Febi solutions: Diagnostika silentbloku motora

6 novembra 2023, 11:25

Silentblok motora je súčiastka, ktorá je určená nielen na udržanie pohonnej jednotky v stabilnej polohe, ale plní tiež ďalšiu dôležitú úlohu. Je zodpovedná za obmedzenie prenosu vibrácií motora na karosériu vozu, ktoré by mohli spôsobiť nepohodlie vodiča a cestujúcich. Nižšie uvádzame rady odborníkov značky febi ohľadom diagnostiky opotrebovaného silentbloku motora. 

Silentblok motoru

Použitie silentbloku febi 33986 z vyššie uvedeného obrázka:

  • Renault Clio 3, Modus 
  • Motor: K9K 
  • Prevodovka: JA5, JR5 

Príznaky svedčiace o opotrebovanom silenbloku motora

Pri voľnobehu a zaradenom neutrálnom prevodovom stupni sú na prístrojovej doske, pedáloch plynu, brzdy a spojky a na sedadle vodiča aj spolujazdca cítiť vibrácie/trasenie. Okrem toho je počuť zreteľný „bzučivý“ zvuk. 

Prečo sa silentblok motora opotrebováva?

Vystavenie neustálemu kolísaniu teploty, zahrievanie a chladenie vedie k degradácii časti silentbloku vyrobenej z kaučuku. To následne spôsobuje jeho nadmerný, nežiaduci pohyb. 

Ako zistiť, že silentblok motora spôsobuje vibrácie? 

Uistite sa, že vibrácie spôsobuje silentblok. Zvýšením otáčok motora skontrolujte, či hluk zmizol alebo sa zmenil jeho tón. Pomocou druhej osoby vyvíjajte tlak na silentblok motora na niekoľkých miestach pomocou páky. Ak hluk zmizne, treba silentblok vymeniť. 

Spoľahnite sa na náhradné diely febi v kvalite zodpovedajúcej OE. Kompletný sortiment spoločnosti bilstein group a viac technických informácií nájdete v online katalógu na adrese: www.partsfinder.bilsteingroup.com.

Značka febi je súčasťou skupiny bilstein, ktorá zastrešuje niekoľko ďalších silných značiek. Viac informácií je k dispozícii na adrese: www.bilsteingroup.com.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!