Viac ako polovica ojazdených automobilov nad 10 rokov je z dovozu

17 augusta 2020, 10:47

Za posledný polrok sa v ponuke ojazdených áut na slovenskom trhu objavilo viac starších jazdeniek než predtým. Automobily staršie ako desať rokov tvorili viac ako polovicu ponuky. Ide väčšinou o vozidlá z dovozu, pri ktorých nie je možné jednoducho overiť ich históriu.

Najčastejšie to boli autá vo veku okolo 17 rokov s nájazdom cez 220.000 kilometrov, ktoré často nezodpovedali súčasným štandardom bezpečnosti a sú po väčších nehodách. Naopak, zánovných áut vo veku do štyroch rokov bolo v ponuke 23 percent. Lacnejšie nakúpite v bazári autá vo veku do desať rokov, tie staršie sú zase lacnejšie u súkromníkov. Vyplynulo to z analýzy siete AAA AUTO, ktorá kontinuálne monitoruje trh ojazdených automobilov po celej strednej Európe.

graf aaa auto

Pomer automobilov podľa veku v ponuke na slovenskom trhu bol za posledný polrok tvorený z 23 % autami vo veku do štyroch rokov, z  24 % autami od päť do desať rokov, ďalších 24 % tvorili vozidlá vo veku od desať do štrnásť rokov a 29 % automobily staršie ako pätnásť rokov. V prípade zánovných áut pochádzalo 20 %  z dovozu. Išlo prevažne o modely áut s výbavou, ktorá na Slovensku nie je dostupná. Autá vo veku nad 15 rokov sa v takmer 70 percentách predávajú medzi fyzickými osobami mimo bazárov. Pri autách do štyroch rokov ide o 17 percent.

Pokiaľ ide o obľúbenosť áut, prvému miestu kraľuje vo všetkých kategóriách Škoda Octavia. Ďalšie priečky sa ale v jednotlivých vekových kategóriách líšia. Dá sa povedať, že čím novší automobil, tým vyššia trieda. Zo značiek vedie vo všetkých kategóriách tradične Škoda, ktorá je v jednotlivých kategóriách podľa veku pomerne stabilná a drží sa v pomere okolo 16 %. Iné je to napríklad pri značke Mercedes, ktorá je z 10 % zastúpená v kategórii veku do štyroch rokov, ale s rastúcim vekom z ponuky mizne a zaberá už len 4,7 %.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!