Pri kúpe auta sú Slováci ochotní siahnuť ešte hlbšie do vrecka

5 augusta 2016, 10:21

Ojazdené autá idú doslova na dračku. Len v júli bolo na trhu k dispozícii vyše 37-tisíc vozidiel. V tabuľke záujmu dominujú tradičné a overené značky. Priemerná cena, ktorú sú ochotní motoristi za ojazdené auto minúť sa dostala nad úroveň 13-tisíc €.

Z kontinuálneho sledovania trhu ojazdených vozidiel, ktoré uskutočnila spoločnosť AAA AUTO vyplynulo, že so zvyšujúcou obstarávacou cenou klesá vek vozidla. Ojazdené vozidlá sú v priemer 8,2 roka staré a majú najazdených 149-tisíc kilometrov. Ich cena bola 13.836 eur. Oproti minuloročnej priemernej cene 11.583 eur sa tak zvýšila o viac ako 2.000 eur. Zvýšil sa aj záujem motoristov o jazdené vozidlá. Trend rastu súvisí so stále prebiehajúcou dovolenkovou sezónou. „Štatistiky hovoria, že záujem o nákup jazdeného vozidla stále rastie. Motoristická sezóna je v plnom prúde a aj preto sme výrazne zlacnili ceny väčšiny modelov obľúbených vozidiel. Evidujeme zvýšený záujem o mladšie vozidlá s menším počtom najazdených kilometrov než je priemer inzerovaných vozidiel na trhu,“ hovorí generálna riaditeľka AAA AUTO Karolína Topolová.

Zmena nastala aj v regionálnom rozložení ponuky vozidiel na Slovensku. Najviac vozidiel v júli ponúkal Trenčiansky kraj s počtom vozidiel 8.649 a naopak a najmenej vozidiel sa objavilo v Trnavskom kraji, len 2.715. Motoristi sledujú najmä stav odometra, ktorý je po zavedení nového zákona do praxe dôležitým ukazovateľom hodnoty auta. Predané vozidlo má za sebou priemerne 149.005 km.

Popularita nemeckých značiek

V rebríčku obľúbenosti vedie medzi značkami domáca Škodovka s modelmi Octavia a Fabia, nasledovaná ďalšou továrenskou značkou Volkswagen Passat a Golf. Prvú päťku uzatvára model Superb. Popularitu  nemeckých značiek potvrdzujú značky BMW a AUDI a rebríček uzatvára Ford s modelom Focus a Opel Astra.

Najobľúbenejšie ojazdené autá na slovenskom trhu v mesiaci júl:

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!