Zatopené auto: ako ho rozpoznať a má zmysel ho kupovať?

27 septembra 2024, 13:32

Keďže v súčasnosti zažívame klimatické zmeny – silné dažde môžu viesť k extrémnym záplavám, ktoré môžu mať za dôsledok zaplavenie áut. Niektoré z týchto áut môžu byť neskôr opravené a predané v iných krajinách bez dokladu o ich histórii. Kúpa auta poškodeného povodňami vo všeobecnosti nie je rozumnou investíciou, pretože nový majiteľ časom vynaloží veľa peňazí na opravy.

zdroj: carVertical

Podľa odborníka na trh s ojazdenými vozidlami Matasa Buzelisa zo spoločnosti carVertical, ktorá sa zaoberá spracovaním automobilových údajov, môže byť niekedy náročné rozpoznať zaplavené vozidlo, keďže niektoré problémy sa prejavia až po dlhšom čase.

Predajcovia sa snažia zatajiť, že auto bolo zatopené

Množstvo áut, ktoré sa stali obeťami záplav, často smeruje z USA do Európy. So záplavami však bojujú aj krajiny ako Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Belgicko.

„Hoci si mnohí myslia, že voda nemôže spôsobiť veľké škody, je to práve voda, ktorá môže poškodiť elektrický systém, motor a rôzne mechanické súčasti vozidla. Aj keď predajcovia môžu zaplavené vozidlo vysušiť a opraviť, následky zaplavenia sa často prejavia až po šiestich mesiacoch od kúpy vozidla,“ hovorí Buzelis.

Keďže vodiči nie sú príliš naklonení kúpe zatopených áut, podvodní predajcovia túto skutočnosť zvyčajne radi utajujú. V opačnom prípade by mohlo byť ťažké auto predať alebo by predajcovia museli ísť s cenou výrazne dole.

Zápach v interiéri – čo to môže znamenať?

Ak bolo vozidlo dlhší čas pod vodou, je takmer nemožné vyčistiť ho tak, aby sa voda dostala zo všetkých kútov kabíny. Zápach plesne v interiéri je prvým znakom toho, že ide o zatopené auto.

Buzelis odporúča pri kontrole auta zapnúť klimatizáciu – nepríjemný zápach naznačuje, že vo vnútri klimatizácie sa usídlila vlhkosť, baktérie a plesne. Nepoctiví predajcovia napriek tomu používajú rôzne osviežovače vzduchu v kabíne, aby oklamali kupujúcich a zamaskovali nepríjemný zápach.

Príznaky vlhkosti: od svetiel po kufor

Bez ohľadu na to, ako veľmi sa predajcovia snažia auto vysušiť, vo vozidle je veľa miest, podľa ktorých môžete zistiť, že bolo zaplavené. Zahmlené predné alebo zadné svetlá vám môžu prezradiť, že vozidlo prišlo do kontaktu so záplavami. Nezabudnite skontrolovať aj kufor a skontrolovať priestor pod rezervou, pretože práve tam sa vlhkosť drží najlepšie.

„V zaplavených autách sa často vymieňa čalúnenie sedadiel – niekedy dokonca celé sedadlá. Ak kupujete 10-ročné auto a jeho sedadlá vyzerajú bezchybne, je to znamenie, že mohli byť vymenené. V takýchto prípadoch sa opýtajte predajcu, prečo boli sedadlá menené,“ radí Buzelis.

Slaná voda môže spôsobiť najväčšie škody

Či sa nám to páči, alebo nie, každé auto niekedy zhrdzavie. Platí to však najmä pre vozidlá z chladného prostredia. Zatopené auto však môže byť hrdzou zasiahnuté viac. Kupujúci by mali venovať zvýšenú pozornosť oblasti dverí, skrutkám kabíny, zámkom kufra, pružinám sedadiel a palubnej priehradke – na týchto miestach sa môžu objaviť známky korózie.

Ak bolo auto zaplavené slanou vodou, korózia bude oveľa silnejšia ako u auta, ktoré čelilo záplavám sladkou vodou.

Zlyhanie elektrických systémov je ťažké predpovedať

Moderné automobily disponujú množstvom elektrických systémov, ktoré môže voda nenávratne poškodiť. Pri prehliadke vozidla vždy skontrolujte, či všetky elektrické prvky fungujú správne, od regulátorov okien až po palubný počítač alebo multimediálny systém.

Pri kúpe vozidla môže byť náročné posúdiť stav elektrického systému: kontakty zasiahnuté koróziou môžu spôsobiť elektrické problémy až niekoľko mesiacov po kúpe. Aj keď je vozidlo dokonale opravené, neznamená to, že vám v budúcnosti nemôže spôsobiť mnoho starostí.

Kontrola histórie môže odhaliť zatopenie vozidla

Predtým, ako sa rozhodnete kúpiť konkrétne vozidlo, odporúčame skontrolovať jeho históriu. Kupujúci by sa mali pozrieť na pôvod vozidla a krajiny, v ktorých jazdilo. Aj z týchto skutočností je možné pomerne ľahko zistiť, či sa vozidlo nachádzalo v záplavových oblastiach.

Prehľady od spoločnosti carVertical vás na tieto skutočnosti môžu upozorniť vďaka novej funkcii „Prírodné katastrofy“. Hoci to nemusí nevyhnutne znamenať, že vozidlo bolo zaplavené, môže to naznačovať, že sa mohlo nachádzať v oblasti, ktorá bola nedávno postihnutá povodňami. S týmto vedomím sa môžete obrátiť na svojho mechanika, aby ho v servise dôkladne posúdil.

„Zaplavené vozidlo môže predstavovať nielen vysoké náklady na opravu vzniknutých problémov, ale môže byť aj nebezpečné. Takýmto autám sa radšej vyhnite bez ohľadu na to, ako dobre vyzerajú zvonku,“ hovorí Buzelis.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!