Riešenie febi: hlučný motor a rozsvietená kontrolka tlaku oleja v BMW radu 1, 3 a 5

29 apríla 2024, 16:24

Motor je pri štartovaní veľmi hlučný, vydáva klepotavý zvuk a na prístrojovej doske sa rozsvieti kontrolka nízkeho tlaku oleja. Motor prejde do núdzového režimu a má obmedzený výkon. V pamäti riadiacej jednotky motora môže byť uložený chybový kód 30C1 – statická regulácia tlaku oleja v motore. Táto chyba sa vyskytuje v niektorých modeloch BMW. Aké sú jej príčiny?

olejová vložka febi 26705

Problém sa týka BMW radu 1 – E81, E82, E87, E88; radu 3 – E90, E91, E92, E93; a radu 5 – E60, E61.

Príčina

Olejová vložka (olejový filter) sa mohla v puzdre olejového filtra skrútiť alebo roztrhnúť, čo bráni prietoku oleja.

Riešenie

Najprv skontrolujte hladinu motorového oleje a prípadne ho doplňte. Ak je hladina v poriadku, vykonajte diagnostiku motora pomocou vhodného diagnostického prístroja. Tým skontrolujete výskyt uložených chybových kódov a tlak motorového oleja. Tlak oleja je možné tiež skontrolovať priamo na puzdre olejového filtra pomocou vhodného externého tlakomeru. Pri normálnej prevádzkovej teplote by mal byť tlak oleja pri voľnobehu minimálne 1,5 baru (22 PSi).

Ak je tlak oleja nižší ako 1,5 baru (22 PSi), treba vypustiť motorový olej, vybrať olejový filter a skontrolovať, či nie je filtračná vložka v puzdre filtra skrútená alebo roztrhnutá. V takom prípade treba motorový olej a olejový filter vymeniť a znovu vykonať diagnostický test.

Aj keď olejový filter nie je poškodený, treba ho vymeniť za nový a motor naplniť motorovým olejom správnej špecifikácie. Vymažte chybové kódy a znovu vykonajte diagnostický test. Ak problém pretrváva, bude nutné skontrolovať regulačný ventil tlaku oleja, olejové čerpadlo, napinák a vodiace lišty rozvodovej reťaze.

Spoľahnite sa na náhradné diely febi v kvalite zodpovedajúcej OE. Kompletný sortiment spoločnosti bilstein group a viac technických informácií nájdete v online katalógu na adrese: www.partsfinder.bilsteingroup.com.

Značka febi je súčasťou skupiny bilstein, ktorá zastrešuje niekoľko ďalších silných značiek. Viac informácií je k dispozícii na adrese: www.bilsteingroup.com.

 

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!