Plne nabité: Bosch prináša na cesty elektrické dodávky

20 augusta 2018, 9:36

Vďaka riešeniu spoločnosti Bosch sú elektrické pohonné jednotky pre dodávkové vozidlá lacnejšie a efektívnejšie.

Bosch prináša na cesty elektrické dodávky

Objednanie iba dvoma kliknutiami a pohodlné doručenie až k dverám v ten istý deň: boom v online nakupovaní zaťažuje dopravu vo veľkých mestách až na samú hranicu. Dodávky a ťažké nákladné vozidlá si razia cestu mestskými centrami, kde častý nedostatok vykladacích zón vedie k dvojitému parkovaniu. Výsledkom sú zablokované cesty, hluk a emisie. V mestách na celom svete tak často dochádza k zápcham a vedú sa diskusie o zákazoch riadenia. A netýka sa to len doručovacích služieb, ale aj obchodníkov a ďalších malých firiem, ktoré vo svojich dodávkach jazdia za svojimi zákazníkmi.

„Aby sme udržali krok s dodávaním tovaru v mestách, nemôžeme sa vyhnúť novému poňatiu dodávkovej dopravy,“ hovorí Dr. Markus Heyn, člen predstavenstva spoločnosti Robert Bosch GmbH.

A to je tiež jeden z cieľov, ktorý chce Bosch so svojou novou pohonnou jednotkou pre ľahké úžitkové vozidlá splniť. Prvé vozidlá, ktoré budú mať tento pohon pod kapotou, budú uvedené v roku 2019.

Tiché dodávky

Deutsche Post sa už pustila do zmeny v oblasti mestských dodávok so svojím elektromobilom StreetScooter, ktorý využíva pohonný systém Bosch. Teraz ide Bosch o krok ďalej a uvádza elektrický pohon vhodný pre prevažnú väčšinu dodávkových vozidiel. Myšlienkou tejto kampane elektromobility sú elektrické dodávkové vozidlá, ktoré zvládnu posledný krok v procese dodania tovaru, a to prepravu z distribučných centier až k príjemcom.

Spôsob dopravy stop-and-go je jednou zo silných stránok elektrických vozidiel, pretože vďaka rekuperácii pri brzdení, obnovujú svoju energiu, čo zvyšuje ich dojazd. Väčšina dodávkových trás je v dĺžke do 80 kilometrov denne – teda vzdialenosť, ktorú možno jednoducho pokryť na jedno nabitie batérie. Vozidlá je tak možné nabiť cez noc v depe. Elektrické vozové parky nemusia čeliť žiadnym zákazom, pretože ich pohonné jednotky neuvoľňujú do ovzdušia žiadne emisie. A nie sú to len mestá, kde sa dychtivo čaká na balíky a na kuriérske služby s dodávkami, ktoré šetria zdroje.

Ďalšou výhodou je, že elektrické vozidlá produkujú menej hluku, čo by tiež malo zvýšiť ochotu ľudí prevziať si tovar v neskorších večerných hodinách. To by mohlo znížiť prevádzku v špičkách a umožniť väčšiu flexibilitu dodacích lehôt.

Pripravené pre masový trh

K dispozícii sú dve verzie pohonnej jednotky eCityTruck od spoločnosti Bosch: jedna s prevodovkou a druhá bez prevodovky. Cieľom je vytvoriť riešenia, ktoré sa rýchlo integrujú a prispôsobujú rôznym požiadavkám výrobcov automobilov.

Tieto riešenia v oblasti pohonných jednotiek je možné prispôsobiť pre ľahké úžitkové vozidlá s hmotnosťou 2 až 7,5 tony, vďaka čomu sú vhodné pre veľkú časť trhu s úžitkovými vozidlami. Ako? Malé dodávky sú dosť bežné. Približne tri štvrtiny všetkých úžitkových vozidiel registrovaných v Nemecku patrí do tejto triedy a tento počet neustále stúpa (zdroj: Shell).

„Elektrická pohonná jednotka Bosch pre úžitkové vozidlá má potenciál zmeniť tvár mestskej dopravy. Na rad sa tak dostávajú elektrické dodávky pripravené pre masový trh,“ hovorí Heyn.

V prípade tejto novej koncepcie pohonnej jednotky eCityTruck vzala spoločnosť Bosch niekoľko komponentov, ako sú napríklad elektrický motor a výkonová elektronika, a spojila ich do jednej jednotky. Tým došlo k úsporám na súčastiach a výsledkom je nielen oveľa efektívnejšia, ale aj cenovo dostupnejšia pohonná jednotka. Vďaka tomuto ľahko integrovanému riešeniu už nemusia zákazníci strácať čas s náročnou úlohou vývoja nových komponentov. Ďalšou výhodou pre výrobcov automobilov, či už ide o zavedených výrobcov alebo nováčikov, je to, že im riešenie spoločnosti Bosch umožňuje uvádzať ich vozidla na trh rýchlo.

Boschriešenie typu all-in-one ponúka pre osobné automobilyelektrickú nápravu e-axle, ktorá výrazne skracuje dobu vývoja vozidla. Rozšírenie svojho portfólia výrobkov o ľahké úžitkové vozidlá predstavuje pre spoločnosť Bosch ďalší zásadný krok v podpore výrobcov automobilov pri ich stratégiách v oblasti elektrifikácie.

Plány spoločnosti Bosch na elektrifikáciu úžitkových vozidiel však v prípade dodávok nekončia. Spoločne s americkou startupovou firmou Nikola Motor Company vyvíja pohonný systém, ktorý dvíha latku dojazdu elektrických vozidiel. Pre Bosch sú tieto technológie pohonných jednotiek pre dodávky ďalším míľnikom na ceste k dosiahnutiu celosvetovo vedúceho postavenia na masovom trhu s elektromobilitou, ktorý sa očakáva po roku 2020, a cestou k naplneniu jej vízie mobility bez emisií, nehôd a stresu. Budúcnosť mobility je podľa spoločnosti Bosch automatizovaná, prepojená a elektrifikovaná.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!