Kúpiť ojazdené auto z Nemecka sa už neoplatí, rapídne zdraželi Octavie

18 mája 2016, 15:57

Ako vyplynulo z výsledkov mapovania Európskeho trhu jazdených vozidiel, ktoré kontinuálne sleduje spoločnosť AAA AUTO, v Nemecku po poslednom razantnom zdražení takmer vymizli z ponuky lacnejšie automobily modelov Škoda Octavia I a II.

Tie pritom patrili dlhodobo medzi najčastejšie importované jazdené vozidlá dovážané z krajín Európskej únie. Posledný rok bol pre nemeckú ekonomiku náročný najmä v súvislosti s utečeneckou krízou, ktorá sa zrejme podpísala aj na vývoji trhu jazdeniek.

Napriek tomu, že cena vozidiel Škoda Octavia I a II už od augusta 2015 na nemeckom trhu stále stúpala a dosiahla dokonca medzimesačný rast až 6%, je aj pri momentálnych vyšších cenách  takmer nemožné zmienené modely kúpiť. Preto klesá aj ich atraktivita pre import na Slovensko. „Škoda Octavia I a II patrí medzi našimi zákazníkmi medzi najobľúbenejšie importy, predovšetkým vďaka dobrému pomeru ceny a výkonu vozidla. Kvôli zvýšenému dopytu za hranicami však ich cena rastie na úroveň, ktorú už záujemcovia nie sú ochotní zaplatiť,“ vysvetľuje generálna riaditeľka AAA AUTO, Karolína Topolová.


Vývoj cien vozidla Škoda Octavia na nemeckom trhu (sledovaná vzorka 40 tisíc vozidiel)

AAA AUTO dlhodobo sleduje aukčný trh jazdených vozidiel v celej strednej Európe, vrátane Nemecka. Zaujímavosťou je, že dopyt po jazdenkách modelov Octavie sa začal zvyšovať na prelome mája a júna, teda necelé 2 mesiace od doby, keď začali do Nemecka prúdiť utečenecké vlny. V nasledujúcom období tak mohli migranti prispieť k rastu dopytu po lacnejších jazdených vozidlách ako úplne nová skupina zákazníkov. „Za posledný rok spôsobilo zvýšenie dopytu po Octaviách I a II v Nemecku rast ich cien o niekoľko desiatok percent. U nás je však cena týchto modelov stabilná,“ uviedla Topolová. Modely značky Škoda tvoria v súčasnosti asi štvrtinu z 3500 vozidiel v ponuke AAA AUTO na Slovensku.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!