Združenie SOVA upozorňuje na podvodníkov zo Španielska

13 januára 2017, 8:35

V Českej republike sa množia prípady podvodných inzerátov s ponukou predaja áut zo Španielska za neštandardne nízke ceny. Inzeráty od týchto podvodníkov sa môžu objaviť i na Slovensku. Scenár je klasický, predajca komunikuje iba cez emaily zlou češtinou (pravdepodobne s pomocou prekladača), aktuálne je v zahraničí a chce auto predať. České Sdružení SOVA na základe konkrétneho upozornenia celý incident oznámilo Polícii ČR.

V sledovanom prípade sa predajca predstavil ako Luczak Katarzyna. Tvrdil, že dva roky pracoval ako inžinier v Českej republike a s Volkswagenom Passat registrovaným v Čechách sa vrátil domov do Barcelony. Z dôvodu drahej registrácie v Španielsku auto predáva, s tým, že ho na vlastné náklady nechá doviezť do Českej republiky. Auto je podľa jeho slov v perfektnom stave, bez nehôd, poškodenia, škrabancov a bez problémov poskytne od predávaného vozidla všetky dokumenty. Doprava a platba prebehne prostredníctvom dopravnej spoločnosti, ktorá auto prezrie a skontroluje. Ak kupujúci nebude s autom spokojný, má možnosť ho vrátiť bez akýchkoľvek nákladov dopravnej spoločnosti.

V celom príbehu nechýba ani zmluva, napísaná v češtine, ktorá má byť podpísaná zástupcom dopravnej spoločnosti po prehliadke vozidla a súhlasu s kúpou. Falošný predávajúci zašle kupujúcemu informácie o postúpení auta dopravnej spoločnosti, ktorej má kupujúci prevodom na účet uhradiť polovicu kúpnej ceny a zvyšok potom pri prebraní auta a podpise zmluvy. V prípade nezaplatenia sa začne falošný predávajúci vyhrážať právnikmi a políciou.

Spoločnosťou, ktorá má auto dopraviť ku kupujúcemu, je AER-ZBV. Túto firmu je možné dohľadať v zozname falošných dopravcov, ktorí koluje na internete.

Dlhodobo upozorňujeme kupujúcich, aby si pri nákupe auta dávali pozor. Za posledných niekoľko rokov SOVA eviduje veľké množstvo internetových podvodov s nákupom ojazdených áut. Ľudia vo väčšine tušia, že s transakciou nie je niečo v poriadku, ale aj napriek tomu sú dôverčiví a posielajú na zahraničné účty vysoké zálohy. Podvodníci často menia mená, e-mailové adresy i druhy predávaných áut. Záujemcovi zašlú kópie dokladov áut a dokonca aj vlastných pasov. Vo väčšine prípadov si podvodníci  vytvoria aj fiktívnu identitu na internete, taktiež sú zaregistrovaní na rôznych sociálnych sieťach alebo niekoho identitu jednoducho na sieťach ukradnú. Základná rada je stále rovnaká – auto si preverte a neplaťte vopred žiadnu zálohu,“ popisuje situáciu a radí predseda českého Sdružení SOVA Zbyněk Veselý.

Kupujúci by mali byť obozretní. Podvodníci môžu inzerovať i na Slovensku. Z podvodníkov sa za posledné roky stali skutoční profesionáli, napomáha im aj neustále sa zdokonaľujúca technika a vymoženosti internetu, no podozrivú ponuku je možné  stále odhaliť. Pri nízkej cene, podozrivom jednaní by záujemcovia mali zbystrieť a kúpu auta prehodnotiť. Vždy odporúčame nekupovať autá od neprofesionálnych dovozcov a predajcov a  autá si pred kúpou dôkladne skontrolovať,“ komentuje predseda slovenského Združenia SOVA Július Petrus.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!