Goodyear prezentuje prototyp svojej inteligentnej pneumatiky na ceste

12 marca 2018, 16:17

Spoločnosť Goodyear predstavuje na veľtrhu 2018 Geneva International Motor Show najnovší pokrok, ktorý urobila pri vývoji svojho prototypu inteligentných pneumatík. Ide vlastne o kompletný informačný systém, ktorý zahŕňa samotnú pneumatiku, senzory a cloudovou výpočtovú kapacitu, pričom sa spoločne podieľajú na komunikácii s operátormi autoparku v reálnom čase prostredníctvom mobilnej aplikácie.

„Spolu s tým, ako sa stále zvyšuje obľuba zdieľanej mobility, hľadáme pre nadchádzajúce roky možnosti podstatného zvyšovania počtu najazdených kilometrov na jedno vozidlo,“ povedal Chris Delaney, prezident spoločnosti Goodyear v Európe, na Blízkom východe a v Afrike. „Pre operátorov zdieľaných flotíl je proaktívne ovplyvňovanie prevádzkových problémov zásadné ako z hľadiska spokojnosti ich zákazníkov, tak aj ich vlastného obchodného modelu.“

Prototyp inteligentných pneumatík Goodyear umožňuje kontinuálne pripojenie a zdieľanie dát v reálnom čase, ktoré je predpokladom optimálneho využitia pneumatík v záujme bezpečnej a úspornej jazdy a čo najdlhšej doby ich prevádzkyschopnosti.

Senzory inteligentných pneumatík Goodyear poskytujú spolu s informáciami z vozidla a informáciami z ďalších nezávislých zdrojov v reálnom čase dáta potrebné pre chránené algoritmy spoločnosti Goodyear. Vďaka týmto algoritmom sa informácie o identite pneumatiky a jej stave – vrátane opotrebenia, teploty a tlaku priebežne aktualizujú a zdieľa so správcom vozového parku.

Zdieľaná mobilita je na vzostupe, pretože používatelia si želajú nižšie náklady a vyššie pohodlie. V roku 2015 sa zdieľané kilometre vo svete podieľali na celkovom počte najazdených kilometrov už 4 percentami. A toto číslo by sa do roku 2030 malo podľa odhadov zvýšiť až na 25 %.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!