený za účelom zaznamenávania stavu odometra pri rôznych životných situáciách počas celej životnosti vozidla. Systém bol vytvorený ako reakcia na neustále sa zvyšujúci podiel manipulovaných odometrov na trhu s ojazdenými vozidlami. Od 20.mája 2018 majú súkromné aj štátne subjekty, ktoré pôsobia v automobilovej oblasti povinnosť zaznamenávať údaje do RPZV. V súčasnosti zasiela do registra informácie viac ako 2.400 prispievateľov od servisov cez autobazáre až po poisťovne a leasingové spoločnosti.

Odometr

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!