Vypúšťacie skrutky olejovej vane Elring

15 novembra 2021, 15:55

Tesnenie celého spaľovacieho motora je doménou spoločnosti Elring, a to už viac ako 140 rokov. Preto sú súčasťou jej obchodnej a produktovej ponuky tiež vypúšťacie skrutky olejovej vane. Nielen tesnenie hlavy valcov alebo radiálne tesnenie hriadeľov, ale tiež tieto potrebné diely, ktoré sa dodávajú v rôznych veľkostiach, typoch utesnenia a z rôznych materiálov. Ponuka je široká, od jednoduchých šesťhranných skrutiek až po polyamidové zátky.

Vypouštěcí šrouby olejové vany Elring

Dopad na životné prostredie

Dlhodobé perfektné utesnenie vypúšťacieho otvoru oleja je úplnou nutnosťou. Jedna malá kvapka môže kontaminovať až 1000 litrov podzemnej vody, a preto nie je dobré zbytočne riskovať a obzerať sa po relatívne lacnom výrobku. Konečný zákazník určite nebude ľutovať tých pár eur vynaložených naviac, tak prečo podstupovať riziko.

Rôzne typy tesnenia

Detailný pohľad na vypúšťaciu skrutku oleja objasňuje, prečo sa jeho tesnenie časom opotrebováva. Tesniaci krúžok je vyrobený z lepených NBR syntetických vlákien. Tento materiál nasiakne obmedzené a presne dané množstvo motorového oleja, a preto ho nie je možné použiť opakovane.

vypúšťacia skrutka Elring 952.850
Vypúšťacia skrutka 952.850

V tomto prípade tesnenie obstaráva elastomérový O-krúžok s vybraním dokonalo priliehajúcim k hlave skrutky. Ďalšou možnosťou je lepený tesniaci krúžok, čo je kombinácia kovových elastomérov. Akýkoľvek elastomér časom stráca pružnosť a tvar, a to predovšetkým v dôsledku tepla motora.

Pri tejto skrutke sa tiež používa elastomérový krúžok, tentoraz z polyamidu. Prečo práve polyamid? Jednoducho preto, že z rovnakého materiálu je vyrobená olejová vaňa. Tento mechanizmus je celosvetovo patentovaný.

Polyamidová zátka 588.690

V uplynulých rokoch sa ako tesniaci štandard používali buď hliníkové, alebo medené krúžky. Utesnenie sa dosiahlo vďaka tomu, že oba kovy sú mäkšie než skrutka a príslušný materiál olejovej vane. Medené krúžky sa používajú do oceľovej olejovej vane a hliníkové krúžky do olejovej vane z horčíka alebo hliníka.

Montáž vypúšťacích skrutiek olejovej vane

Najdôležitejšie je dodržať príslušný uťahovací moment podľa špecifikácie OE. Okrem polyamidovej verzie sú všetky skrutky vyrobené z ocele. Oceľ je rozhodne tvrdší materiál ako materiál olejovej vane, a preto sa môžu pri nadmernom uťahovaní poškodiť závity v olejovej vani. Použitie opotrebovaných kľúčov na montáž často pôsobí problémy pri vyskrutkovaní výpustnej skrutky pri ďalšej výmene oleja.

Kompletný sortiment vypúšťacích skrutiek olejovej vane nájdete na webovej stránke spoločnosti alebo v online katalógu.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!