CES® 2017: Bosch predstavuje v Las Vegas niekoľko svojich inteligentných riešení

22 decembra 2016, 12:59

Od 5. do 8. januára 2017 bude Bosch na veľtrhu CES® 2017 v Las Vegas predvádzať, ako konektivita mení veci na partnerov, spoločníkov a pomocníkov. Globálny dodávateľ technológií a služieb predstaví na veľtrhu inovatívne riešenia pre nasledujúce oblasti: inteligentná domácnosť, inteligentné mesto, prepojená mobilita a senzorové technológie. Vďaka týmto technológiám je každodenný život jednoduchší, pohodlnejší a bezpečnejší. Bosch nájdete v Centrálnej hale na stánku č. 14128.

Prepojená mobilita: mení vozidlo na osobného asistenta

Ako vyzerá šoférovanie budúcnosti? Bosch predstaví svoju víziu na veľtrhu CES 2017 prostredníctvom nového koncepčného vozidla. Popri domove a práci pretvára konektivita vozidlo na tretí obytný priestor. S pomocou personalizovanej komunikácie medzi vozidlom a vodičom bude v budúcnosti možné bezpečne ovládať aj stále stúpajúci výkon a komplexné služby. Okrem toho autonómne riadenie už čoskoro umožní vodičom venovať viac času iným úlohám. Vodiči a spolujazdci tak budú mať napríklad možnosť využiť svoj čas strávený v aute na písanie e-mailov, alebo na počúvanie zdieľanej hudby alebo videa. V novom koncepčnom vozidle predstavuje Bosch veľké množstvo inovácií, vrátane:

Rozpoznanie tváre a inteligentná personalizácia: Monitorovacia kamera pre vodiča umožňuje rýchle rozpoznanie tváre a personalizáciu od okamihu, kedy vodič nastúpi do auta. Vozidlo napríklad nastaví podľa jeho osobných preferencií volant, zrkadlá, vnútornú teplotu a rozhlasovú stanicu. Na cestách pomáha bezpečnosť chrániť systém detekcie ospalosti vodiča: ak vodič zaspáva alebo je veľmi nepozorný, auto ho upozorní, čím pomáha predchádzať kritickým situáciám.

Haptická odozva s neoSense: Vďaka dotykovej obrazovke s haptickou odozvou budete tlačidlá, ktoré sa objavujú na dotykovom displeji, vnímať ako naozajstné. To v mnohých prípadoch umožní ovládať informačný a zábavný systém bez toho, aby bolo nutné sa na neho pozerať. Vodiči tak môžu ďalej sledovať vozovku, čím sa zvyšuje bezpečnosť. Táto technológia získala v roku 2016 cenu CES Innovation Award a od tej doby urobila veľký posun smerom k sériovej výrobe.

Kryštálovo čistý displej vďaka OLED: Displeje OLED (organická elektroluminiscenčná dióda) boli vôbec prvý krát integrované do kabíny koncepčného automobilu. Poskytujú kryštálovo čistý obraz.

Digitálne vonkajšie zrkadlá teraz taktiež v automobiloch:Kamerový systém spätných zrkadiel je riešenie na báze kamery, ktoré nahradzuje obidve vonkajšie zrkadlá. Video senzory je možné integrovať do interiéru vozidla a obraz je zobrazovaný na displejoch blízko A stĺpikov na pravej a ľavej strane vozidla. Digitálna technológia navyše ponúka kontextovo špecifické zobrazenie. Ak ide vozidlo po diaľnici, pohľad sa sústredí najmä na situáciu za vozidlom. Naopak pri jazde po meste zvyšuje širší výhľad bezpečnosť. Dobrý kontrast zlepšuje výhľad pri jazde v noci.

Komunikácia medzi automobilom a vodičom: V budúcnosti bude rozhranie človek-stroj (human machine interface – HMI)hrať vo vozidle stále dôležitejšiu rolu – najmä ak ide o autonómne riadenie. Tak napríklad dá vodičovi vedieť, či je toto riadenie možné použiť pre danú trasu. Pre odovzdanie zodpovednosti za riadenie vozidla musí vodič počas niekoľkých sekúnd stlačiť dve tlačidlá na volante. Počas automatického riadenia HMI vodičovi ukazuje, čo senzory prostredia vozidla detegovali a koľko času zostáva do chvíle, kedy bude musieť vodič opäť prevziať riadenie.

Komunikácia medzi automobilom a domácnosťou: Prostredníctvom automatického riadenia majú vodiči k dispozícii na centrálnom displeji vozidla väčšie množstvo funkcií o informačnom a zábavnom systéme, než keby sami šoférovali. Vďaka pripojeniu na internet si teraz vodiči môžu napríklad prejsť nadchádzajúce schôdzky alebo naplánovať nákupy. Pomocou aplikácie pre inteligentné domácnosti Smart home môžu taktiež na diaľku ovládať žalúzie, pozrieť sa, čo sa deje okolo domu alebo skontrolovať, či je v chladničke dosť jedla. Stlačením jediného tlačidla dokáže aplikácia zaslať nákupný zoznam doručovacej službe.

Komunikácia medzi automobilom a bicyklom: Vďaka komunikácii medzi jednotlivými vozidlami budú automobily budúcnosti informované o ďalších účastníkoch cestnej premávky dlho pred tým, než ich budú mať na dohľad. V cestnej premávke sú jednoducho prehliadnuteľné najmä bicykle, pretože sú skryté za autobusmi alebo nákladnými automobilmi. Na veľtrhu CES Bosch predstaví komunikačné spojenie medzi novým koncepčným vozidlom a bicyklom. Vďaka nemu si vozidlá môžu neustále vymieňať informácie o svojej polohe a smere jazdy. Tým sa znižuje riziko zrážok.

Integrované riešenie pre platby Bosch: Spoločnosť Bosch vytvorila toto riešenie ePayment, ktoré ponúka nové služby prostredníctvom ekosystému IoT, vrátane štandardizovaných platobných funkcií. Aby to bolo možné, boli už s mnohými platobnými systémami, vrátane PayPal, podpísané potrebné dohody.

Komunikácia medzi automobilom a servisom: Na veľtrhu CES 2017 Bosch taktiež predvedie, ako funguje prepojený servis v súhre s webovými službami a aplikáciami pre rozšírenú realitu. V budúcnosti bude plánovanie návštev servisu pre vodičov a prevádzkovateľov oveľa jednoduchšie, čím sa zlepšia súvisiace pracovné postupy.

Služba tiesňového volania pre automobily s možnosťou dovybavenia: Bosch na veľtrhu CES predstaví službu Retrofit eCall – adaptér pre službu tiesňového volania s možností dovybavenia. Je možné ho jednoducho umiestniť do cigaretového zapaľovača a je skutočným prínosom: senzor zrýchlenia deteguje zrážku a spustí tiesňové volanie. Cez aplikáciu v smartfóne sú prenášané dáta, ako napríklad poloha vozidla. Dochádza taktiež k analýze závažnosti nárazu vrátane automatickej iniciácie zodpovedajúcich opatrení. Ak zrážka nie je príliš závažná, riadiace stredisko zavolá priamo vodičovi a rozhodne, či je nutné privolať servisné vozidlo alebo záchrannú službu. V prípade, že vodič nie je schopný odpovedať, je ihneď privolaná záchranná služba.

Aktualizácia firmvéru „vzduchom“ (FOTA): Prepojené funkcie a najmä vysoko automatizované riadenie volajú po konzistentne spoľahlivom fungovaní po celú dobu životnosti vozidla. To vyžaduje aktualizácie softvéru, ktoré je možné vykonať cez cloud. Firma Bosch ponúka vhodné komunikačné riadiace jednotky a centrálny počítač, zatiaľ čo ETAS a ESCRYPT (obidve súčasťou skupiny Bosch) poskytujú potrebné prenosové a šifrovacie technológie. Tie zaisťujú funkčnú bezpečnosť a zabezpečenie dát.

Související články

Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu
Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu

Nemecká firma ATH-Heinl disponuje viac ako 28 rokmi skúseností v odvetví vybavenia servisov. V súvislosti s dynamickým rozvojom na českom a slovenskom trhu hľadá firma ATH-Heinl na stálu spoluprácu firmy – technické servisy s oprávneniami.

Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy
Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy

Spoločnosť P Automobil Import, člen švajčiarskej skupiny Emil Frey, ktorá pre slovenský trh zabezpečuje import vozidiel Peugeot, Citroën, DS a Opel, sa najnovšie stala držiteľom licencie na servisný koncept EUROREPAR CAR SERVICE. Na slovenský autoopravárenský trh, tak prináša celosvetovo rozšírený servisný koncept výrobcu automobilov PSA Groupe, určený pre nezávislých opravárov.

ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku
ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku

Příznaky jsou (někdy) zavádějící. Charakteristický hluk během startování motoru nutně neznamená opotřebení dvouhmotového setrvačníku. Nesprávná diagnostika způsobí, že se kovový zvuk objevuje i po opravě. Skutečnou příčinou problému přitom mohou být příliš nízké startovací otáčky motoru.

Ceny za inovácie CES® 2017: Bosch ocenený štyrmi oceneniami
Ceny za inovácie CES® 2017: Bosch ocenený štyrmi oceneniami

Spoločnosť Bosch bola ocenená na výročných „Cenách za inovácie CES® 2017“ štyrmi oceneniami za tri inteligentné produkty: prepojený ohrievač prietokového typu a dve inovatívne riešenia pre motocykle.

Výročie: 130 rokov firmy Bosch
Výročie: 130 rokov firmy Bosch

Neznie to tak úplne ako príbeh úspechu. Otvorenie v novembri 1886, do roku 1891 rast z dvoch na rovných 15 zamestnancov. V rovnakom roku je počiatočný kapitál takmer vyčerpaný, Bosch žiada svoju matku o poskytnutie záruky, berie si ďalšie bankové úvery a v roku 1892 sa dostáva na pokraj krachu. Od tej doby sa mnohé […]

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!