Najprekvapujúcejšie fakty o trhu s ojazdenými vozidlami v roku 2023: od obľúbených farieb až po štatistiky podvodov s najazdenými kilometrami

29 februára 2024, 11:08

Hoci sa trh s ojazdenými vozidlami v priebehu rokov stal transparentnejším, stále je priestor na zlepšenie. Podľa prieskumu spoločnosti carVertical, ktorá sa zaoberá spracovaním údajov o automobiloch, až polovica vozidiel BMW na ich platforme bola vystavená poškodeniu. Vozidlá značky BMW sú tiež obľúbeným cieľom zlodejov, pričom tvoria 17,7 % z celkového počtu vozidiel. V roku 2023 bolo skontrolovaných 7,5 % vozidiel na platforme, ktoré mali stočené kilometre. To predstavuje celkovo 7,7 miliardy stočených kilometrov. Titul najobľúbenejšieho vozidla v roku 2023 získal Volkswagen Golf, ktorý predbehol BMW rady 3.

Najviac nehôd zaznamenali vozidlá značky BMW

V roku 2023 bolo prostredníctvom platformy carVertical zaznamenáných 1,78 milióna poistných udalostí, zatiaľ čo v predchádzajúcom roku ich bolo len 1,4 milióna. Najvyššia hodnota škody patrí jednému vozidlu, Lamborghini Huracán, ktoré utrpelo škody presahujúce 250 000 eur.

Celková škoda, ktorú utrpeli vozidlá zahrnuté do prieskumu, presiahla 4,4 miliardy eur. Oproti tomu v roku 2022 to bolo viac ako 5,1 miliardy eur.

Značkou s najväčším počtom poškodení bolo BMW, ktoré zaznamenalo 48,4 % všetkých poškodených vozidiel na platforme. Oveľa za touto značkou nezaostávajú ani Audi (43,9 %), Škoda (43,7 %), Dacia (43,5 %) a Lexus (42,4 %). V priemere 39,3 % všetkých kontrolovaných ojazdených vozidiel na platforme malo nejaký druh poškodenia, čo naznačuje, že šanca na kúpu vozidla s nejasnou históriou je pomerne vysoká.

Prémiové nemecké autá lákajú zlodejov najviac

V minulom roku bolo na platforme carVertical odhalených mnoho ukradnutých vozidiel. Skutočný počet krádeží však môže byť v Európe aj stokrát vyšší, keďže ukradnuté autá sa na verejný trh s ojazdenými vozidlami dostávajú len zriedka. Zlodeji ich zvyčajne nechávajú rozobrať a predávajú ich na náhradné diely na čiernom trhu.

Vozidlá BMW sú medzi zlodejmi jednoznačne najžiadanejšie, keďže 17,7 % všetkých ukradnutých vozidiel na platforme patrilo tomuto nemeckému výrobcovi. Lákadlom pre zlodejov sú aj modely Mercedes-Benz (15,3 %) a Audi (12 %), čo naznačuje, že majitelia prémiových vozidiel by sa mali mať na pozore. Do prvej päťky najčastejšie kradnutých vozidiel sa dostali aj vozidlá značky Ford (6,1 %) a Volkswagen (5,4 %).

Väčšina ukradnutých áut bola vyrobená v rokoch 2016 až 2019, keďže autá staré 5 až 7 rokov sú na trhu s ojazdenými vozidlami veľmi žiadané. Prevažná väčšina ukradnutých áut bola vyrobená v roku 2016 – 12,4 %.

Každé trináste auto malo stočené kilometre

Zo všetkých vozidiel preverených spoločnosťou carVertical v roku 2023 malo 7,5 % stočený počet najazdených kilometrov. To znamená, že každý 13. automobil na trhu zaznamenal úpravu počtu najazdených kilometrov. Výsledkom bolo, že kupujúci za dané vozidlo preplatili. Celkovo bolo na platforme zaznamenaných 7,7 miliardy stočených kilometrov, čo predstavuje mierny nárast oproti 7,4 miliardy v predchádzajúcom roku.

Najvyšší počet najazdených kilometrov v tomto roku patrí modelu Volvo V70, pričom jeho odometer bol pozmenený o neuveriteľných 450 000 kilometrov. Vieme si len predstaviť, aký bol skutočný nájazd kilometrov tohto vozidla pred jeho stočením. Avšak žiadny darebák zrejme neprekoná Toyotu RAV4, ktorá mala na tachometri neuveriteľných 993 000 kilometrov.

Niektoré značky vozidiel sú medzi zlodejmi obľúbenejšie a náchylnejšie na podvody s počtom najazdených kilometrov. Celkovo 14,3 % všetkých vozidiel Opel malo stočené kilometre, čo poukazuje na dôležitosť kontroly histórie pri zvažovaní kúpy ojazdeného vozidla. Za značkou Opel nasledujú značky Jeep (12,8 %), Land Rover (11,4 %), Lexus (10,8 %) a Porsche (10,5 %).

Stáčanie najazdených kilometrov je častejšie pri starších automobiloch. V roku 1995 malo 13,8 % všetkých áut vyrobených v tomto roku stočené kilometre, čo z tohto roku robí najrizikovejší rok na kúpu vozidla. Stáčanie kilometrov je bežné aj v prípade vozidiel vyrobených v rokoch 2012 až 2016, kde sa miera stáčania pohybuje okolo 11 %. V prípade novších automobiloch sa k tachometrom dá dostať pomocou špeciálnych diagnostických nástrojov a nie je potrebné do nich mechanicky zasahovať.

Volkswagen Golf bol najčastejšie kontrolovaným modelom v roku 2023

Z hľadiska najobľúbenejších vozidiel medzi používateľmi platformy sa na prvom mieste umiestnilo BMW s podielom 14,7 %. To znamená, že každé siedme kontrolované vozidlo na platforme pochádza od tohto výrobcu. Obľúbenými voľbami boli aj značky Volkswagen (14,3 %), Audi (11,9 %), Mercedes-Benz (8,4 %) a Ford (5 %).

Najžiadanejším modelom na carVertical v roku 2023 bol Volkswagen Golf (tvoril 4,91 % všetkých kontrol histórie vykonaných na platforme). Medzi záujemcami o ojazdené vozidlá sa často vyskytovali aj BMW rady 3 (4,89 %), Volkswagen Passat (3,8 %), BMW radu 5 (3,7 %) a Audi A4 (3,5 %).

Hoci vodiči preferujú rôzne farby automobilov, na trhu dominuje čierna (29,6 %), sivá (26,6 %) a biela (18,8 %). Naopak podiel extravagantných farieb, ako je zelená, fialová alebo žltá, zriedkavo prekročí 1 %.

V štúdii boli analyzované informácie z 26 rôznych krajín vrátane Spojeného kráľovstva, USA, Nemecka, Francúzska, Španielska, Talianska, Belgicka, Maďarska, Rumunska, Litvy, Lotyšska, Estónska, Slovenska, Slovinska, Chorvátska, Ukrajiny, Českej republiky, Poľska, Bulharska, Srbska, Švédska, Švajčiarska, Dánska, Fínska, Austrálie a Mexika. Všetky informácie vychádzajú zo súhrnných údajov spoločností.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!