Podľa čoho si vyberajú autá začínajúci vodiči?

2 septembra 2016, 11:09

Pre väčšinu motoristicky založených mladých ľudí je vodičský preukaz po dosiahnutí plnoletosti dôležitý ako vstup do dospelého života. Mladí absolventi autoškôl patria však do najrizikovejšej skupiny čo sa týka nehodovosti. Pri výbere prvého vozidla však dochádza k zásadným rozdielom v požiadavkách na vozidlo u mužov a žien.

Pre dievčatá do 25 rokov je zásadná farba vozidla a jeho praktickosť, chlapci viac riešia výkon motora a auto berú ako prestíž. Podľa štatistík najväčšieho predajcu ojazdených automobilov v strednej Európe AAA AUTO, kde si ročne kúpi svoje prvé auto okolo 6.000 mladých, je najobľúbenejšou značkou u začínajúcich vodičov Škoda.

Podľa najnovších štatistík AAA AUTO medzi najpredávanejšie modely, po ktorých siahajú násťroční vodiči, sú vozidlá typu hatchback s benzínovým motorom a manuálnou prevodovkou. "Začínajúci vodiči dávajú vo veľkej väčšine prednosť jazdenému vozidlu z jednoduchého dôvodu. Menšie škrabance a odreniny ich patria k zácviku mladého vodiča do praxe. Avšak to neznamená, že si kúpia čokoľvek. Mladí vodiči sú naopak stále viac náročnejší a vozidlo ich musí aj do veľkej miery reprezentovať. Obzvlášť muži hľadia na výkon motora a vyhľadávajú športovejší typy vozidiel. Dievčatá sa orientujú na vzhľad a farbu, avšak vo väčšej miere zohľadňujú aj praktickosť a bezpečnosť," uviedla generálna riaditeľka AAA AUTO Karolína Topolová.

Najväčšie percento mladých zákazníkov v AAA AUTO tvoria muži, a to 73,7%. Takmer polovica začínajúcich vodičov si najprv zaobstará hatchback, kde preferuje benzínové prevedenie s manuálnou prevodovkou. Zo značiek je najpopulárnejšia značka Škoda,  nasleduje Volkswagen a Ford. U dievčat víťazí model Škoda Fabia, u chlapcov Škoda Octavia. Dievčatá viac dbajú na farbu, a nie je tak divu, že po štandardne obľúbenej striebornej dominuje červená farba. Mladí muži sú viac klasickí a preferujú modrú šedú a čiernu farbu.

Najpredávanejšie modely áut v AAA AUTO u teenagerov za posledný rok a pol podľa pohlavia:

Mladí vodiči sú však aj rizikovou skupinou vodičov, pričom majú veľký podiel na dopravnej nehodovosti. Za rok 2015 zavinili vodiči s najnižšou praxou približne 31% nehôd a podpísali sa pod 31% ťažkých a 33% ľahkých zranení. "Najčastejšou príčinou nehôd spôsobených vodičmi s praxou do dvoch rokov je neprimeraná rýchlosť jazdy. Každý novopečený vodič by teda vo vlastnom záujme mal nabehnúť aspoň 3.000 km pod dohľadom skúsenejšieho vodiča a mal by dbať na to, že až po najazdení 100.000 km sa môže považovať za skúseného. S tým súvisí i výber vozidla, ktorý by nemal podceniť ani vodič začiatočník," uviedol Roman Budský z Tímu cestnej bezpečnosti. Odborníci tínedžerským vodičom vzhľadom na ich skúsenosti odporúčajú zaobstarať si automobil s objemom 1,2l. „Množstvo motorov je v prevedení TSI, takže aj jazda v takomto automobile je svižná, príjemná a pre začínajúcich vodičov hlavne bezpečná a kontrolovateľná," uzavrela Karolína Topolová.
 

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!