Bosch mení prepojené automobily na osobných asistentov

6 januára 2016, 9:02

Pre šoférov je pripojenie k internetu v automobile viac než len praktickým doplnkom. Vďaka nemu je šoférovanie bezpečnejšie a efektívnejšie. Na veľtrhu CES 2016 v Las Vegas má spoločnosť Bosch v úmysle toto názorne demonštrovať radou prepojených funkcií a asistenčných systémov. Firma taktiež predvedie, aké ľahké je ovládanie týchto systémov pri minimálnom rozptyľovaní šoféra. Organizátori CES ocenili spoločnosť Bosch za najnovší pokrok – dotykový displej, ktorý vytvára dojem skutočných tlačidiel formou hmatovej odozvy. Na stánku Bosch v Las Vegas bude k dispozícii aj živý a praktický náhľad automatizovaného šoférovania a konektivita inteligentného vozidla.

Automobil: Naozajstný osobný asistent šoféra
Bosch nás v North Hall nechá nahliadnuť do automobilu budúcnosti. Návštevníci exponátu „ShowCar“ (modelové vozidlo), budú mať možnosť zažiť nový typ interakcie medzi človekom a technológiou. „Rozptyľovanie pozornosti šoféra môžeme minimalizovať tak, že mu poskytneme správne informácie v správny čas,“ povedal predseda predstavenstva Bosch Volkmar Denner na tlačovej konferenci spoločnosti na veľtrhu CES 2016 v Las Vegas. Vo vystavenom vozidle budú palubná doska a stredová konzola premenené na elektronický displej. Informácie zobrazované na tomto obrovskom prístroji sa budú meniť v závislosti na aktuálnom okolí vozidla. Pokiaľ sa bude blížiť z pravej strany chodec, rozbliká sa kontrolka, ktorá šoféra na túto skutočnosť upozorní. Do úvahy sa tiež berú preferencie šoféra, ako aj udalosti v jeho diári. Ak napríklad bude zrušená jedna z jeho schôdzok, automobil budúcnosti automaticky zadá smer jazdy k ďalšiemu miestu schôdzky uvedenému v diári. Šoféri budú môcť aktivovať autopilota a získať tak ešte viac času, čo spraví ich jazdu ešte pohodlnejšou. 

Prepojené automobily budúcnosti dokážu však omnoho viac. Pre pripojenie k inteligentnej domácnosti budú mať možnosť využívať funkcie, akými sú ovládanie systému vykurovania alebo zabezpečenia. Napríklad, ak bude chcieť kuriér doručiť balíček a nikto nebude doma, bude stačiť jediný dotyk prstom na displeji vozidla, ktorý kuriérovi umožní uložiť balíček do vnútra domu a potvrdí jeho prijatie. Interakcia s technológiou toto všetko naozaj zvládne – a bude to bezpečné a pohodlné. Prepojený infotainment umožní šoférom využívať navigáciu nielen počas premávky, ale aj počas celého dňa. Šoféri budú mať možnosť prístupu k online službám a aplikáciám inteligentného telefónu a budú ho ovládať pomocou gest a slov presne tak, ako keby hovorili so spolujazdcom. To urobí z automobilu skutočného osobného asistenta šoféra.

Dotykový displej, ktorý vyvoláva dojem skutočných tlačidiel
Ešte pred začiatkom veľtrhu získala spoločnosť Bosch ocenenie za inováciu „CES 2016 Innovation Award“ v kategórii Audio/Video vybavenie vozidla za svoj nový dotykový displej. Toto zariadenie vytvára rôzne textúry povrchov, ktoré vyvolávajú dojem skutočných tlačidiel. Vďaka haptickej odozve je možné jednoducho ovládať aplikácie z oblasti infotainmentu, akými sú napríklad navigácia, rádio alebo inteligentný telefón. Šoféri sa tak nebudú musieť často pozerať a kontrolovať informácie uvedené na displeji a namiesto toho budú môcť sledovať, čo sa deje na ceste. Displej vytvára pocit hrubých, hladkých a vzorovaných povrchov, čím odlišuje rôzne tlačidlá a funkcie, pričom výber je vykonaný až silnejším stlačením tlačidla. Čo však robí túto obrazovku výnimočnou je fakt, že sa na prvý pohľad nijak neodlišuje od bežného displeja, ale užívateľ má aj tak dojem, že sa dotýka skutočných tlačidiel.

Nie je potreba obávať sa šoférov v protismere: strážny anjel v cloude (obláčiku)
Konektivita prináša šoférom ešte aktuálnejšie informácie než kedykoľvek predtým. To je dôležité najmä vtedy, pokiaľ sa jedná o šoférov idúcich v protismere. Všeobecne platí, že rozhlasová stanica vypustí varovnú správu do éteru až po niekoľkých minútach, ale až tretina dopravných nehôd spôsobených jazdou v protismere končí už po 500 metroch. Bosch v súčasnosti vyvíja nové, na cloude založené výstražné upozornenia o vozidle idúcom v protismere, vďaka ktorým sa šofér dozvie o akomkoľvek vzniknutom nebezpečenstve počas desiatich sekúnd. Keďže ide o čistý softvérový modul, je možné ho s nízkymi nákladmi integrovať do aplikácií inteligentného telefónu, akými sú myDriveAssist od spoločnosti Bosch alebo do už existujúcich systémov infotainmentu. Aby bolo možné detekovať jazdu v protismere, dochádza vďaka funkciám založeným na cloude k porovnávaniu pohybov v práve idúcich, anonymizovaných vozidlách na ďialnici s povoleným smerom jazdy. Ak dôjde k odchýlke, sú šoféri idúci v protismere upozornení na svoju chybu už po niekoľkých sekundách. V tej istej chvíli sú na nebezpečenstvo upozornení aj šoféri idúci v opačnom smere. Od roku 2016 bude táto nová funkcia k dispozícii ako službe v cloude.

Pilot na diaľniciach zvýši od roku 2020 bezečnosť na cestách
Vysoko automatizované šoférovanie bude aj naďalej zvyšovať bezpečnosť cestnej premávky. Táto novinka sa objaví na cestách v roku 2020. Podľa odhadov prevedených výskumnými pracovníkmi spoločnosti Bosch môže zvýšena automatizácia výrazne znížiť počet nehôd – v samotnom Nemecku až o tretinu. Na veľtrhu CES 2016 predstaví Bosch systémy a senzory potrebné pre automatizovanú jazdu v ďalšom demo vozidle na Sands Expo. Návštevníci sa tiež dozvedia, ako funguje ďialničný pilot – ide o vysoko automatizovaný systém, ktorý preberá všetky úlohy a zodpovednosti šoféra na ceste. Táto technológia sa už testuje na verejných komunikáciách. Bosch testuje automatizované šoférovanie nielen na ďiaľniciach v Nemecku a v Spojených štátoch, ale aj v Japonsku.

V budúcnosti budú autá vidieť za zákrutu a budú si vedomé možných nebezpečných miest, a to vďaka informáciám z internetu a v reálnom čase o dopravných zápchach, stavebných prácach na cestách či nehodách. Tieto dáta budú slúžiť ako elektronický „prepojený horizont“ a budú vozidlám prinášať ešte lepší obraz o tom, čo sa pred nimi deje – a tým bude aj naďalej dochádzať k zvyšovaniu bezpečnosti a efektívnosti.

Nájsť parkovacie miesto je úlohou automobilov, nie šoférov
Každá cesta končí parkovaním. A aby bola táto činnosť ešte jednoduchšia, pracuje Bosch na vývoji novej funkcie zvanej „automatizované parkovanie v parkovacích domoch“ (automated valet parking). Toto riešenie ponúka viac než len úľavu šoférom pri hľadaní voľného parkovacieho miesta v garáži: umožňuje vozidlám, aby zaparkovali sami. Šoféri jednoducho nechajú auto pre vjazdom do garáže. Pomocou aplikácie v inteligentnom telefóne dajú autu pokyn, aby si samo našlo miesto. Akonáhle je šofér pripravený odísť, privolá si auto späť a opustí miesto rovnakým spôsobom. Plne automatizovaný parkovací systém spolieha na inteligentnú infraštruktúru v garážach, ako aj na senzorové systémy na palube vozidla – a ich konektivitu. Senzory v dlažbe poskytnú aktuálne informácie o tom, kde sa nachádza voľné miesto na parkovanie, takže automobil vie, kam sa má presunúť. Bosch nevyvíja len funkcie automatizovaného parkovania, ale aj všetky potrebné komponenty.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!