Ďalší mesiac s nárastom dovezených jazdených áut, v marci ich bolo oproti januáru o takmer 800 viac

4 apríla 2024, 11:17

Počas marca 2024 si Slováci z cudziny individuálne doviezli 5.473 osobných áut, pričom drvivá väčšina z nich bola ojazdených. Ide o ďalší mesiac v poradí, počas ktorého bol zaznamenaný nárast počtu dovezených vozidiel. V porovnaní s februárom ich pribudlo  262, no oproti januári je tu rast až o 794 automobilov.

Je zaujímavé, že v Bratislavskom kraji (1.032 kusov) ich bolo dovezených takmer dvojnásobne viac ako v Trnavskom kraji. Z oficiálnych údajov Ministerstva vnútra SR ďalej vyplýva aj to, že najviac ich bolo importovaných práve v spomínanom v bratislavskom regióne, za ktorým s veľkým odstupom nasledovali Nitriansky kraj (766), Žilinský kraj (744), potom Trenčiansky kraj (624) a Prešovský kraj (619). Menej ako 600 vozidiel zaznamenali v Banskobystrickom kraji (592), Košickom kraji (565) a najmenej v hore uvedenom Trnavskom kraji (527). Počas celého roku 2023 sa na Slovensko z cudziny individuálne doviezlo spolu takmer 62-tisíc osobných áut, väčšinou ojazdených.

„Ďalší mesiac sledujeme, že počet individuálne dovezených áut spoza hraníc na Slovensko stúpa. V marci ich v porovnaní s januárom bolo takmer o 800 viac, čo ž je pomerne vysoký nárast. S potupným otepľovaním sa dá očakávať, že v nasledujúcich mesiacoch bude trend zvyšujúcich sa dovozov áut z cudziny pokračovať. Uvidíme, ako sa to prejaví na celkovom vozovom parku na Slovensku. Rizikom sú vždy najmä staré a opotrebované autá, no samostatnou „kapitolou“ sú tu aj autá s nejasným alebo pozmeneným pôvodom a technickým stavom. Prípadní záujemcovia by mali byť určite obozretní. Na druhej strane tuzemské vozidlá majú spravidla oveľa lepšie dohľadateľnú svoju históriu a pôvod,“ komentuje Karolína Topolová, generálna riaditeľka AURES Holdings.

Aký je pomer jazdených a nových áut na Slovensku?

Počas celého uplynulého roku bolo na Slovensku zaregistrovaných spolu 88 003 nových osobných vozidiel. Na druhej strane, podľa odhadov siete autocentier AAA AUTO sa v SR ročne predá celkovo až približne 350 000 ojazdených osobných automobilov. Priemerný vek áut na Slovensku sa blíži k hranici 15 rokov.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!