Pneumatika AnchorContact prináša skrátenie brzdnej dráhy

2 apríla 2018, 20:22

S novou technológiou AnchorContact sa podarilo spoločnosti Continental skrátiť brzdnú dráhu pri osobných autách o viac ako polovicu. 

Úplne nová Continental AnchorContactZatiaľ čo automobil s bežnými pneumatikami potrebuje na zastavenie z rýchlosti 100 km/h približne 35 metrov, odborníci potvrdili, že dráha zastavenia automobilov vybavených pneumatikami s novou technológiou AnchorContact predstavuje niečo cez 17 metrov.

Umožňuje to technológia, ktorú spoločnosť nazýva „kotevné hroty“. Tieto malé kovové výbežky s rozmerom cca 5 mm sú tvarované do podoby kotvy a pri bežnej jazde sú ukryté medzi lamelami. „Pri núdzovom brzdení sa hlavne predné pneumatiky výrazne rozširujú,“ vysvetľuje odborník na vývoj pneumatík Hugh Musby-Kidding: „Umožňuje to kotevným hrotom, ktoré sú inak ukryté v dezéne, vystúpiť von. Vďaka svojmu špeciálnemu tvaru, ktorý pripomína kotvu, sa zahryznú do vozovky a zabrzdia automobil oveľa rýchlejšie než sa doteraz považovalo za možné. Keďže malé kovové hroty sú pevne spojené s pneumatikou, takmer sa neopotrebúvajú a „vydržia toľko ako pneumatika“, ako to povedal odborník z oddelenia pre vývoj.

Počas testov realizovaných spoločnosťou Continental sa nezistilo žiadne poškodzovanie vozovky, pretože moderné asistenčné systémy výrazne znižujú pravdepodobnosť zablokovania kolies pri brzdení. Nie sú tu ani negatíva súvisiace s hlukom od pneumatík/vozovky, pretože hroty sú ukryté v drážkach dezénu a pri bežnej jazde sa nedostávajú do kontaktu s vozovkou. „Na jednu vec by však cestujúci vo vozidle nemali zabúdať,“ varuje Musby-Kidding, „a to je skutočnosť, že pri brzdení nastáva oveľa zreteľnejšie preťaženie ako pri bežných pneumatikách.“ Aby si boli ostatní vodiči vedomí tejto zvýšenej brzdnej účinnosti, Continental dodáva s pneumatikami nálepky na nárazníky, kde sa uvádza „Pneumatiky Anchor, udržujte si odstup!

Nové modely AnchorContact budú k dispozícii od utorka 3. apríla pre kompaktné automobily s veľkosťami diskov 15″ až 17″. Ďalšie veľkosti, ako aj modely pre ťažšie vozidlá, prídu neskôr.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!