Dovoz jazdených áut zo zahraničia v marci dramaticky narástol

11 apríla 2023, 8:28

V marci sa definitívne potvrdil trend raketovo rastúceho dovozu ojazdených osobných automobilov na Slovensko spoza hraníc. Zatiaľ čo v januári ich bolo 4.687 a vo februári 4.783, v marci ich počet dramaticky vzrástol, a to až na 6.706 kusov. Ide o viac ako 40 percentný medzimesačný nárast. Vyplýva to z najnovších štatistík Ministerstva vnútra SR.

Takýto vývoj importu jasne ukazuje, že ak budú individuálne dovozy ojazdených áut aj v ďalších mesiacoch na podobnej úrovni, v roku 2023 na Slovensku zaznamenáme rekordné zvýšenie objemu dovezených jazdených vozidiel.

„V stredoeurópskom regióne je od začiatku pandémie Covidu nedostatok ojazdených vozidiel, ktorý je spôsobený jednak nedostatkom nových áut na trhu, ale aj zvýšeným záujmom o jazdené autá v období ekonomických ťažkostí domácností, kedy je ojazdený automobil úspornejšou voľbou než nový. Dovoz ojazdených áut zo zahraničia tak kompenzuje zvýšený dopyt, je to však často na úkor kvality. Podľa našich dlhodobých skúseností z výkupu totiž väčšinou ide o prestarnuté vozidlá na konci životnosti, ktoré sú navyše veľmi často predmetom rôznych manipulácií, ako je pretáčanie tachometrov, falšovanie roku výroby alebo zatajovanie vážnych havárií z ich minulosti,“ povedala Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva spoločnosti AURES Holdings, prevádzkovateľa siete autocentier AAA AUTO a Mototechna.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!