Štúdia ukázala, že na Slovensku sú najviac poškodené autá značky Hyundai

21 decembra 2023, 10:50

Nedávna štúdia spoločnosti carVertical odhalila, že najviac poškodené autá na Slovensku sú vozidlá značky Hyundai, ktoré sa umiestnili na prvom mieste zoznamu. Na druhom konci spektra nájdeme Fiat, ktorý sa dostáva do dopravných incidentov na Slovensku najmenej. Po analýze údajov o poškodení za posledných 12 mesiacov prieskum taktiež odhalil, že Audi, Mercedes-Benz a Seat utrpeli škody s najvyššími hodnotami.

4 z 5 áut Hyundai sa podieľali na nehode

80,9 % všetkých vozidiel Hyundai skontrolovaných na carVertical na Slovensku bolo poškodených. BMW (80,6 %), Kia (72,9 %), Mercedes-Benz (63,6 %) a Audi (63,5 %) tiež často utrpeli poškodenie, čo naznačuje, že kupujúci by mali byť pri kúpe týchto áut opatrní.

BMW je jedným z najčastejšie poškodených vozidiel nielen na Slovensku, ale aj v mnohých iných krajinách po celom svete.

„BMW je veľmi žiadaná automobilová značka, ale napriek tomu, že ide o výrobcu vozidiel vyššej triedy, staršie a dostupnejšie modely sú často kupované mladými a neskúsenými vodičmi. Podľa údajov z poisťovní sú taktiež vodiči BMW náchylnejší k riskantnej jazde. Preto nie je prekvapujúce vidieť BMW na čele zoznamu značiek áut s najčastejšími poškodeniami,“ vysvetľuje Matas Buzelis, automobilový expert a šéf komunikácie v carVertical.

Autá, ktoré v minulosti utrpeli vážne poškodenia, môžu byť náchylnejšie na občasné poruchy a potrebu rozsiahlych opráv. Nehovoriac o tom, že v niektorých prípadoch môže byť ich bezpečnosť narušená. Skúmanie histórie vozidla online znižuje riziko zakúpenia problémového auta, ktoré sa môže rýchlo premeniť na finančnú priepasť.

Majitelia vozidiel by si mali tiež skontrolovať históriu svojich vozidiel, aby zistili, či nemajú žiadne skryté poškodenia, ktoré by mal dôkladne preskúmať mechanik. Predaj vozidla so záznamom o bezproblémovej minulosti a rokovania s kupujúcimi tak prebiehajú oveľa plynulejšie.

Autá značky Fiat sú na Slovensku poškodzované najmenej – iba 48,2 % všetkých vozidiel skontrolovaných na carVertical bolo poškodených. Volkswagen (49,2 %), Seat (50,8 %), Mazda (52,1 %) a Opel (54,1 %) sú hneď za nimi.

Niektoré autá sú poškodzované častejšie

Pokiaľ ide o záznamy o poškodení, niektoré značky vozidiel na Slovensku majú vo svojej histórii zaznamenaných viac incidentov. Priemerné BMW skontrolované na carVertical malo 2,4 záznamu o poškodení, nasledovali značky Mercedes-Benz (2,3), Audi (2,2), Hyundai (2,04) a Volvo (1,99).

„Je úplne normálne, ak má auto nehodu raz za päť rokov. Môže to byť tiež spojené s počtom najazdených kilometrov. Avšak vlastníctvo a údržba vozidiel s viacerými záznamami o vážnom poškodení bývajú často problematické. Prekvapujúco, v carVertical sme zistili, že najvyšší počet škodných udalostí na jedno auto tento rok patrí Volkswagenu Passat. V správe tohto vozidla bolo uvedených až 32 záznamov o poškodení,“ hovorí Buzelis.

Najmenej nehôd majú vozidlá značiek Fiat a Ford – priemerne 1,79 záznamu o poškodení na carVertical, nasledovali značky Renault – 1,84, Volkswagen – 1,84 a Mazda – 1,87.
Väčšina týchto výrobcov sa zameriava na výrobu automobilov ekonomickej triedy, ktoré sú obvykle obchádzané nadšencami rýchlej jazdy, a preto sa dostávajú do nehôd menej často.

Audi, Mercedes-Benz a Seat lámu rekordy pre najväčšie škody na Slovensku

Najvyššiu priemernú hodnotu škody na Slovensku majú Audi – 3.706 €, Mercedes-Benz – 3.622 € a Seat – 3.605 €. Kým malá preliačina nie je dôvodom na obavy pri hľadaní auta na kúpu, vážne škody by mali byť prediskutované s profesionálnymi mechanikmi, aby sa v budúcnosti predišlo problémom.

Značky prémiových vozidiel majú zvyčajne vyššiu priemernú hodnotu škody v porovnaní s autami ekonomickej triedy, a preto môžu aj malé poškodenia vyžadovať tisíce eur na opravu.

V závislosti od značky vozidla sa môže oprava rovnakého poškodenia líšiť. Dodge má globálne najvyššiu priemernú hodnotu škody – 5 945 €, nasleduje Porsche (5 236 €) a Tesla (4 896 €).

Metodológia

Prieskum spoločnosti carVertical skúmal skutočné správy o histórii vozidiel získané od používateľov spoločnosti od októbra 2022 do októbra 2023. Poškodenia uvedené v týchto správach boli agregované podľa značiek áut, analyzované, prevedené na percentá a zoradené podľa poradia. Spracovanie miliónov previerok histórie vozidiel umožňuje spoločnosti vidieť trendy, získavať prehľady a predpovedať vývoj na trhu s ojazdenými autami.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!