Za trištvrte roka sa na Slovensko doviezlo o 800 jazdených áut viac ako vlani

5 októbra 2023, 12:47

Za deväť mesiacov tohto roku sa na Slovensko spoza hraníc doviezlo 46.847 jazdených osobných áut. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku ide o nárast približne o 800 vozidiel, keďže vlani ich bolo za trištvrte roka dovezených 46.074. V septembri sa importovalo 4.761 ojazdených vozidiel.

Najviac ich bolo počas minulého mesiaca zaregistrovaných v Bratislavskom kraji – 916 a Nitrianskom kraji – 737. Naopak, najmenej to bolo v Trnavskom kraji – 455 a Košickom kraji – 484. Vyplýva to z oficiálnych štatistík Ministerstva vnútra SR.

„Vidíme, že dovoz ojazdených áut z cudziny sa za prvých 9 mesiacov tohto roka medziročne zvýšil. Tu je teda na mieste viac opatrnosti. Skúsenosti mnohých motoristov, dáta odborníkov, ako aj naše dlhoročné skúsenosti z pôsobenia na trhu s ojazdenými autami totiž hovoria o tom, že dovezené „jazdenky“ bývajú najčastejšie predmetom rôznych podvodov. Patrí sem najmä pretáčanie tachometrov, falšovanie roku výroby či zatajovanie vážnych havárií a následných neodborných opráv.

V prípade vozidla spoza hraníc býva zložitejšie overiť si jeho históriu a kupujúci sa potom vystavujú hroziacim problémom, a to v podobe následných väčších investícií do opráv auta alebo aj vážnym bezpečnostným rizikám. Záujemcovia by si mali teda starostlivo preverovať preferované vozidlá, aby nenaleteli nepoctivým predajcom. Každopádne – určite platí, že si je lepšie vyberať z áut s pôvodom zo Slovenska, kde je možné lepšie dohľadať ich históriu“ komentuje Karolína Topolová, generálna riaditeľka AURES Holdings, ktorá na Slovensku prevádzkuje sieť autocentier AAA AUTO a Mototechna.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!