Goodyear predstavil pneumatiky obsahujúce siliku novej generácie

11 mája 2015, 10:23

Spoločnosť Goodyear Tire & Rubber Company začala v svojich pneumatikách používať siliku novej generácie, ktorá pomáha k vyššej hospodárnosti pneumatík. Nová silika sa po prvýkrát použije v pneumatike Goodyear EfficientGrip SUV, ktorá bude v tomto mesiaci uvedená na trhy v Južnej Amerike. Do ostatných regiónov sa pneumatiky s novou silikou dostanú v priebehu roka.

Výskumní pracovníci spoločností Goodyear a PPG Industries viac ako dekádu spolupracovali a skúmali vplyvy chemicky upravenej siliky na výkonnostné parametre pneumatiky. Cieľom bolo ďalej vylepšiť valivý odpor bez toho, aby to nepriaznivo ovplyvnilo záber pneumatiky na mokrej vozovke. V novej pneumatike Goodyear EfficientGrip SUV sa silika budúcej generácie použila v novej behúňovej zmesi a v novom dezéne, aby sa zabezpečil zlepšený valivý odpor i zdokonalený záber na mokrej vozovke.

„Naši zákazníci po celom svete vyžadujú hospodárnejšie pneumatiky, ale zároveň chcú, aby sme minimalizovali ostatné, obvykle nutné, kompromisy,” povedal David Zanzig, riaditeľ divízie Global Materials Science spoločnosti Goodyear. „Naši vedci zaoberajúci sa materiálmi spolupracovali v medziodborových tímoch a spoločne s inžiniermi, ktorí majú na starosti dezén a konštrukciu pneumatík, našli integrované riešenie, ktoré optimalizuje výkonnosť. Nová silika hrá kľúčovú úlohu pri uspokojovaní potrieb našich zákazníkov.”

Silika sa používa ako zosilňujúci činiteľ v behúňových zmesiach. V porovnaní so sadzami, ktoré sú tradičnou zložkou v pneumatikách, silika znižuje valivý odpor, čo pomáha znížiť spotrebu paliva.

Navyše sa ukázalo, že nová silika, ktorú predáva spoločnosť PPG Industries pod názvom „AGILON® performance silica“, prináša výhody aj z hľadiska životného prostredia, pretože ju možno ľahko pridávať do zmesí a továrne pri jej výrobe spotrebovávajú menej energie a produkujú menej emisií.

Pri svojom úsilí vyrábať ekologickejšie pneumatiky skúmala spoločnosť Goodyear rôzne možnosti týkajúce sa siliky. Minulý rok sa Goodyear dohodol s niekoľkými dodávateľmi, že bude nakupovať siliku získanú z popola po spaľovaní ryžových šupiek.

„Napriek tomu, že žiadny z týchto nových zdrojov siliky nie je schopný naplniť náš celkový dopyt, každý z nich hrá dôležitú úlohu v našej snahe vyrábať ekologickejšie pneumatiky,” povedal Zanzig.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!