Ako môžu elektrické autá z Číny, ktoré získavajú na popularite, ovplyvniť trh s ojazdenými vozidlami?

27 júna 2024, 12:04

Hoci mnohí vodiči ešte stále považujú vozidlá z Číny za neobvyklé, v niekoľkých európskych krajinách už tieto autá jazdia bežne. Široká verejnosť však o čínskych automobilkách zatiaľ nemá dostatok informácií a vďaka tomu sa šíria o týchto vozidlách rôzne mýty.

Podľa odborníka na automobilový priemysel Matasa Buzelisa zo spoločnosti carVertical, ktorá sa zaoberá spracovávaním automobilových dát, ovplyvní príchod čínskych elektromobilov aj trh s ojazdenými vozidlami. Nájdu si však ojazdené elektromobily čínskych výrobcov svojich kupcov aj u nás?

Auta z Číny by mohli ovplyvniť cenovú dostupnosť elektromobilov

Elektromobily bývajú až niekoľkonásobne drahšie ako vozidlá s naftovým a benzínovým motorom. Čínski výrobcovia ponúkajú záujemcom o elektromobily v Európe cenovo výhodnejšie možnosti. Podiel čínskych značiek na trhu s elektromobilmi sa podľa denníka Financial Times v roku 2023 vyšplhal na 8 %. Avšak odborníci predpovedajú, že čínske elektromobily budú v Európe do roku 2027 zaujímať pätinu trhu s elektromobilmi.

Okrem ceny sú tu aj iné faktory, ktoré odrádzajú mnohých ľudí od nákupu elektromobilu. Nabíjacia infraštruktúra sa síce v Európe neustále rozvíja, ale mnoho záujemcov považuje vlastníctvo elektromobilu za nepohodlné.

Nové čínske elektromobily by podľa Buzelisa mohli byť ešte cenovo dostupnejšie, ak sa im podarí získať významný podiel na trhu. Európski výrobcovia však už teraz hľadajú spôsoby, ako čínskym spoločnostiam konkurovať a hovoria o možnostiach spolupráce aj medzi konkurenčnými spoločnosťami.

Ojazdené elektromobily a môžu stať cenovo dostupnejšou variantou

Kupujúci by mohol z dlhodobého hľadiska ťažiť z rastúcej konkurencie na trhu s elektromobilmi, pretože ceny týchto vozidiel by mali začať klesať. Vodiči, ktorí hľadajú cenovo dostupné vozidlá, tak budú môcť zvážiť autá, ktoré predtým obchádzali.

„S nástupom cenovo výhodnejších čínskych elektromobilov môže byť dopyt po ojazdených elektromobiloch v celej Európe ohrozený a to by mohlo viesť k zníženiu ceny zo strany výrobcov.“ vysvetľuje Buzelis.

Keďže sa popularita elektromobilov, infraštruktúra a kúpna sila v rôznych európskych krajinách líšia, trhy môžu na príchod čínskych vozidiel reagovať odlišne.

Otázkou ostáva zostatková hodnota a spoľahlivosť

Pred kúpou čínskeho elektromobilu je dôležité zvážiť jeho rýchlu amortizáciu. Tieto vozidlá môžu spôsobiť nižší dopyt na trhu s ojazdenými autami, čo významne ovplyvní ich cenovú úroveň.

Buzelis uvádza, že rýchla amortizácia má značný dopad na výšku mesačných platieb.

Ľudia majú obmedzené informácie o vozidlách z rozvojových krajín, ako je Čína, a spoľahlivosť týchto vozidiel je tiež otázna. Je možné, že potenciálni kupujúci by mohli zvažovať úplne nové čínske elektromobily namiesto mierne ojazdených európskych alternatív. Ojazdené vozidlá od čínskych výrobcov však môžu naraziť na problém nájsť nového majiteľa.

Pre vodičov môže byť výzvou aj obmedzená dostupnosť náhradných dielov pre netradičné vozidlá. Avšak čínske automobilky začínajú budovať výrobné závody v Európe, čím by sa mala  situácia vyriešiť. To však môže mať za následok zvýšenie cien čínskych elektromobilov.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!