Riešenie febi bilstein: natiahnutá rozvodová reťaz motora 1.2 TSI

29 novembra 2021, 8:44

Motor 1.2 TSI koncernu VW vyrobený pred októbrom 2011 je náchylný na roztiahnutie rozvodovej reťaze. Aké sú príznaky tohto problému, ktorý môže viesť k vážnemu poškodeniu motora a ako mu predísť, sa dozviete v našom článku.

Hlavnými príznakmi tohto problému sú:

  • chrastenie z motorového priestoru
  • v extrémnych prípadoch môže reťaz na reťazovom kolese preskočiť

Motor potom nebeží rovnomerne a na prístrojovej doske sa rozsvieti kontrolka riadenia motora. Piesty naviac môžu naraziť do ventilov, čo môže spôsobiť vážne poškodenie motora.

rozvodová reťazová sada motora VAG 1.2 TSI
Rozvodové sady s obj. číslami 45052, 48577, 49517, 102140, 104259, 107797, 172944, 174460. Použitie: rôzne modely vozov značiek Volkswagen, Audi, Seat a Škoda vybavené štvorvalcovým motorom 1.2 TSi s kódmi CBZA, CBZB, CBZC.

V reakcii na tieto problémy začal výrobca používať zosilnenú rozvodovú reťaz, ktorá je odolná proti natiahnutiu. Avšak prvých päť sekúnd po naštartovaní motora počuť chrastenie. Tento hluk pochádza od hydraulického napináka reťaze, pretože ten potrebuje určitú dobu, kým vytvorí potrebný tlak oleja, pričom aj jeho pružina časom slabne. Tento chrastivý zvuk je častejší pri starších motoroch s vysokým počtom najazdených kilometrov.

Výrobné zmeny v roku 2011

Na konci roka 2011 bola predstavená celkovo prepracovaná sada rozvodovej reťaze pre motor 1.2 TSi. Zmeny zahŕňali:

  • širšiu rozvodovú reťaz
  • nové vodiace lišty reťaze
  • upravený, väčší napinák reťaze
  • reťazové kolesá so zosilnenou konštrukciou zubov

Ak sú motory vyrobené po roku 2011 s novou sadou rozvodovej reťaze pravidelne servisované, nie sú na rozdiel od skorších modelov náchylné na hlučnú prevádzku za studena.

Spoločnosť febi ponúka širokú škálu rozvodových sád pre tento motor. Tieto sady zohľadňujú všetky úpravy, ktoré boli v tomto období vykonané. febi ponúka tiež kompletnú, upravenú a zosilnenú sadu (174460). Túto sadu možno použiť aj pri starších motoroch, kde odstraňuje všetky ich problémy. Originálne servisy toto riešenie neponúkajú.

široká škála rozvodových sád febi pre VAG 1.2 TSI

Spoľahnite sa na náhradné diely febi v kvalite zodpovedajúcej OE. Kompletný sortiment dielov rozvodov spoločnosti bilstein group a viac technických informácií  nájdete v online katalógu na adrese: www.partsfinder.bilsteingroup.com.

Značka febi je súčasťou skupiny bilstein, ktorá zastrešuje niekoľko ďalších silných značiek. Viac informácii je k dispozícii na adrese: www.bilsteingroup.com.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!