Pneumatiky Bridgestone run-flat umožňujú pokračovať v úplne bezpečné jazde aj po strate vzduchu

29 mája 2015, 8:42

Bridgestone je priekopníkom pneumatík RFT (Run-Flat Technology), ktoré umožňujú bezpečnú jazdu aj po strate vzduchu, od 70. rokov, kedy táto spoločnosť vyvinula prvý pneumatiky RFT pre elektromobil určený na prepravu hendikepovaných osôb v Tokiu. V roku 1986 vyvinul Bridgestone špeciálne pneumatiky RFT pre Porsche 959, vo svojej dobe najrýchlejší cestné vozidlo na svete. V roku 2000 sa k tomuto trendu pripojila značka BMW a pneumatiky RFT sa dočkali veľkosériovej výroby. Už v roku 2004 dodávala spoločnosť Bridgestone viac pneumatík RFT než ktorýkoľvek iný výrobca pneumatík.

Pneumatiky RFT sú v súčasnosti dôležitým strategickým produktom v rade prémiových pneumatík Bridgestone. Spoločnosť Bridgestone je vďaka tomu vedúcim dodávateľom pneumatík RFT výrobcom automobilov v Európe a po celom svete. Dôkazom napĺňanie misie spoločnosti "slúžiť spoločnosti produkty najvyššej kvality" je najnovšia generácia pneumatík Bridgestone RFT, ktorá poskytuje nielen vyššiu úroveň bezpečnosti a praktickosti, ale aj jazdný komfort porovnateľný s konvenčnými pneumatikami.

RFT: aktívna a pasívna bezpečnosť plus praktické prínosy
Z výskumu trhu spoločnosťou Bridgestone vyplýva, že majitelia vozidiel, vybavených pneumatikami RFT, sa pri nákupe pneumatík zaujímajú viac o techniku a prevádzkové vlastnosti a nehľadí toľko na cenu. Hlavným dôvodom, prečo dávajú prednosť pneumatikám RFT, je vyššia úroveň bezpečnosti. Konkrétne na pneumatikách RFT oceňujú nasledujúce prednosti:

  • Ani po náhlej strate vzduchu nedochádza k strate ovládateľnosti (aktívna bezpečnosť).
  • Schopnosť pokračovať v jazde až domov, čo dáva veľký pocit istoty najmä za tmy, v nepriaznivom počasí alebo v nebezpečnom prostredí (pasívna bezpečnosť).
  • Úspora času, bez nutnosti čakať na asistenčnú službu + nie je nutné meniť pneumatiku vlastnými silami + viac miesta v batožinovom priestore (praktickosť).

Z vyššie uvedeného je zrejmé, že táto technológia, ktorá umožňuje vodičom pokračovať v jazde aj po strate vzduchu ďalších 80 kilometrov rýchlosťou 80 km / h, zvyšuje ako aktívny, tak aj pasívna bezpečnosť. Workshop "Prémiová bezpečnosť RFT" bol zahájený ukážkou aktívnej bezpečnosti, ktorá zahŕňala simuláciu poškodenia pneumatiky vo vysokej rýchlosti (BMW radu 3) na auta s konvenčnými pneumatikami v porovnaní s rovnakým vozidlom vybaveným pneumatikami Bridgestone Potenza S001 RFT. Účastníci workshopu boli svedkom toho, ako sa konvenčné pneumatika uvoľnila z ráfiku a vodič stratil kontrolu nad vozidlom. Na druhom vozidla zostala pneumatika Bridgestone RFT na ráfiku a vodič mohol vozidlo bez obmedzenia ovládať. Hmotnosť vozidla niesli vystužené bočnice pneumatiky, a to aj pri nulovom tlaku vzduchu.

Naprostý pocit istoty a bezpečia
Pre pasívnu bezpečnosť je veľkým prínosom, že aj v prípade náhleho poškodenia pneumatiky RFT a strate vzduchu môže vodič pokračovať v jazde, bez toho aby musel vymieňať pneumatiku na krajnici diaľnice, v daždi alebo v nebezpečnej časti mesta. Pneumatiky RFT preto ponúkajú tiež naprostý pocit istoty a bezpečia, pretože viete, že budete môcť pokračovať v jazde domov, nech sa stane čokoľvek.

Praktickým prínosom je aj skutočnosť, že nemusíte bojovať so zdvihákom, zápasiť s náhradným kolesom (alebo dokonca so sadami pre opravu poškodenej pneumatiky) a špiniť si ruky a odev, čo bolo aj náležite demonštrované v rámci workshopu.
 
RFT poskytuje ešte dve ďalšie výhody. Eliminácia náhradného kolesa otvára nové možnosti pre konštrukciu vozidla a ponecháva viac miesta v batožinovom priestore. Úspora hmotnosti náhradného kolesa a pneumatiky sa prejaví aj v nižšej spotrebe paliva. Použitie pneumatík RFT znižuje spotrebu ďalších dôležitých surovín pri výrobe, pretože výrobcovia musia v tomto prípade vybaviť každý nový automobil len štyrmi pneumatikami namiesto piatich.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!