Auto, ktoré vidia za roh? Ford uvádza na trh technológiu, ktorá môže pomôcť zabrániť nehode

30 júna 2015, 8:39

Neprehľadné križovatky a odbočky môžu byť pre vodiča skúškou nervov. Často v takejto situácii nezostáva nič iné, než popochádzat centimeter po centimetri a v predklone sa snažiť získať prehľad o situácii.

Spoločnosť Ford Motor Company však predstavuje novú technológiu, ktorá "vidia za roh". Inovatívny predná kamera, ponúkaná výbava na želanie pre nový S-MAX a Galaxy, sleduje priestor pred vozidlom v uhle 180 °. Vodič vďaka tomu včas zahliadne blížiace sa automobil, cyklistu alebo chodca. Kamera je umiestnená v prednej maske.
 
"Všetci sme to zažili. Nemusí ísť len o neprehľadné križovatky, niekedy môže vo výhľade prekážať strom alebo krovie," opisuje Ronny Hause, konštruktér elektronických asistenčných systémov vo Ford of Europe. "Pre niekoho je problematické už dostať sa z vlastnej príjazdovej cesty na ceste. Podobne ako zadná parkovacia kamera je aj predná snímanie jednou z technológií, pri ktorých sa ľudia budú čoskoro diviť, ako sa bez nich mohli doteraz zaobísť. "
 
Kamera sa zapína tlačidlom na palubnej doske. Má rozlíšenie jeden megapixel a jej obraz sa prenáša na osempalcovou dotykovú obrazovku. Kameru širokú len 33 mm udržuje v čistote teleskopický ostrekovač automaticky aktivovaný pri zapnutí stieračov.
 
Údaje z projektu SafetyNet naznačujú, že 19 percent vodičov, ktorí sa stali účastníkmi nehody v križovatke, malo obmedzený výhľad. Nový S-MAX, Galaxy aj ďalšie modely značky Ford už ponúkajú zadnú parkovaciu kameru alebo systém upozornenia na približujúce sa vozidla pri cúvaní do cesty, ale aj ďalšie asistenčné systémy:
  • Inteligentný obmedzovač rýchlosti sledujúci dopravné značenie a rýchlosť riadiacim jazdy tak, aby vodič neprekročil obmedzenia platné v práve prechádzanej úseku
  • Pre-Collision Assist s ochranou chodcov, ktorý zmenšuje následky čelných stretov alebo im môže aj úplne zabrániť
  • Adaptívne LED svetlomety s automatickým prepínaním, ktoré sledujú prevádzku a utlmia oblasť, v ktorej sa nachádza iné vozidlo, pričom stále naplno osvetľujú zvyšný priestor
Ford prijíma objednávky na nový S-MAX a Galaxy už dnes. Predné kameru bude možné zaobstarať tiež do nového SUV Ford Edge, ktorá príde na európsky trh v prvej polovici budúceho roka.
Tlačová správa Ford Motor Company

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!