Bosch: Polovodiče sú kľúčové pre automobily budúcnosti

26 novembra 2018, 11:02

Polovodiče sú kľúčovým komponentem elektrických systémov. Regulujú hnacie ústrojenstvo a manipuláciu s vozidlom, informujú navigačný systém, kam smeruje vozidlo, a v prípade potreby dávajú airbagom signál k ich aktivácii. Bosch vyrába polovodiče už viac ako 45 rokov a je jedným z popredných svetových výrobcov pre aplikácie mobility.

Polovodiče firmy Bosch

„Napriek ich dlhej histórii sú polovodiče predovšetkým budúcnosťou. Tieto komponenty sú pre modernú mobilitu kľúčové a len ťažko si bez nich predstavíme súčasné automobily,“ hovorí Jens Fabrowsky, člen predstavenstva divízie Bosch Automotive Electronics. 

Odbor číslo jedna: polovodiče pre automobilový priemysel

Odborom číslo jedna na trhu s polovodičmi je výroba čipov pre vozidlá. Bosch vyrába inteligentné vozidlá od roku 1970, keď ich začala vybavovať integrovanými obvodmi pre špecifické aplikácie (ASICs = Application-specific integrated circuits). Vo vozidlách sú čipy vystavené silným vibráciám a extrémnym teplotám, ktoré sú niekedy hlboko pod nulou až výrazne nad 100 stupňov Celzia. To si vyžaduje vyššie nároky na odolnosť týchto špeciálnych komponentov. Vyvíjanie polovodičov, ktoré zvládnu odolávať takému namáhaniu počas celej životnosti vozidla, je intenzívny proces.

Elektromobilita a asistenčné systémy pre vodičov zvyšujú dopyt

Existujúce portfólio polovodičov spoločnosti Bosch sa zameriava na mikroelektromechanické systémy (MEMS = MicroElectroMechanical Systems), čipy so vstavanou inteligenciou ASIC pre elektronické riadiace jednotky vozidiel a výkonové polovodiče. Bez poslednej spomínanej položky by neboli hybridné a elektrické vozidlá, pretože regulujú elektromotor a zaisťujú čo najefektívnejšie využívanie batérie.  Okrem elektrifikácie si vďaka silnému nárastu dopytu po asistenčných systémoch vodičov nachádza svoju cestu do automobilov stále viac čipov s množstvom funkcií.

Čipy so vstavanou „inteligenciou“, známe ako ASIC, sú prispôsobené konkrétnej aplikácii; napríklad pri signalizácii pre airbagy vo vozidle v prípade nutnosti ich aktivácie. Tieto čipy riadia manipuláciu s cieľom zabezpečiť nepretržite bezpečnú jazdu. Zosilňujú tiež meraný signál z radarových snímačov tak, aby varovanie o vzdialenosti celý čas spoľahlivo fungovalo.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!