Ponuka zánovných áut medziročne narástla až o tretinu, ceny sú ale vyššie

24 júla 2024, 9:59

Ponuka zánovných automobilov, s nájazdom do päťdesiattisíc kilometrov, maximálne päť rokov starých, často ešte so zárukou od výrobcu a s cenou až o 40 % nižšou ako v prípade nových, už druhý rok postupne rastie. Celý slovenský inzertný trh ponúkol za prvý polrok tohto roku 15.784 týchto vozidiel, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka nárast o 33 %. Tieto autá si mohli záujemcovia zaobstarať najčastejšie za 36.750 eur. Vyplynulo to z analýzy trhu, ktorú kontinuálne vykonáva skupina AURES Holdings, prevádzkovateľ medzinárodnej siete autocentier AAA AUTO a Mototechna.

„Posledné mesiace pozorujeme na slovenskom trhu pokles cien ojazdených automobilov. Tento trend sa ale neprenáša  do segmentu zánovných automobilov, ktoré suplujú nedostatkové či príliš drahé nové vozidlá. Sú nielen ihneď k dispozícii, ale vyznačujú sa aj nízkym vekom a nájazdom, zárukou od výrobcu a cenou až o štyridsať percent nižšou ako nové. V porovnaní s minulým  rokom ceny zánovných aut narástli o 36 % a tieto autá sa tak v prvom polroku 2024 ponúkali najčastejšie za 36.750 eur. Ponuka pritom medziročne vzrástla na 15.784 vozidiel, čo je oproti minuloročnému prvému polroku o 33 % viac. Ceny zánovných automobilov na slovenskom trhu síce narástli, ale tempo rastu sa spomaľuje, preto môžeme očakávať, že sa ceny týchto vozidiel stabilizujú, tak ako je to momentálne na českom trhu“ komentuje situáciu na trhu zánovných automobilov Petr Vaněček, spoločný generálny riaditeľ (co-CEO) skupiny AURES Holdings, prevádzkovateľa siete autocentier AAA AUTO a Mototechna.

Najčastejšie inzerované zánovné automobily sú značiek Hyundai s modelom i30, Kia s modelmi Ceed a Sportage či česká značka Škoda s modelmi Octavia, Fabia a Superb. Väčšina ponúkaných zánovných áut má benzínový motor (43 %), ale významne narástla aj ponuka alternatívnych palív. Posledný polrok si mohli Slováci vyberať z viac ako trojnásobného množstva zánovných, čisto batériových vozidiel (konkrétne 607) a hybridov (747) v porovnaní s predošlým polrokom. Z elektromobilov je najviac inzerovaná Tesla Model 3 a z hybridov Toyota Corolla.

Najčastejšie inzerované zánovné vozidlá v 1. polroku 2024 na slovenskom trhu
Poradie Model Poradie Model
1. Hyundai i30 6. BMW 3
2. Škoda Octavia 7. VW Golf
3. Škoda Fabia 8. Kia Sportage
4. Kia Ceed 9. Toyota Corolla
5. Škoda Superb 10. Mercedes E

Medzi najdrahšie ponúkané automobily inzerované na slovenskom trhu patrili za prvý polrok Mercedes GL, ktorý bol inzerovaný za 1 milión eur, Ferrari SF90, inzerované za sumu 572-tisíc eur a Rolls Royce Cullinan za sumu 519-tisíc eur.

Táto štatistika vznikla na základe analýzy skupiny AURES Holdings, ktorá monitoruje situáciu na slovenskom inzertnom trhu už viac ako desať rokov. V júni skupina prešla na novú generáciu metodiky, kedy sa dáta inzertných agregátorov doplnili o dáta z registra automobilov. Detailnejšie nástroje pre monitoring trhu, ktoré spoločnosť po novom nasadila, umožňujú lepšie identifikovať jednotlivé vozidlá a dáta tak ešte presnejšie ukazujú situáciu na sekundárnom trhu na Slovensku, aj v ďalších štyroch krajinách, kde najväčší predajca ojazdených automobilov v súčasnosti pôsobí.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!