Osram: Ďalší míľnik pre OLED

24 februára 2015, 6:36

OSRAM potvrdzuje úlohu technologického inovátora v oblasti osvetľovania automobilov. Pre nový model BMW M4 Concept Iconic Lights vyvinul predné laserové svetlomety, a vôbec prvýkrát úspešne implementoval OLED technológiu do zadných združených svetiel. Organické plošné svetelné zdroje umožňujú dať svetelnému svetlometu ľubovoľný tvar, čo otvára brány pre úplne nové možnosti dizajnu.

"Ukážkové vozidlo je dôležitým míľnikom pre našu stratégiu OLED. OSRAM bude ako hlavný priekopník so svojimi sériovými OLED svetelnými zdrojmi pre automobily zastúpený na cestách už od roku 2016," vysvetľuje Mark Lünnemann, zodpovedný v OSRAMu za vývoj OLED. V novom voze BMW sú do prednej, ale aj do zadnej časti vstavané najnovšie osvetľovacie technológie súčasnosti. Staré známe dvojité okrúhle reflektory tak žiaria vplyvom laserovej technológie OSRAM v novom svetle. Prevratnou novinkou sú zadné svetlá, ktoré sú realizované s pomocou organických svetelných diód (OLED), pri ktorých vzniká svetlo vo veľmi tenkých polovodičových vrstvách z organického materiálu.

Svetelná technológia budúcnosti
Na rozdiel od "bodovej" technológie LED sú OLED plošnými zdrojmi svetla. Dajú sa ľubovoľne tvarovať a upravovať. Homogénne svietiace OLED zdroje umožňujú vytvárať úplne jasné, jedinečné a pritom funkčné dizajnové prvky. Výsledkom sú ostré svetelné plochy o vysokom jase, ktoré sú ešte zosilnené vejárovým usporiadaním jednotlivých prvkov OLED. Tenké vrstvy OLED obsahujú organické materiály, ktoré sú obklopené plochými elektródami slúžiacimi ako elektrické kontakty. Pri prechode prúdu, vznikajú v jednotlivých vrstvách fotóny, ktoré diódy rozsvietia. Prvky OLED v ukážkovom vozidle BMW samozrejme spĺňajú všetky požadované svetelné hodnoty podľa príslušných noriem ECE a SAE.

Nové možnosti tvorby svetla
Flexibilita pri tvarovaní svetelných OLED zdrojov dáva voľnosť dizajnérom pre ich návrhy svetiel. Segmentácia, tj. husté usporiadanie svetelných plôch, ktoré sa dajú zapojiť vedľa seba, dovoľuje vytvorenie 3D priestorového dojmu. Tým, že je možné jednotlivé svetelné OLED moduly ovládať samostatne, sa ďalej otvárajú dodatočné možnosti použitia, ako napr. realizácia dynamických funkcií. Nepatrná inštalačná hĺbka navyše umožňuje plastické usporiadanie svetelných plôch s minimálnym nárokom na priestor. Segmenty OLED v ukážkovom vozidle BMW svieti rôznym svetlom podľa režimu jazdy. A to všetko pri minimálnej spotrebe energie, podobné LED svetelným zdrojom.

Tlačová správa OSRAM

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!