Vďaka aplikácii Bosch sú kľúče od auta minulosťou

23 augusta 2018, 16:59

Digitálny namiesto analógového: s funkciou Perfectly Keyless prináša spoločnosť Bosch prvý bezkľúčový prístup pre nákladné automobily do smartfónov.

Perfectly Keyless prináša spoločnosť Bosch

Kľúč budúcnosti je digitálny a ponúka viac funkcií, než jeho analógoví predchodcovia: nie je možné ho stratiť alebo ukradnúť a už nikdy nebude potrebné ho hľadať. Dôvodom je jeho bezpečné a pre každého používateľa jedinečné uloženie v aplikácii inteligentného telefónu.

Funkcia Perfectly Keyless nahrádza analógový kľúč od vozidla v smartfóne. Tento koncept môže ponúknuť vlastníkom súkromných vozidiel väčšie pohodlie, ale skutočnou hviezdou bude pre vozové parky s viacerými vodičmi.

Už žiadne odovzdávanie kľúčov: správcovia vozových parkov a poskytovatelia logistiky jednoducho použijú pre prístup vodičov k vozidlám aplikáciu.

Spoločnosť Bosch sa domnieva, že toto riešenie, ktoré bude mať svetovú premiéru na medzinárodnej automobilovej výstave IAA Commercial Vehicles v Hannoveri, predstavuje obrovský trhový potenciál: len v samotnom Nemecku patrí medzi potenciálnych zákazníkov približne 15.000 poskytovateľov z oblasti logistiky.

Cesta bez kľúča

Stovky kľúčov visiacich na obrovských doskách – poskytovatelia logistických služieb ešte stále často využívajú tento spôsob organizácie kľúčov k vozidlám ich vozového parku. Chýbajúci kľúč vyvolá zmätok a nekonečné hľadanie. Lenže každá minúta je vzácna, čo platí najmä v prípade komerčných vozidiel. Koniec koncov, keď nákladné vozidlo nejazdí, nezarába peniaze. Jadro nového systému tvorí aplikácia, ktorú majú vo svojich telefónoch ako dispečeri, tak aj vodiči nákladných vozidiel. Tým je umožnený prístup k vozidlu len niekoľkými kliknutiami.

V budúcnosti bude navyše riešenie spoločnosti Bosch umožňovať poskytovateľom logistických služieb aj plnú integráciu správy digitálnych kľúčov do ich odbavovacích a plánovacích systémov. Len čo je vodičom priradená zásielka a trasa nákladného vozidla, systém automaticky vygeneruje digitálne kľúče a odošle ich do ich inteligentných telefónov. Pokiaľ dôjde k zmene trasy, softvér zodpovedajúcim spôsobom kľúče upraví.

Bezpečná správa kľúčov pomocou aplikácie a cloudu

Správa digitálnych kľúčov od spoločnosti Bosch prepája kamióny a aplikáciu inteligentných telefónov prostredníctvom cloudu. Dispečeri alebo správcovia vozového parku použijú aplikáciu na priradenie kamiónu vodičovi pre konkrétnu trasu. Perfectly Keyless vygeneruje osobný, zabezpečený digitálny kľúč a odošle ho cez cloud do kamiónu a inteligentného telefónu vodiča.

Len čo vodič príde k priradenému kamiónu, detegujú senzory nainštalované vo vozidle cez bezdrôtové pripojenie inteligentný telefón. Dvere vozidla sa otvoria len v prípade, že kľúč v telefóne „zapadne“ do digitálneho zámku vo vozidle. Tieto senzory dokážu tiež oznámiť, že vodič sedí na sedadle a motor sa spustí po stlačení tlačidla štart-stop. Len čo vodič na konci cesty vystúpi z vozidla, systém to deteguje a automaticky zamkne dvere.

Vybitá batéria? Žiadny problém!

Čo sa však stane, keď sa vybije batéria inteligentného telefónu alebo telefón nie je k dispozícii? V budúcnosti bude kľúč v smartfóne fungovať aj v prípade, že je batéria telefónu vybitá. V takom prípade budú telefón a vozidlo komunikovať pomocou Near Field Communication (NFC), bezdrôtového protokolu na zdieľanie dát na krátke vzdialenosti.

Bosch má v pláne vytvoriť pre svoje riešenie „dvojité zabezpečenie“. Ak dôjde k strate alebo odcudzeniu inteligentného telefónu a tým aj aplikácie, je možné jednoducho digitálny kľúč deaktivovať online, čím sa zablokuje prístup k vozidlu. To nebude možné otvoriť a naštartovať, kým správca vozového parku nepoužije aplikáciu na zabezpečenie ďalšieho vodiča alebo nového telefónu s prístupom k vozidlu.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!