Vplyv novej legislatívy na trh s ojazdenými automobilmi

19 októbra 2016, 9:33

Zákaznícky ombudsman AAA AUTO Alexander Štefuca v obore ojazdených automobilov sa venuje vplyvu novej legislatívy na trh. Na tlačovej besede predstavil rekapituláciu dvoch najdôležitejších zmien, ktoré vstúpili do platnosti v roku 2016.

1) V marci 2016 vstúpila do platnosti novelizácia zákona č. 725/2004 Z. z. o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, ktorá priniesla následujúce opatrenia:

  • Zákaz stáčania odometrov – ten je úplne v poriadku a je to zmena, ktorú spoločnosť AAA AUTO dlhodobo presadzovala
  • Zákaz predaja stočených vozidiel firmám a podnikateľom, ktorý nezahŕňa fyzické osoby.

Toto opatrenie nie je úplne systémové, pretože má nasledujúce dopady na radových zákazníkov:

  • Podľa expertov (napríklad spoločnosti Cebia) je na Slovensku minimálne milión stočených vozidiel
  • Stočené vozidlá sa presunuli na čierny trh medzi súkromné osoby
  • Ako súkromníci často vystupujú zamestnanci malých autobazárov
  • Násobne sa zvýšila šanca, že na inzerát mimo bazár kúpite stočené vozidlo
  • Stovkám tisíc Slovákov sa znížila hodnota ich automobilov – stočené vozidlo inak ako na inzerát ťažko predajú
  • Bohužiaľ je takmer nemožné zažalovať predchádzajúceho vlastníka, ktorý s odometrom manipuloval – v drvivej väčšine prípadov chýbajú dôkazy, ktoré by obstáli pri súde

Navrhované riešenie:

  • Novela zákona
  • Generálny zákaz predaja stočených automobilov pre všetkých, vrátane fyzických osôb
  • Stanovenie prechodného obdobia, napríklad šiestich mesiacov, v ktorom by majitelia mali šancu uviesť odometre svojich vozidiel do súladu so skutočnosťou – v autorizovaných servisoch, podľa záznamu z STK, pri dovozoch podľa doterajšej servisnej histórie v autorizovaných servisoch alebo iných databázach
  • Následne by s vozidlami s overeným stavom odometrov bolo možné obchodovať

2) Od 1. 1. 2016 prišlo k zmene zákona č.- 8/2009 Z.z. o cestnej premávke, a to pokiaľ ide o  odhlasovanie vozidiel z evidencie

  • V zmysle novelizovaného ust.  § 116 ods. 4 je držiteľ vozidla povinný pri oznámení zmeny prevodu držby na inú osobu uviesť potrebné údaje o osobe, ktorú orgán Policajného zboru zapíše do osvedčenia o evidencii ako osobu, na ktorú sa držba vozidla previedla. Ak osoba, na ktorú sa držba vozidla previedla, nie je osobne prítomná, Polícia túto zmenu zapíše len po predložení písomného plnomocenstva s osvedčeným podpisom osoby, na ktorú sa držba vozidla previedla alebo dokladu o nadobudnutí vlastníckeho práva k vozidlu s osvedčeným podpisom osoby, na ktorú sa držba vozidla previedla.
  • Stretávame sa s prípadmi, že ľudia ktorí predali vozidlo cez víkend, alebo cez štátny sviatok, nie sú následne schopní vozidlo previesť, pretože nie sú schopní kupujúceho primäť k tomu, aby doložil overenú plnú moc, alebo aspoň plnú moc elektronickú
  • V AAA AUTO sme z tohoto dôvodu prijali zmenu našich obchodných postupov tak, že ku každej odhláške kupujúci udeľuje plnomocenstvo nám na vykonanie odhlášky na neho, pričom na plnomocenstve sa podpis zákazníka osvedčuje notárom. Flexibilnú dostupnosť notárov mame organizačne zabezpečenú aj počas víkendov.
  • Pokiaľ ľudia predávajú autá sami, je nutné dostupnosť notárov počas víkendov s nimi dohodnúť vopred. V takom prípade je ale potrebné počítať zo zvýšenými nákladmi, ktoré môžu notári požadovať – a to jednak pokiaľ ide o zvýšenie odmeny a potom aj pokiaľ ide o náhradu za stratu času, ak notár bude mat prísť k zákazníkom.
  • Je potreba si uvedomiť, že cez víkendy a ostatné dni pracovného pokoja patrí v zmysle vyhlášky Ministerstva spravodlivosti notárovi odmena zvýšená o 50% a k tomu aj náhrada za stratu času pri úkonoch vykonávaných mimo jeho sídla alebo mimo miesta konania jeho úradných dní za čas strávený cestou do tohto miesta a späť. Táto náhrada je 3,32 eura za každú, aj začatú polhodinu.
Tlačová správa AAA Auto

Související články

Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu
Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu

Nemecká firma ATH-Heinl disponuje viac ako 28 rokmi skúseností v odvetví vybavenia servisov. V súvislosti s dynamickým rozvojom na českom a slovenskom trhu hľadá firma ATH-Heinl na stálu spoluprácu firmy – technické servisy s oprávneniami.

Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy
Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy

Spoločnosť P Automobil Import, člen švajčiarskej skupiny Emil Frey, ktorá pre slovenský trh zabezpečuje import vozidiel Peugeot, Citroën, DS a Opel, sa najnovšie stala držiteľom licencie na servisný koncept EUROREPAR CAR SERVICE. Na slovenský autoopravárenský trh, tak prináša celosvetovo rozšírený servisný koncept výrobcu automobilov PSA Groupe, určený pre nezávislých opravárov.

ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku
ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku

Příznaky jsou (někdy) zavádějící. Charakteristický hluk během startování motoru nutně neznamená opotřebení dvouhmotového setrvačníku. Nesprávná diagnostika způsobí, že se kovový zvuk objevuje i po opravě. Skutečnou příčinou problému přitom mohou být příliš nízké startovací otáčky motoru.

Plány AAA AUTO pre tento rok
Plány AAA AUTO pre tento rok

Spoločnosť AAA AUTO tento rok plánuje zvýšenie predajov o viac ako 10 % na zhruba 70.000 ojazdených vozidiel. Významným rozvojom prejde značka zánovných vozidiel Mototechna, ktorá výrazne zvýši svoju ponuku a posilní úroveň zákazníckeho servisu.

AAA AUTO poskytuje Slovenskému futbalovému zväzu autá v hodnote viac ako milión eur
AAA AUTO poskytuje Slovenskému futbalovému zväzu autá v hodnote viac ako milión eur

Najväčší predajca ojazdených vozidiel dnes zahájil odovzdávanie 76 nových vozidiel Slovenskému futbalovému zväzu, svojmu platinovému partnerovi. 

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!