Henkel pokračuje vo výborných výsledkoch v treťom štvrťroku

14 novembra 2016, 12:19

Spoločnosť Henkel pokračovala v dosahovaní výborných výsledkov aj v treťom štvrťroku. Obrat, upravený prevádzkový zisk a upravené výnosy na prioritnú akciu zaznamenali nové rekordy.

2Spoločnosť Henkel pokračovala v dosahovaní výborných výsledkov aj v treťom štvrťroku. Obrat, upravený prevádzkový zisk a upravené výnosy na prioritnú akciu zaznamenali nové rekordy. Na úspešnom vývoji a kvalitných výsledkoch v oblasti výnosov sa podieľali všetky tri divízie a výrazná angažovanosť nášho globálneho tímu,“ povedal predseda predstavenstva spoločnosti Henkel Hans Van Bylen.

V treťom štvrťroku sme úspešne zavŕšili akvizíciu spoločnosti Sun Products a zabezpečili sme jej financovanie za priaznivých podmienok. V histórii našej spoločnosti ide o druhú najväčšiu transakciu, vďaka ktorej sme sa stali dvojkou na trhu USA v oblasti starostlivosti o bielizeň, a zároveň sme naše portfólio doplnili o rad atraktívnych a zavedených značiek. Sme hrdí, že môžeme u nás privítať zamestnancov spoločnosti Sun a zároveň by sme sa chceli zamerať na úspešnú integráciu do našich obchodných činností v oblasti Laundry & Home Care v Severnej Amerike.

V súvislosti so súčasným fiškálnym rokom Hans Van Bylen povedal: „Očakávame, že zložité a neisté podmienky na trhu budú počas roka 2016 naďalej pretrvávať. Budeme sa orientovať na využívanie našich úspešných obchodných značiek, naše vedúce trhové postavenie a na našu schopnosť inovácií, aby sme dosiahli naše ambiciózne ciele.

1

 Výhľad na rok 2016 potvrdený

Spoločnosť Henkel potvrdila výhľad na súčasný fiškálny rok: „Za celý finančný rok 2016 očakávame organický rast obratu v rozsahu od 2 do 4 %. Takisto očakávame, že upravená marža EBIT sa zvýši na viac než 16,5 %, pričom predpokladáme približne 8 až 11 % zvýšenie upravených výnosov na prioritnú akciu.“

Obrat a zisk v treťom štvrťroku 2016

V treťom štvrťroku 2016 dosiahol obrat spoločnosti Henkel nový rekord. Obrat vzrástol o 3,4 % na 4 748 mil. eur. Na tomto výsledku sa podieľal presvedčivý organický rast, ako aj akvizície. Organický rast obratu – t.j. po úprave o kurzové vplyvy a vplyvy akvizícií a odpredaja – predstavoval 2,8 %. Po upravení o negatívne kurzové vplyvy vo výške 3,3 % sa obrat zvýšil o 6,7 %.

Finančný výsledok spoločnosti Henkel na úrovni -15 mil. eur bol vzhľadom na akvizície nižší oproti rovnakému štvrťroku predchádzajúceho roka. Vykázaná sadzba dane predstavovala 23,2 %, pričom v rovnakom štvrťroku predchádzajúceho roka bola na úrovni 24,6 %.

Upravený čistý štvrťročný zisk sa po odpočítaní menšinových podielov zvýšil o 9,2 % z 564 mil. eur na 616 mil. eur. Vykázaný čistý štvrťročný zisk vzrástol o 18,2 % zo 494 mil. eur na 584 mil. eur. Po odpočítaní menšinových podielov vo výške 8 miliónov eur čistý štvrťročný zisk predstavoval 576 mil. eur (484 mil. eur v rovnakom štvrťroku predchádzajúceho roka).

Upravený zisk na prioritnú akciu (EPS) sa zvýšil o 9,2 % z 1,30 eura na 1,42 eura. Vykázaný EPS sa zvýšil z 1,12 eura na 1,33 eura.

Pomer čistého prevádzkového kapitálu k obratu sa medziročne zlepšil o 0,8 percentuálneho bodu na 5,2 %.

Výrazný rast za prvých deväť mesiacov roka 2016

Počas prvých deviatich mesiacov roka 2016 spoločnosť Henkel zaznamenala organický rast obratu – t.j. po úprave o kurzové vplyvy a vplyvy akvizícií a odpredaja – na úrovni 3,0 %, pričom k tomuto vývoju prispeli všetky obchodné divízie. V nominálnom vyjadrení sa obrat zvýšil o 1,0 % na 13 858 mil. eur.

Upravený prevádzkový zisk sa zvýšil o 6,9 % z 2 253 mil. eur na 2 407 mil. eur; upravená výnosnosť predaja sa zlepšila zo 16,4 % na 17,4 %.

Po odpočítaní menšinových podielov sa upravený čistý zisk za prvých deväť mesiacov zvýšil o 8,6 % z 1 632 mil. eur na 1 772 mil. eur.

Upravené výnosy na prioritnú akciu (EPS) vzrástli o 8,5 % z 3,77 eura na 4,09 eura.

Čistá finančná pozícia spoločnosti Henkel k 30. septembru 2016 predstavovala
– 2 661 mil. eur (335 mil. eur k 31. decembru 2015). Zmena v porovnaní s koncom roka 2015 bola spôsobená najmä platbami za akvizície a výplatou dividend.

Celú tlačovú správu si môžete prečítať alebo stiahnuť TU.

Související články

Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu
Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu

Nemecká firma ATH-Heinl disponuje viac ako 28 rokmi skúseností v odvetví vybavenia servisov. V súvislosti s dynamickým rozvojom na českom a slovenskom trhu hľadá firma ATH-Heinl na stálu spoluprácu firmy – technické servisy s oprávneniami.

Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy
Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy

Spoločnosť P Automobil Import, člen švajčiarskej skupiny Emil Frey, ktorá pre slovenský trh zabezpečuje import vozidiel Peugeot, Citroën, DS a Opel, sa najnovšie stala držiteľom licencie na servisný koncept EUROREPAR CAR SERVICE. Na slovenský autoopravárenský trh, tak prináša celosvetovo rozšírený servisný koncept výrobcu automobilov PSA Groupe, určený pre nezávislých opravárov.

ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku
ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku

Příznaky jsou (někdy) zavádějící. Charakteristický hluk během startování motoru nutně neznamená opotřebení dvouhmotového setrvačníku. Nesprávná diagnostika způsobí, že se kovový zvuk objevuje i po opravě. Skutečnou příčinou problému přitom mohou být příliš nízké startovací otáčky motoru.

Zdokonalené plošné tesnenie Loctite 518
Zdokonalené plošné tesnenie Loctite 518

Spoločnosť Henkel vyvinula nové, inovatívne zloženie plošného tesnenia Loctite® 518, ktoré vytvrdzuje aj na mierne znečistenom povrchu, vyznačuje sa väčšou pružnosťou a priľnavosťou a lepšie na neaktívnych kovoch, ako je nerezová oceľ, a to aj bez použitia aktivátora.

Lešticí směsi TEROSON pro údržbu, opravy a obnovu karoserií vozidel
Lešticí směsi TEROSON pro údržbu, opravy a obnovu karoserií vozidel

Automobilový průmysl je ovlivňován novými trendy jako žádný jiný. Náš digitální životní styl vyžaduje univerzální a futuristický design automobilů, nové formy mobility (např. koncepty sdílení vozidel). Stále důležitější roli hrají i témata dlouhodobé udržitelnosti a účinnosti. Řadu trendů lze zařadit pod označení „životní styl“. Různí uživatelé, různé životní styly. Sledování a zohledňování nejrůznějších požadavků je […]

Nový online portál LOCTITE a TEROSON
Nový online portál LOCTITE a TEROSON

Produkty nabízené značkami LOCTITE a TEROSON mají přední postavení při profesionálních opravách, servisu a výrobě vozidel. Specializované společnosti v automobilovém sektoru mohou najít hodnotné tipy pro své opravy a lepící aplikace na nové webové stránce www.udrzba-vozidla.cz Většina dílů karosérie a motoru se může opravit pomocí správného nářadí a vhodných produktů. Opravy mohou zahrnovat například utěsňování […]

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!