Elring v praxi: Význam presnosti povrchu pre tesniace vlastnosti motora Iveco F1C

29 augusta 2024, 12:02

Motory úžitkových vozidiel bežia, bežia a bežia – v ideálnom prípade. Môže dôjsť k poškodeniu a poruchám, ktorým sa však dá predísť inštaláciou správnych dielov. Spoločnosť Elring patrí už desiatky rokov k špičke v oblasti kvality náhradných dielov. Inovačná sila a technická odbornosť pre tento účel pochádzajú od spoločnosti ElringKlinger AG.  

Iveco Daily jazdí po cestách od roku 1978. Toto úžitkové vozidlo, pôvodne nástupca Fiatu 616, pokrýva rozsah od triedy 3,5 tony až po triedu 7 ton. Do týchto vozidiel sa montuje motor F1C. Ten je známy svojou spoľahlivosťou a výkonom. Tesnenie motora a prevodovky, ochranné diely a moduly skrine sú kľúčovými súčasťami, ktoré zaisťujú bezchybnú funkciu tohto motora. Tie zabraňujú únikom a chránia súčasti motora pred znečistením. Rozhodujúcu rolu pri výkone tesnenia hrá presnosť povrchovej úpravy.  

Význam drsnosti povrchu pre tesnenie 

Drsnosť povrchu je dôležitým faktorom pre výkonnosť tesnenia. Tesniaca plocha na motore musí mať presný tvar a optimálnu povrchovú úpravu, aby tesnenie mohlo spoľahlivo plniť svoju funkciu. Nerovnosti, drsnosti alebo deformácie môžu viesť k netesnostiam, ktoré môžu zhoršiť prevádzku motora a spôsobiť jeho poškodenie. 

Povrch, na ktorom je tesnenie umiestnené, musí spĺňať nasledujúce kritériá: 

  • Drsnosť: Pre zaistenie dostatočne dobrého tesnenia je nutná určitá hodnota drsnosti. Príliš hladký povrch môže viesť k nedostatočnej priliehavosti tesnenia, zatiaľ čo príliš drsný povrch môže tesnenie poškodiť. 

Príklad na základe AZV ZKD:

  • Rovnosť a rovnobežnosť: Tesniace plochy musia byť presne rovné a vzájomne rovnobežné, aby bolo zaistené rovnomerné rozloženie tlaku na tesnenie. Odchýlky môžu spôsobiť bodové preťaženie a predčasné opotrebenie tesnenia. 

  • Vlnitosť a tvarové odchýlky: Drobné vlnky a tvarové odchýlky je možné kompenzovať pružnosťou tesnenia, ale mali by byť v tolerančnom rozpätí, aby neobmedzovali funkčnosť tesnenia. 

Výroba a kontrola tesniacich plôch

Pri výrobe tesniacich plôch sa používajú vysoko presné techniky obrábania.  Zásadné sú nasledujúce opatrenia.  

  • Presné opracovanie povrchov brúsením, honovaním alebo lapovaním. Tým sa dosiahne požadovaná kvalita povrchu. 
  • Pravidelná kontrola kvality povrchu pomocou meracích metód, ako je dotyková profilometria alebo optické meracie systémy. To je nevyhnutné pre zaistenie zhody so špecifikáciami.  
  • Materiály tesniacej plochy a tesnenie musia byť kompatibilné. Tým sa zabráni chemickej reakcii alebo mechanickému poškodeniu. 

Optimálne utesnenie?

Potrebuje proste viac.  

Pretože jedine absolútne spoľahlivá tesniaca technika zaisťuje optimálnu funkciu a výkon motora a agregátov. Pri profesionálnych opravách musí všetko dokonalo a presne pasovať a byť rýchlo k dispozícii. Preto sa môžete spoľahnúť jedine na originálne tesnenia, sady tesnení a príslušenstvo od spoločnosti Elring – vášho skúseného servisného partnera s odbornými znalosťami v oblasti originálneho vybavenia. Pretože všetko je dostupné, všetko je na svojom mieste a všetko pochádza z jedného zdroja. 

Elring tesnenia hlavy valcov motora Iveco F1C a ďalšie diely: 

Pokyny pre montáž

Ďalšie informácie nájdete na webovej stránke ELRING.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!