Montážne sady pre turbodúchadlá: Kompletný program značky Elring – Das Original

21 októbra 2022, 23:31

Turbodúchadlá sa do benzínových a naftových motorov osobných vozov štandardne inštalujú od polovice 70. rokov minulého storočia. Od tejto doby tiež firma ElringKlinger dodáva vysokokvalitné tesnenia pre montáž turbodúchadiel nielen výrobcom vozidiel, ale aj všeobecne obchodu s náhradnými dielmi.

Turbodúchadlá majú nenápadne a bezchybne pracovať po celú dobu životnosti motora. Prax je však, bohužiaľ, často iná a nutnosť výmeny preto nie je výnimkou. Ponuka turbodúchadiel je rozmanitá – produkt značkového výrobcu, produkt s úpravou vykonanou poskytovateľom náhradných dielov alebo neznačkový výrobok – hľadanie nového turbodúchadla, ktoré má zodpovedať určitým požiadavkám, môže zabrať pomerne dosť času.

Bez ohľadu na to, pre aký variant sa nakoniec rozhodnete, je pre správnu funkciu novo namontovaného turbodúchadla dôležité, aby všetky tesnenia, skrutky a matice zodpovedali vysokým požiadavkám z hľadiska kombinácie materiálov a tolerancií, pretože na mieste s vysokými teplotami je perfektné tesnenie nevyhnutným predpokladom. Nezáleží pritom len od jednotlivého produktu, ale od dokonalej súhry všetkých komponentov. Všetky vzájomne optimálne kompatibilné súčasti pre montáž turbodúchadiel nájdete práve v sadách Elring. Treba si uvedomiť, že nové tesnenia je nutné použiť aj v prípade, keď turbodúchadlo musí byť demontované z dôvodu prác vykonávaných na motore.

Nové tesnenia sú pre perfektný chod motora nutné z troch dôvodov. Súhra turbodúchadla a jeho tesnenia má rozhodujúci vplyv na funkciu výfukového systému, dúchadlo ovplyvňuje spotrebu paliva a nakoniec bezchybná kompatibilita turbodúchadla s tesnením určuje výkon motora.

Detailný pohľad na tesnenia a komponenty

Niektoré z komponentov sú na prvý pohľad menej náročné, háčik je ale práve v detailoch. Pre pracovníkov servisu je dôležité, že sa pri produktoch Elring môžu naplno spoľahnúť na prisľúbenú kvalitu a že teda budú súhlasiť aj tie najmenšie detaily.

Kovové tesnenia

Požiadavky na kovové tesnenia sú mimoriadne vysoké, pretože sú vystavené extrémnym teplotám a veľmi jemným vibráciám. Tesnenia sa spravidla vyrábajú z dvoch vrstiev kovu a tesniaci účinok sa dosahuje pomocou tzv. skosených žliabkov. Vyrábajú sa však aj viacvrstvové tesnenia s pologuľatým žliabkom. Firma ElringKlinger vlastní patenty na množstvo tvarov týchto drážok, ktoré sú pre utesnenie rozhodujúce. V závislosti od aplikácie prechádzajú kovové tesnenia ešte povrchovou úpravou, ktorá zaistí mikroutesnenie nutné z dôvodu drsnosti povrchu súčastí. V extrémnych prípadoch, ako pri motoroch s dvomi turbodúchadlami namontovanými napríklad pri VW do modelov T5 a T6 alebo tiež Crafter a Amarok, je nutné použiť vysokolegovanú špeciálnu oceľ.

Viacvrstvové tesnenie s povrchovou úpravou s úplnou drážkou 152.220
Viacvrstvové tesnenie s povrchovou úpravou s úplnou drážkou 152.220
Tesnenie s vysokolegovanou špeciálnou oceľou
Tesnenie s vysokolegovanou špeciálnou oceľou

Pre odbornú montáž má Elring k dispozícii aj sady tesnení pre kolená výfukových potrubí, ktoré možno v závislosti od konkrétneho použitia kombinovať s izolačným štítom. Katalóg firmy Elring dostupný na internete ponúka vo vysokom rozlíšení obrázky komponentov jednotlivých sád. Jedným pohľadom tak možno obsiahnuť všetky komponenty, ktoré sada ponúka.

Montážna sada pre turbodúchadlo 299.681
Montážna sada pre turbodúchadlo 299.681

Skrutky a matice

Komponenty obsiahnuté v sade sú mimoriadne dôležité pre správne tesné spojenie, a preto musia byť vždy vymenené. V závislosti od účelu sú závity skrutiek zhotovované valcovaním alebo rezaním, následne sú potom tepelne opracované a je vykonaná ich povrchová úprava. Takto pripravené skrutky potom spoločne s medenými maticami odolnými voči vysokým teplotám a tesnením zaisťujú dokonalo nepriepustné spojenie.

Bezpodmienečne však musia byť vždy dodržané pokyny výrobcu týkajúce sa postupu uťahovania a konkrétneho uťahovacieho momentu. Príklad uťahovacích momentov:

  • prvá otáčka závitu: 11 Nm
  • druhá otáčka závitu: 22 Nm
  • tretia otáčka závitu: 22 Nm

Dôvodom pre rovnaký uťahovací moment pri druhom a treťom uťahovaní je, že jednak v tesnení dochádza k strate spôsobenej sadaním, tzn. drážky sa stláčajú, jednak sa skrutkové spoje uťahujú v plastickom stave. Nesprávny uťahovací moment, teda príliš nízky alebo príliš vysoký, vedie skôr či neskôr k netesnostiam.

Elastomérové O-krúžky

Kategóriou, ktorú pri tesnení nesmieme podceňovať, sú O-krúžky. Všetky montážne sady Elring pre turbodúchadlá obsahujú O-krúžky podľa špecifikácie OE. To sa týka ako použitého elastoméru, tak aj zodpovedajúcej tvrdosti Shore. Často sa nesprávne predpokladá, že farba O-krúžku súvisí s kvalitou, teda s odolnosťou voči teplote, motorovému oleju alebo palivu. Je to však skôr tak, že v závislosti od účelu sa používajú krúžky z FPM, EPDM alebo HNBR.

Špeciálne tesnenia

Pri určitých konfiguráciách motora a turbodúchadla dochádza k vzniku veľmi vysokých teplôt. V takom prípade sa pre utesnenie používajú špeciálne materiály. Ide o grafit, ktorý sa uplatní pri teplotách do +550 °C, alebo sľudu, prírodný produkt vyznačujúci sa mimoriadne vysokou chemickou a fyzikálnou odolnosťou a takisto odolnosťou voči teplotám až do +1 100 °C. Výhody z dlhoročných skúseností s týmito materiálmi v sériovej výrobe využívajú vďaka komplexnej výrobe týchto tesnení aj zákazníci nakupujúci náhradné diely firmy Elring.

Tesnenie z grafitu 429.840
Tesnenie z grafitu 429.840
Sľudové ploché tesnenie výfukového systému
Sľudové ploché tesnenie výfukového systému
Sľudové ploché tesnenie turbodúchadla
Sľudové ploché tesnenie turbodúchadla

Perfektná montážna sada

V online katalógu firmy Elring nájdete montážne sady vhodné pre turbodúchadlá takmer všetkých výrobcov. Z obrázkov konkrétnych montážnych sád vo vysokom rozlíšení je jasné, čo jednotlivé sady obsahujú. Súčasné montážne sady Elring ponúkajú viac drobných dielov, ako je pre uvedené turbodúchadlo potrebné. Jedna sada tak môže byť využitá pre viac aplikácií, pričom program pokrýva viac ako 90 %.

Viac informácií nájdete na webovej stránke spoločnosti Elring.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!