Riešenie bŕzd pre elektrické vozidlá: Brembo EV KIT

18 marca 2024, 11:17

Po viac než sto rokoch dodržiavania tradičných postupov, ktoré boli do značnej miery diktované dominanciou spaľovacieho motora, sa automobilový priemysel nachádza uprostred bezprecedentnej transformácie. Tento vývoj je poháňaný predovšetkým širokým rozšírením elektromobilov, ktoré podnietili inovácie v rôznych oblastiach automobilového priemyslu. V popredí tohto vývoja stojí hlavne inovácia brzdových systémov vozidiel, pretože snaha o zvýšenie výkonu a bezpečnosti sa snúbi s nutnosťou minimalizovať dopad na životné prostredie.

Brembo Beyond EV KIT

Rekuperačné a trecie brzdenie pri elektromobiloch

Elektromobily využívajú okrem konvenčných trecích (hydraulických) brzdových systémov tiež rekuperačné brzdenie. Rekuperačné brzdenie, ktoré je možné vďaka nástupu elektrifikácie vozidiel, využíva elektromotor na rekuperáciu značnej časti kinetickej energie vznikajúcej pri brzdení, čo je z hľadiska udržateľnosti významný skok vpred. Vďaka rekuperačnému spomaľovaniu elektromobily pri brzdení účinne premieňajú energiu z elektromotora do generátora. Napriek tomu, že potenciál rekuperácie energie v elektrických vozidlách podlieha určitým obmedzeniam, hrá rekuperačné brzdenie kľúčovú rolu pri spomaľovaní a znižuje závislosť od tradičných trecích bŕzd. Integrácia rekuperačného brzdenia však predstavuje sprievodné problémy. Rekuperačné brzdenie je síce výhodné, ale samo o sebe nestačí na zastavenie vozidla a zabránenie kolízii, čo podtrhuje, že je aj naďalej nutné používať tradičné trecie brzdové systémy. Vozidlá vybavené rekuperačnými brzdovými systémami sú preto vybavené tiež trecími brzdami, ktoré dopĺňajú rekuperačné brzdenie v prípadoch, keď môže byť nedostatočné alebo je neaktívne.

Brembo riešenie pre elektromobily na aftermarkete

Rozšírenie rekuperačných brzdových systémov v elektromobiloch viedlo k zmene rozloženia brzdných síl, keď značnú časť brzdenia teraz vykonáva samotný elektromotor. V dôsledku toho sa znížilo využitie hydraulických brzdových systémov. Toto obmedzenie síce minimalizuje opotrebenie hydraulických brzdových dielov, ale zároveň ich robí náchylnými na koróziu, čo predstavuje riziko pre životnosť aj účinnosť brzdových systémov. V reakcii na tieto výzvy predstavila spoločnosť Brembo, popredný taliansky výrobca bŕzd, produktový rad Brembo Beyond – ucelený rad riešení pre aftermarket, ktorých cieľom je zlepšiť jazdnú dynamiku rozvíjajúceho sa segmentu elektromobility a zároveň klásť dôraz na udržateľnosť.

Táto sada, ktorá obsahuje špeciálne ošetrené kotúče a inovatívne brzdové doštičky prispôsobené pre obľúbené modely elektromobilov, je stelesnením odhodlania spoločnosti Brembo využívať najmodernejšie materiály a technológie na zaistenie vynikajúceho výkonu a dlhej životnosti. Hlavne použitie špeciálneho trecieho materiálu bez obsahu medi s pozinkovanou podložkou znižuje prašnosť aj hlučnosť pri brzdení, čo prispieva k predĺženiu životnosti a lepšej udržateľnosti. Špeciálna povrchová úprava kotúča naviac zabraňuje problémom s oxidáciou až do 100.000 km a viac.

Nové riešenie Brembo Beyond EV je už teraz k dispozícii pre niektoré z najobľúbenejších elektromobilov na svete, vrátane nasledujúcich modelov: Nissan Leaf, Tesla – modely 3 / S / X / Y, Nissan E-NV200, VW E-Golf, Audi Q2 E-tron, Hyundai Ioniq, BMW i3, Kia Soul Ev, Renault Zoe / Kangoo Z.E, NIO ES6 / ES8, Xpeng P7, Ford Mustang Mach-E a Polestar 1 / 2.

V autoservise

Vzhľadom na to, že automobilový priemysel prechádza zásadnou zmenou, je nevyhnutné, aby automechanici mysleli dopredu a prispôsobili sa jedinečným výzvam, ktoré elektromobily predstavujú. Brzdové systémy elektrických vozidiel s odlišnými požiadavkami na konštrukciu a údržbu vyžadujú špecializované znalosti a odbornosť.

Kľúčové poznatky pre automechanikov zahŕňajú:

Výmena brzdových doštičiek a kotúčov: Vzhľadom na rekuperačný brzdový systém sa intervaly medzi výmenami doštičiek a kotúčov pri elektrických vozidlách zvyčajne predlžujú. Automechanici by však mali zostať ostražití a sledovať známky korózie, hlavne pri vozidlách prevádzkovaných v drsných klimatických podmienkach, kde sú brzdy využívané menej často.

Výmena brzdovej kvapaliny: Zatiaľ čo pri elektrických vozidlách sa všeobecne odporúčajú tradičné intervaly výmeny, pre zaistenie optimálneho výkonu sa uprednostňujú nízkoviskózne kvapaliny, hlavne pri vozidlách vybavených pokročilými systémami riadenia bŕzd a trakcie.

Brzdové doštičky pre elektromobily: Vzhľadom na znížený vonkajší hluk elektromobilov je najdôležitejšie minimalizovať hluk, vibrácie a drsnosť bŕzd (NVH). Zvláštnu pozornosť treba venovať brzdovým doštičkám a kotúčom, aby sa zabránilo nadmernej korózii a zaistil sa stály a spoľahlivý brzdný výkon aj po dlhšej dobe ich nečinnosti.

Napriek výzvam, ktoré prechod k elektromobilite prináša, môže automobilový priemysel získať značné výhody, pokiaľ ide o výkonnosť a udržateľnosť. Neochvejný záväzok spoločnosti Brembo k inováciám a udržateľnosti podtrhuje jej kľúčovú rolu pri presadzovaní tejto transformácie. Príkladom je produktový rad Brembo Beyond a jeho príspevok k ekologickejšej a efektívnejšej budúcnosti.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!