Tesniace hmoty od Elring – Das Original: Všetko, čo autodielňa v oblasti motorov skutočne potrebuje

28 júna 2024, 11:26

Tesniace hmoty vyrába spoločnosť Elring už od 30. rokov minulého storočia. V tomto období bolo nutné používať tekuté tesniace hmoty ako doplnok k vtedy dostupným tesniacim materiálom. Už vtedy niesli výrobky Elring označenie Curil, ktoré je známe dodnes. 

Pritom vtedy šlo o vytvrdzujúcu tesniacu hmotu, ktorá bola odolná voči benzínu a nafte. V súčasnej dobe už existuje nástupca v minulosti obľúbenej tesniacej hmoty a ponuka tesniacich hmôt Elring sa navyše rozšírila o niektoré ďalšie špecializované výrobky.  

CurilTM T2 – skutočne univerzálna tesniaca hmota

Tesniaca hmota CurilTM T2 bez rozpúšťadla, ktorá je na trhu dostupná ešte len od jari 2021, nepotrebuje oproti svojmu predchodcovi žiadny čas na odvetranie, tzn. čakacia doba pri montáži nie je nutná a práca je vykonaná rýchlejšie. V dôsledku absencie rozpúšťadla nedochádza ani k jeho odparovaniu, čo znamená, že nedochádza k zmršťovaniu materiálu. V škáre na utesnenie tak už nemôže dochádzať k vzniku trhlín, a je tak možné utesniť škáru až o veľkosti 0,2 mm. Keďže tesniaca hmota CurilTM T2 zostáva trvalo plastická, tzn. nevytvrdzuje sa, vykazuje tak zvýšenú odolnosť pri použití, kde dochádza k vibráciám. Vďaka tejto vlastnosti je však garantovaná aj ľahká demontáž.  

Pre spájanie materiálov ako kov-kov / kov-plast / plast-plast sa CurilTM T2 hodí najviac. Aj použitie v spojení s mäkkými tesneniami, napríklad tesneniami olejových vaní alebo tesneniami vodných čerpadiel, funguje spoľahlivo. Teplotný rozsah pre použitie je obdivuhodných – 55 °C až + 270 °C.  

Navyše je nová tesniaca hmota CurilTM T2 rezistentná voči minerálnym olejom (aj s prísadami), syntetickým olejom, mazacím tukom, chladivám, studenej a horúcej vode, slanej vode, čistiacim prostriedkom, slabým kyselinám a lúhom, benzínu a nafte! 

Skladovateľnosť je vynikajúcich 36 mesiacov a pri tomto výrobku kompletne odpadá označenie nebezpečného tovaru.   

DirkoTM HT – silikónová tesniaca hmota

Silikónové tesniace hmoty sa pri motore nachádzajú na mnohých miestach. Kryty ventilov, skriňa ventilového rozvodu, olejové vane, ale aj na mnohých miestach prevodovky. 

Silikónová tesniaca hmota Elring DirkoTM HT sa vytvrdí vďaka dvom zložkám, ktoré sú v súhre – vlhkosti vzduchu a kyslíku. Za štandardných podmienok 23 stupňov Celzia a 50 % vlhkosti vzduchu je reakčná rýchlosť 2 mm za 5 hodín. V praxi je však možné DirkoTM HT použiť aj po niekoľkých minútach v takzvanom mokrom vystužení. Taktiež treba venovať pozornosť tomu, že tesniaca hmota DirkoTM HT je vhodná na stredne veľkú škáru na utesnenie cca do 2 mm a je možné ju použiť aj na lakovanom povrchu. Ako ďalšia vlastnosť výrobku sa ponúka enormná odolnosť voči teplote až 315 °C, ktorú silikón znesie po dobu 24 hodín. 

Pri použití však existuje obmedzenie. Aj keď silikóny nie sú rezistentné voči benzínu a nafte, rozsah použitia je veľmi široký. Tesniaca hmota DirkoTM HT je odolná voči minerálnym olejom, syntetickým olejom, mazacím tukom, chladivám, UV žiareniu, slanej vode, čistiacim prostriedkom, slabým kyselinám a lúhom.  

Anaeróbne tesniace hmoty EL-Liq 73 a EL-Liq 74

Ďalšou skupinou dôležitých tesniacich hmôt pri motoroch sú anaeróbne tesniace hmoty. Ako vyplýva z označenia výrobku, dochádza k chemickej reakcii počas vylúčenia kyslíka, ďalšou zložkou je celoplošný kontakt dvoch kovových povrchov. Až potom začína reakcia a tvorenie tesniaceho filmu odolného voči médiám a teplotne stáleho, ktorý vytvrdne. Teplotný rozsah, v ktorom sa anaeróbne tesniace hmoty bezpečne utesnia, je –55 °C až +180 °C. Rozsah použitia je klasicky utesnenie krytov ventilov voči hlave valcov. Utesniť je však možné aj skriňu ventilového rozvodu, nosič vačkového hriadeľa, prírubové spojenia, veká skríň a veká ložísk. Keďže nie je nutná doba na odvetranie, je daná okamžitá tesniaca funkcia. Optimálna teplota spracovania je +23°C. Plošné tesnenia EL-Liq sú odolné voči minerálnym olejom, syntetickým olejom, palivám a prísadám do chladiacej kvapaliny. Maximálna prípustná škára na utesnenie je pri oboch tesniacich prostriedkoch 0,35 mm. Rozdiel medzi oboma tesneniami EL-Liq ponúkanými spoločnosťou Elring spočíva v tom, že lepiaci účinok pri EL-Liq 73 je približne dvakrát vyšší než u EL-Liq 74.  

Profesionálne utesnenie s dobrým svedomím

Pri expanzii a vylepšení portfólia tesniacich hmôt sa navyše kládol dôraz na to, že by mali byť užívateľsky priateľské a ekologické.  

Tesniaca hmota Dirko čierna, béžová a šedá sú takzvané oximové silikóny, vyznačujú sa predovšetkým svojou rýchlou dobou zosietenia, dobrou priľnavosťou a znášanlivosťou s kovmi. Všeobecne však majú oximové silikóny slabinu. Počas procesu zosietenia dochádza k oddeleniu 2-butanonoximu, tiež známeho ako methylethylketonoxim alebo skrátene MEKO. To by pre každého chemika mohlo znamenať najprv dôležitú informáciu, má to však mimoriadny dosah na skupiny osôb, ktoré s týmito látkami denne pracujú, nech už je to v dielni alebo pri majstrovaní na vlastnom aute, pretože pri MEKO existuje podozrenie na negatívne dôsledky pre zdravie. Z tohto dôvodu je v Nemecku pre použité chemické látky už od septembra 2013 medzná hodnota na pracovisku 1 mg/m3 vzduchu.  Predchádzajúce tesnenie DirkoTM od spoločnosti Elring splnilo tieto prísne smernice a je realizované chemické zloženie, ktoré dosiahlo len minimá zadanej medznej hodnoty. Pri ďalšom vývoji tesniacej hmoty DirkoTM HT bolo však rozhodnuté o umožnení vlastnosti úplne bez škodlivín a od februára 2020 bolo možné mať v ponuke oximových silikónov tesniacu hmotu DirkoTM bez MEKO. Tak môžu zákazníci spoločnosti Elring pracovať bez látok, ktoré sú zdraviu škodlivé. Ide o veľkú výhodu silikónov Elring, ktorá nie je vidieť na prvý pohľad. 

Aj nové anaeróbne tesniace hmoty a nový CurilTM T2 urobili vo svojej receptúre krok smerom k budúcnosti. Tieto skupiny tesniacich hmôt sú teraz bez látok škodiacich životnému prostrediu a sú označené zeleným symbolom eco-friendly. Anaeróbne tesniace hmoty sú navyše v praktickej skladacej fľaštičke s prvkom Twist Cap, čo umožňuje presnú aplikáciu a je možné ju ľahko otvoriť a zavrieť aj jednou rukou.  

Ďalšie informácie nájdete na webovej stránke ELRING.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!