Softvérová platforma Bosch umožňuje využitie celej rady používateľských služieb

15 marca 2017, 7:30

Sme na začiatku éry prepojených automobilov. Od marca 2018 bude automatický núdzový systém volania eCall povinný v celej EÚ. To znamená, že každý nový automobil bude automaticky prepojeným automobilom.

Spoločnosť pre výskum trhu Gartner predpovedá, že do roku 2020 bude po svetových cestách jazdiť 250 miliónov prepojených automobilov. Pretože sa automobily stále viac stávajú mobilnými zariadeniami na kolesách, záujemcovia o kúpu sa stále častejšie zaujímajú o digitálne služby, akými sú napríklad monitorovanie stavu automobilu alebo varovanie pri nesprávnom smere jazdy. Podľa prieskumu Nemeckej skupiny pre analýzy zákazníkov a médií (VuMA 2017), už viac než štvrtina nemeckej populácie chápe integrovaný prístup na internet ako kľúčovú otázku, ktorá hrá rolu pri nákupe automobilu. Člen predstavenstva Bosch, Dr. Dirk Hoheisel, sa na medzinárodnej konferencii Bosch ConnectedWorld 2017 v Berlíne zmienil, že „v automobilovom priemysle sa služby pre prepojené automobily stávajú odlišujúcim faktorom.“ Hoheisel taktiež oznámil spustenie Bosch Automotive Cloud Suite – novej platformy pre služby mobility. Automotive Cloud Suite ponúka výrobcom automobilov a všetkým poskytovateľom služieb mobility softvérovú platformu, ako aj komplexný balík nástrojov pre vývoj všetkých druhov služieb pre vodičov a pre rýchly nástup na tento veľký trh. Hoheisel ďalej pokračoval: „Vodiči taktiež ťažia zo širšej, avšak lepšie personalizovanej série služieb Automotive Cloud Suite.“

Silná stránka Bosch: odborné znalosti v oblasti automobilov, cloudových riešení a veľkých dát
Bosch Automotive Cloud Suite vychádza z Bosch IoT Suite a poskytuje technologický základ pre všetky služby súvisiace s prepojenými automobilmi. Ponúka všetky potrebné funkcie na pripojenie zariadení, používateľov, spoločností a domén do jednej platformy. Bosch vo svojom Automotive Cloud Suite poskytuje jednotlivé softvérové moduly, ako napríklad digitálny denník alebo riešenie na implementovanie aktualizácií softvéru. Poskytovatelia služieb mobility ich môžu využívať na vývoj širokého spektra služieb pre vodičov prepojených automobilov. Bosch je v takej pozícii, v ktorej dokáže kombinovať široké znalosti z automobilového priemyslu a IT,“ povedal Hoheisel. „Od nápadu až po uvedenie skutočnej služby do prevádzky poskytujeme našim zákazníkom všetko z jediného zdroja.“ Bosch kombinuje vo svojom Automotive Cloud Suite mnoho odborných oblastí: okrem svojich znalostí ako dodávateľ systémov pre automobilový priemysel a zároveň ako popredný poskytovateľ technológií šifrovania, disponuje spoločnosť skúsenosťami aj z oblasti správy cloudu a spracovania veľkých dát.

„Naši zákazníci môžu vďaka Automotive Cloud Suite nielen implementovať služby, ale my ich taktiež môžeme využívať pre naše vlastné služby,“ povedal Hoheisel. Bosch predstavuje na Bosch ConnectedWorld 2017 množstvo nových služieb vo vzorovom automobile, vychádzajúcom z Jaguar F-Pace. Nižšie je uvedených päť služieb, ktoré sa stanú štandardom v každom automobile.

1. Varovanie vodiča pri jazde v nesprávnom smere
Len v samotnom Nemecku je každoročne vydaných takmer 2.000 varovaní pred jazdou v nesprávnom smere. Napriek tomu vo väčšine prípadov prichádza varovanie príliš neskoro, pretože až jedna tretina takýchto incidentov končí potom, keď vodič idúci v nesprávnom smere prešiel v priemere 500 metrov – v najhorších prípadoch s fatálnymi následkami. Riešenie varovania pred jazdou v nesprávnom smere na báze cloudu od spoločnosti Bosch bude vodiča informovať približne počas desiatich sekúnd. Varovanie dostane nielen vodič idúci v nesprávnom smere, ale aj všetci vodiči na ceste v blízkom okolí. Táto služba tak funguje ako anjel strážny v dátovom cloude.

2. Prediktívna diagnostika
Neexistuje nič otravnejšie, ako keď sa automobil pokazí na dovolenke. Prediktívna diagnostika predchádza vzniku situácií náhodnej nepojazdnosti automobilu. V priebehu bežného jazdenia dokáže systém analyzovať dáta a vydávať predikcie o stave kľúčových súčastí automobilu. Vodič je informovaný ešte pred opotrebovaním dielu a dostane odporúčanie pre ďalšiu návštevu servisu.

3. Komunitné parkovanie
Táto služba mení parkovanie na komunálnu aktivitu. Ako automobil jazdí okolo, využíva svoje palubné snímače na identifikáciu a meranie medzery medzi automobilmi zaparkovanými v pozdĺžnom smere. Táto informácia sa načíta do digitálnej parkovacej mapy. S využitím inteligentného spracovania dát Bosch následne potvrdí informácie pre vydanie predikcie situácie v parkovaní. Digitálna parkovacia mapa je k dispozícii v cloude pre automobily nachádzajúce sa v blízkosti a umožňuje navigáciu vodičov priamo k voľnému miestu.

4. Osobný asistent
Sen mať vlastného asistenta sa stáva skutočnosťou. S touto službou Bosch môžu vodiči počas jazdy využívať hlasové príkazy na pohodlné riadenie schôdzok, požiadať o viac informácií, vykonávať úpravy vo svojich smartfónoch či oveľa viac. V priebehu času si asistent osvojí zvyky a preferencie používateľa, a potom bude poskytovať ešte lepšiu podporu.

5. Bezdrôtová aktualizácia softvéru
Aktualizácie softvéru z cloudu sú už dostupné pre smartfóny; a práve teraz Bosch prichádza s rovnakou službou aj pre osobné automobily. Do automobilu je možné pridávať nové funkcie, ako napríklad efektívnejší jazdný režim pre elektrické automobily – cez noc, šifrované a chránené pred hackermi.

Související články

Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu
Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu

Nemecká firma ATH-Heinl disponuje viac ako 28 rokmi skúseností v odvetví vybavenia servisov. V súvislosti s dynamickým rozvojom na českom a slovenskom trhu hľadá firma ATH-Heinl na stálu spoluprácu firmy – technické servisy s oprávneniami.

Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy
Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy

Spoločnosť P Automobil Import, člen švajčiarskej skupiny Emil Frey, ktorá pre slovenský trh zabezpečuje import vozidiel Peugeot, Citroën, DS a Opel, sa najnovšie stala držiteľom licencie na servisný koncept EUROREPAR CAR SERVICE. Na slovenský autoopravárenský trh, tak prináša celosvetovo rozšírený servisný koncept výrobcu automobilov PSA Groupe, určený pre nezávislých opravárov.

ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku
ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku

Příznaky jsou (někdy) zavádějící. Charakteristický hluk během startování motoru nutně neznamená opotřebení dvouhmotového setrvačníku. Nesprávná diagnostika způsobí, že se kovový zvuk objevuje i po opravě. Skutečnou příčinou problému přitom mohou být příliš nízké startovací otáčky motoru.

Bosch naučí autá, ako sa majú prispôsobovať situácii
Bosch naučí autá, ako sa majú prispôsobovať situácii

Bosch vytvára mozog pre automobily budúcnosti s automatizovaným šoférovaním. Na medzinárodnej konferencii Bosch ConnectedWorld 2017 v Berlíne predstavil dodávateľ technológií a služieb palubný počítač pre vozidlá s automatizovaným riadením. Vďaka umelej inteligencii (Al) môže počítač využiť metódy strojového učenia.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!