Každý siedmy elektromobil môže byť obeťou podvodu s počtom najazdených kilometrov

7 septembra 2023, 12:45

Kúpa ojazdeného vozidla by mala byť vzrušujúcou záležitosťou, ale nedostatok transparentnosti na trhu s ojazdenými vozidlami je frustrujúci. Situácia sa nezmenila ani s rastúcim počtom elektromobilov. Aj keď mnohí prechádzajú na elektromobily, aby znížili emisie, náklady na prevádzku a údržbu, štúdia spoločnosti carVertical ukazuje, že elektromobily sa môžu ľahko stať obeťou podvodu s počtom najazdených kilometrov.

Tachometer elektromobilov sa dá zmeniť rovnako ako u bežných vozidiel

Budúcnosť patrí elektromobilom, pretože ľudia začínajú uprednostňovať tichú a CO2 neutrálnu jazdu namiesto fosílnych palív a hlučných motorov. Hoci vlády postupne odoberajú výhody vlastníctva elektromobilu, elektromobily sú oveľa jednoduchšie na údržbu a zároveň technologicky vyspelejšie ako vozidlá s naftovým a benzínovým motorom.

Bohužiaľ, aj u každého elektromobilu je možné zmeniť stav tachometra – používajú rovnaké digitálne tachometre ako všetky ostatné vozidlá. V skutočnosti sa digitálne tachometre dajú oveľa ľahšie manipulovať v porovnaní s mechanickými, ktoré sa nachádzajú v starších vozidlách.

Podľa spoločnosti carVertical, ktorá sa zaoberá históriou vozidiel, má 15,6 % všetkých vozidiel v Európe stočené najazdené kilometre. Podiel elektromobilov so stočenými kilometrami je podobný – u 13,4 % všetkých elektromobilov došlo ku zmene počítadla kilometrov. Z toho vyplýva, že kupujúci ojazdených elektrických vozidiel a vozidiel na fosílne palivá čelia takmer rovnakému riziku podvodov s počtom najazdených kilometrov.

Štyri z desiatich EV boli účastníkmi nehody

Vedeli ste, že každé druhé ojazdené vozidlo v Európe malo nehodu? Až 43,6 % ojazdených elektromobilov bolo tiež účastníkom nehody, takže počet dopravných nehôd v prípade elektromobilov je takmer rovnaký. Okrem toho elektromobily slúžia väčšinou na prepravu do práce v meste, takže počet nehôd sa bude pravdepodobne zvyšovať so starnutím vozového parku elektromobilov.

Nehody v cestnej premávke môžu byť menšie alebo väčšie, čo môže mať za následok deformácie rámu a hnacieho ústrojenstva, predčasnú koróziu a poškodenie EV batérií. Mnohé z týchto poškodení sa dajú opraviť, ale poškodené batérie v elektromobiloch sa musia vymeniť, aby sa predišlo ich nedostatku alebo nebezpečenstvu požiaru. Nové batériové bloky sú nákladné a niektorí vodiči sa namiesto toho pokúsia predať svoje vozidlo ako keby bolo „bez nehody“.

Stočené tachometre skrývajú skutočný stav batérie

Stav tachometra je vynikajúcim nástrojom na posúdenie stavu vozidla. Väčšina výrobcov elektrických vozidiel poskytuje na batérie záruku minimálne na 100.000 km. Bežne však môžu vydržať viac ako 320.000 km.

Počet najazdených kilometrov vozidla môže pomôcť určiť, koľko energie ešte zostáva v batérii. Problémom je, že sa nemôžete spoliehať výlučne na údaj o najazdených kilometroch, pretože môže byť falošný a počítač životnosti batérie môže byť zresetovaný. Podvodníci ho môžu upraviť v priebehu niekoľkých minút, čo znamená, že musíte prijať ďalšie opatrenia, aby ste sa uistili, že vozidlo stojí za požadovanú cenu.

„V závislosti od výkonu a kapacity môže výmena batérie stáť desiatky tisíc eur alebo dokonca polovicu hodnoty vozidla. Ide o najdrahšiu časť elektromobilu, hoci vo všeobecnosti je údržba elektromobilov v porovnaní s vozidlami so spaľovacími motormi lacnejšia,“ hovorí Matas Buzelis, vedúci oddelenia komunikácie spoločnosti carVertical.

Predajcovia ojazdených vozidiel môžu získať viac peňazí za svoje vozidlá tým, že manipulujú s počtom najazdených kilometrov, preto podvody so stočenými kilometrami v dohľadnej dobe nezmiznú. Podvodníci sa prispôsobujú novým technológiám v moderných autách a trendy ukazujú, že ani elektrifikácia vozových parkov tento problém nevyrieši.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!