Správne odvážiť a zmerať zásielku sa oplatí

17 júla 2017, 14:15

Správne zmerať a odvážiť zásielku hrá pri preprave tovaru dôležitú úlohu. Chybné informácie o rozmeroch a váhe zásielky prinášajú najrôznejšie komplikácie, ktoré sú nepríjemné predovšetkým pre zákazníka a jeho peňaženku.

Ako zmerať zásielku správne a prečo sa to oplatí?
Ako zmerať zásielku správne a prečo sa to oplatí?

Hovorí sa „dvakrát meraj, raz rež“. Inak to nie je ani v logistike. „Miery a váha sú skutočne dôležité údaje, na ich základe totiž stanovujeme cenu prepravy,“ vysvetľuje Roman Stoličný, managing director a člen predstavenstva DACHSER Slovakia,ak je zásielka zmeraná nesprávne, dôjde žiaľ k situácii, že je zásielka pozastavená alebo poslaná späť na náklady zákazníka.“ Ďalší problém môže nastať pri kontrolnom vážení kamiónov, vykonávanom políciou, kedy je odhalené preťaženie vozidla a vodičovi, respektíve prepravnej spoločnosti je v dôsledku toho udelená pokuta. Tá je následne rozpočítaná medzi odosielateľov zásielok so zle zadanou váhou.

Ako pri meraní postupovať správne?

Je dôležité vedieť, že je rozdiel, ak meriame zásielku umiestnenú na palete, alebo voľne loženú zásielku. V prvom prípade sa meria výška zásielky od zeme vrátane palety. „V prípade, že zásielka uložená na palete nepresahuje dĺžku a šírku palety, udávajú sa rozmery palety, t.j. v prípade europalety 120 cm x 80 cm x výška zásielky na palete od zeme, nielen rozmer balenia uloženého na palete,“ uvádza Roman Stoličný. Ak zásielka paletu presahuje, udáva sa skutočný rozmer zásielky, pričom výška je tiež udávaná vrátane palety. V tomto prípade však, ako upozorňuje Roman Stoličný, je zvýšené riziko poškodenia a poisťovne ho odmietajú preplácať.

Pri voľne loženej zásielke sa meria reálny rozmer balenia. Aj tu je potrebné mať na zreteli niekoľko pravidiel. Tento typ zásielky sa môže skladať maximálne zo 4 kusov, z ktorých žiadny nesmie presiahnuť hmotnosť 40 kg. Pokiaľ má zásielka viac ako 4 kusy, musí byť umiestnená na paletu bez ohľadu na jej rozmery. A ak je hmotnosť jedného z kusov vyššia ako 40 kg, potom tento kus musí byť tiež uložený na paletu.

Štandardné miery a hmotnosti zberných zásielok

Rozmery

Rozmery

Váha

Váha

Účtovaná hmotnosť zásielky

Na základe rozmerov zásielky sa stanovuje jej účtovaná hmotnosť, ktorá je podkladom pre nacenenie prepravy. Najprv vypočítame objem alebo ložné metre zásielky, pričom ak zásielka zaberá menej ako 1,6 ml (vrátane), ložné metre neberieme v úvahu. Objem zásielky sa počíta takto: dĺžka (m) x šírka (m) x výška (m). Ložné́ metre potom vypočítame týmto vzorcom: dĺžka (m) x šírka (m) / 2,4. Tieto údaje sa porovnajú s reálnou hmotnosťou zásielky a ďalej sa pracuje s údajom, ktorý je z týchto troch hodnôt najvyšší. Ten potom prepočítame na účtovanú hmotnosť podľa príslušného koeficientu danej krajiny.

Související články

Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu
Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu

Nemecká firma ATH-Heinl disponuje viac ako 28 rokmi skúseností v odvetví vybavenia servisov. V súvislosti s dynamickým rozvojom na českom a slovenskom trhu hľadá firma ATH-Heinl na stálu spoluprácu firmy – technické servisy s oprávneniami.

Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy
Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy

Spoločnosť P Automobil Import, člen švajčiarskej skupiny Emil Frey, ktorá pre slovenský trh zabezpečuje import vozidiel Peugeot, Citroën, DS a Opel, sa najnovšie stala držiteľom licencie na servisný koncept EUROREPAR CAR SERVICE. Na slovenský autoopravárenský trh, tak prináša celosvetovo rozšírený servisný koncept výrobcu automobilov PSA Groupe, určený pre nezávislých opravárov.

ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku
ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku

Příznaky jsou (někdy) zavádějící. Charakteristický hluk během startování motoru nutně neznamená opotřebení dvouhmotového setrvačníku. Nesprávná diagnostika způsobí, že se kovový zvuk objevuje i po opravě. Skutečnou příčinou problému přitom mohou být příliš nízké startovací otáčky motoru.

Dachser otvoril nový sklad neďaleko Linzu
Dachser otvoril nový sklad neďaleko Linzu

Medzinárodný poskytovateľ logistických služieb DACHSER otvoril vo svojom logistickom centre v Hörschingu neďaleko rakúskeho Linzu nový sklad. Ten bude slúžiť pre kontraktnú logistiku a jeho skladovaciu a logistickú plochu tvorí 10.000 m2 vrátane 20.000 paletových miest. DACHSER do tejto pobočky investoval približne 10 miliónov eur a vytvorí až 30 nových pracovných miest. Nové a väčšie […]

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!