Zamerané na zavesenie

31 mája 2021, 12:55

Ford Focus bol predstavený v roku 1998 a medzi svojimi majiteľmi sa teší veľkej obľube. Tiež sa však hovorí, že je jedným z najobľúbenejších modelov pre majiteľov autoservisov, kde sa často objavuje kvôli oprave. S ohľadom na túto informáciu sme identifikovali niektoré položky opotrebovania, ktoré stoja za pozornosť pri opravách systému zavesenia tohto obľúbeného modelu.

Oprava zavěšení Ford Focus

PREDNÉ ZAVESENIE

Nezávislé zavesenie predných kolies modelu Focus sa skladá zo vzpery MacPherson, ktorá je spojená s kĺbom riadenia a z ramena zavesenia s priečnym stabilizátorom, ktorý zaisťuje stabilitu.

Opotrebované tyčky stabilizátora môžu pri jazde po hrboľatých cestách vydávať nepríjemné zvuky.

Jedným z najčastejšie opotrebovávaných dielov modelu MK 2 je zadný silentblok priečneho ramena (Obr. 1). Tento diel je k dispozícii ako súčasť kompletného ramena alebo samostatne s novými upevňovacími skrutkami. Druhá možnosť je dostupná v spoločnosti febi a ponúka ekonomickú opravu tejto súčiastky v porovnaní s výmenou celého ramena, ktoré je vo väčšine prípadov plne prevádzkyschopné.

zadní silentblok příčného ramene Ford Focus
Obr. 1

Pri tejto výmene je veľmi dôležité nastavenie nového silentbloku. Silentblok musí byť správne nastavený na hriadeli ramena zavesenia, aby správne fungoval a aby bola zaistená dlhá životnosť náhradného dielu. Starý silentblok možno pomocou vhodného zariadenia vylisovať alebo opatrne odrezať, aby nedošlo k poškodeniu hriadeľa, na ktorom je silentblok namontovaný.

Po odstránení starého opotrebovaného silentbloku očistite hriadeľ a potom naň nainštalujte nový silentblok; k dispozícii je špeciálne náradie, ktoré rameno udržuje v ose, zatiaľ čo sa lisuje nový silentblok (Obr. 2).

nalisování silentbloku příčného ramene Ford Focus
Obr. 2

Opravené rameno možno teraz znovu namontovať na vozidlo. Tento silentblok (febi číslo 32418) možno použiť pre niekoľko ďalších modelov Ford, Mazda a Volvo.

ZADNÉ ZAVESENIE

Pre model Focus bol vyvinutý vysoko cenený viacprvkový systém zadného zavesenia, ktorého kompaktná konštrukcia umožňuje maximálne využitie batožinového priestoru a poskytuje vynikajúcu ovládateľnosť. Úzke vlečné rameno ovláda pohyb kolies vpred a vzad a reaguje na brzdný moment, pričom k úplnému uchyteniu kolesa sú potrebné ďalšie tri ramená. Všetky tieto súčiastky majú silentbloky, ktoré sú náchylné na opotrebovanie. Silentblok vlečného ramena (febi 34249), ktorý je vymeniteľný rovnako ako predné priečne rameno, je nutné pri montáži správne nastaviť, inak sa guma prekrúti a skráti jeho životnosť (Obr. 3).

silentblok zadního ramene Ford Focus
Obr. 3

Spodné zadné priečne rameno, ktoré je umiestnené medzi priečnym nosníkom a kĺbom je náchylné na napäťové trhliny, ktoré môžu po dlhej dobe prevádzky viesť k poruche. Pri demontáži tohto ramena za účelom získania prístupu k iným dielom, ako je napríklad pružina zavesenia, alebo pri jeho výmene, je potrebné dávať pozor na upevňovacie skrutky náchylné na koróziu (Obr. 4).

Spodní zadní příčné rameno Ford Focus
Obr. 4

Tá môže pri demontáži spôsobiť ich zlomenie alebo prichytenie k vnútornému puzdru silentbloku. Preto je niekedy nutné ich pri demontáži ramena odrezať.

Vnútorná excentrická skrutka slúži k nastaveniu odklonu, a preto sa musí voľne otáčať, aby bolo možné nastavenie vykonať. Odporúčame, aby sa všetky upevňovacie skrutky uťahovali len pri zaťaženom zavesení vozidla, nie na zdvihnutom, pretože sa tým silentbloky zbytočne namáhajú a môžu sa dotiahnuť v nesprávnej polohe.

Po vykonaniu všetkých opráv zavesenia sa odporúča vykonať kompletnú geometriu (nastavenie) kolies, aby sa zaistila správna ovládateľnosť vozidla.

logo febiMnožstvo dielov zavesenia febi je k dispozícii ako sada ProKit, ktorá sa dodáva so všetkými upevňovacími prvkami na bezproblémové vykonanie opravy. To servisom šetrí čas a peniaze, pretože nemusia zháňať samostatne všetky potrebné diely.

Spoľahnite sa na testovanú kvalitu náhradných dielov značky febi zodpovedajúcu štandardom OE. Kompletný sortiment dielov riadenia a zavesenia môžete nájsť na: partsfinder.bilsteingroup.com.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!