Jazdených kabrioletov sa predáva o polovicu viac ako vlani

27 júla 2017, 12:58

Kabriolety vyhľadáva stále viac vodičov, pričom tohtoročný boom prekonáva aj zatiaľ rekordné minuloročné výsledky. Dopyt po ojazdených vozidlách so sťahovacou alebo odnímateľnou strechou vzrástol oproti vlaňajšku až o 50 percent. Na druhej strane, ich priemerná cena klesla o 1.500 eur.

Kabriolety sa síce na našom celkovom odbyte stále podieľajú iba niekoľkými desatinami percenta, zaujímavá však je dynamika ich rastúcej obľuby. Stojí za ňou čím ďalej tým teplejšie počasie v priebehu leta, obľuba road movies, zvyšujúca sa životná úroveň a stupeň vybavenia domácností klasickými vozidlami, prípadne kombinácia týchto všetkých faktorov,“ uviedla generálna riaditeľka AAA AUTO Karolína Topolová.

Na Slovensku si kabriolet, najčastejšie modrý (tento rok v 30 % prípadov), s pohonom predných kolies (85 %), s benzínovým motorom (85 %), v dvojdverovom prevedení (67 %), s manuálnou prevodovkou (89 %) a tempomatom (56 %) kupujú spravidla muži (67 %). Od nákupu ideálneho letného vozidla ich neodrádza ani vyššia cena. Napríklad za najpredávanejší kabriolet v tomto roku Renault Megan zaplatia zákazníci v priemere o 31 % viac, ako za bežný model.

Kabriolet charakterizuje dvojdverová alebo štvordverová karoséria so sťahovacou alebo odnímateľnou strechou. Na rozdiel od roadsterov ponúka pre cestujúcich najmenej štyri miesta v dvoch radoch. Strecha môže byť plátenná alebo pevná z oceli či iných materiálov; v prípade pevnej sťahovacej strechy sa používa označenie kupé kabriolet. V aktuálnej ponuke najväčšieho predajcu ojazdených automobilov na Slovensku je  možné vyberať napríklad z niekoľkých BMW, Mercedesu SLK, Fordu či Mazdy. Skutočných fajnšmekrov zaujme Mercedes SL z roku 1987, ktorý je možné na požiadanie previezť na Slovensko.

TOP 5 značiek kabrioletov podľa predajov v roku 2017

TOP 5 modelov kabrioletov podľa predajov v roku 2017

Související články

Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu
Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu

Nemecká firma ATH-Heinl disponuje viac ako 28 rokmi skúseností v odvetví vybavenia servisov. V súvislosti s dynamickým rozvojom na českom a slovenskom trhu hľadá firma ATH-Heinl na stálu spoluprácu firmy – technické servisy s oprávneniami.

Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy
Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy

Spoločnosť P Automobil Import, člen švajčiarskej skupiny Emil Frey, ktorá pre slovenský trh zabezpečuje import vozidiel Peugeot, Citroën, DS a Opel, sa najnovšie stala držiteľom licencie na servisný koncept EUROREPAR CAR SERVICE. Na slovenský autoopravárenský trh, tak prináša celosvetovo rozšírený servisný koncept výrobcu automobilov PSA Groupe, určený pre nezávislých opravárov.

ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku
ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku

Příznaky jsou (někdy) zavádějící. Charakteristický hluk během startování motoru nutně neznamená opotřebení dvouhmotového setrvačníku. Nesprávná diagnostika způsobí, že se kovový zvuk objevuje i po opravě. Skutečnou příčinou problému přitom mohou být příliš nízké startovací otáčky motoru.

Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu, dnes sú hitom zánovné autá od našich susedov
Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu, dnes sú hitom zánovné autá od našich susedov

Novodobý trh s ojazdenými autami má za sebou takmer tridsaťročnú históriu, v priebehu ktorej prešiel dramatickou premenou. Zatiaľ čo na začiatku 90. rokov boli zákazníci lační po akomkoľvek zahraničnom automobile prakticky bez ohľadu na jeho vek a stav, dnes požadujú čo najmladšie vozidlá, a to od našich susedov, a kompletný balíček doplnkových služieb. 

S výberom auta radia rodičom aj deti
S výberom auta radia rodičom aj deti

Bezpečnosť na cestách je hlavnou témou posledných rokov a nie je teda prekvapením, že rodiny s malými deťmi pri výbere svojho ďalšieho vozidla rieši práve bezpečnosť, pohodlie a veľkosť batožinového priestoru. Najčastejšie obdobie k výberu rodinného vozidla je už každoročne pred letnými prázdninami, preto spoločnosť AAA AUTO pripravila pre svojich zákazníkov na nedeľu 28. mája na bratislavskej pobočke na […]

Pri kúpe jazdených áut si radšej dajte preveriť airbagy
Pri kúpe jazdených áut si radšej dajte preveriť airbagy

Airbag je významným prvkom aktívnej bezpečnosti automobilu, ktorý ale motoristi zvyknú podceňovať. Nájdu sa aj takí, ktorí volia jednoduchšie deaktivovanie celého systému alebo iné finty pred nákladnou výmenou riadiacej jednotky. Práve kontrola funkčnosti airbagu pri kúpe ojazdeného vozidla môže predísť nepríjemnostiam zo samovoľného vystrelenia alebo naopak nefunkčnosti vzduchového vankúša. 

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!