Jeseň na cestách býva nevyspytateľná

4 novembra 2016, 18:14

Pre jeseň sú typické nižšie teploty často spojené s prízemným mrazom, hmlou a zníženou  viditeľnosťou. Účastníci cestnej premávky musia počítať s nepríjemnými podmienkami na cestách a vodiči by mali svoje vozidlo zodpovedne pripraviť na aktuálnu situáciu. Na čo si dať pozor a čo pred jazdou skontrolovať?

Povrch vozovky je klzký krátko po daždi, kedy sa mieša voda s prachom a vzniká nebezpečenstvo šmyku. Popadané lístie zo stromov tiež pridá svoj podiel a šanca vzniku nehody sa rapídne zvýši. Polícia teda odporúča dodržiavať bezpečnú vzdialenosť od vozidiel a predvídať situácie. V tomto období dvojnásobne platí pravidlo „vidieť a byť videný“. Odborníci odporúčajú dôkladné preverenie technického stavu vozidla a funkčnosť všetkých systémov.

Kontrolu by nemali podceniť ani vodiči práve zakúpených áut, predchádzajúci majitelia sa o ne nemuseli tak dôkladne starať alebo prípravu na chladné jesenné a nasledujúce zimné mesiace z dôvodu predaja už ani neriešili. Najväčší slovenský predajca ojazdených automobilov začína s postupnou prípravou už v októbri. „Dolievame nezmrznúcu kvapalinu do ostrekovačov, kontrolujeme stav, batérií a mrazuvzdornosť chladiacich kvapalín. Do vozidiel s dieselovými motormi dolievame aditíva, aby nafta nezamrzla,“ komentuje prípravu prevádzkový riaditeľ AAA AUTO Petr Vaněček a dodáva, „kontrola bŕzd, svetiel, stavu kvapalín patria medzi prvky, ktoré kontrolujeme štandardne celoročne.“ Polícia a odborníci pripravili na jesenné obdobie zoznam odporúčaní, na čo by sa motoristi mali zamerať.

Dobré brzdy

Perfektný stav u bŕzd neznamená len ich rýchly účinok. Brzdová sústava musí pôsobiť na všetky kolesá súčasne a s rovnakou intenzitou. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že je všetko v poriadku, kontrola na skúšobnom zariadení je pre brzdy tou najspoľahlivejšou cestou. Zároveň je treba skontrolovať stav brzdnej kvapaliny. Ak bod varu nezodpovedá norme (je nižší), mohlo by v kvapaline dôjsť k tvorbe bublín, ktoré ovplyvňujú účinnosť bŕzd. To môže najmä v zime pri jazdách v horách predstavovať skutočné nebezpečenstvo.

Stav kvapalín

Okrem kontroly hustoty a stavu chladiacej sústavy je veľmi dôležitá tiež kontrola množstva a koncentrácie nemrznúcej zmesi v sústave a eventuálne doplnenie chladiacej kvapaliny. Koncentrácia mrazuvzdorného prostriedku v chladiacej kvapaline musí byť min. 40%. U chladeného motora musí byť hladina medzi značkami „MIN“ a „MAX“. U teplého motora môže byť hladina nad značkou „MAX“.

Vymenené stierače

Stierače často bývajú neprávom považované za menej dôležité súčasti vozidla. Všeobecne sa odporúča výmena stieracích líšt jeden až dvakrát do roka. Je treba skontrolovať funkčnosť stieračov a doplniť nemrznúcu kvapalinu do ostrekovačov. U bežných stieračov podkladajte pod celú dĺžku líšt napr. protimrazovú lepenku, aby neprimŕzali ku sklu. U aerostieračov nastavte lišty do polohy, v ktorej sa dajú pohodlne odklopiť od skla (tzv. zimná či servisná poloha). Pokiaľ aj napriek tomu primrznú, neodtrhávajte ich násilím a nezapínajte ich. Môžete poškodiť lišty aj ich motor.

Silná batéria

Nároky na batériu sú v chladnom počasí obzvlášť vysoké. Pri nízkych teplotách má totiž k dispozícií iba časť kapacity potrebnej pre štartovanie. Vybitá batéria môže už pri niekoľkých stupňoch pod nulou zamrznúť.  Mechanici odporúčajú batériu pred začiatkom chladného ročného obdobia nechať skontrolovať, popr. ju nechať nabiť a svorky pólov nechať vyčistiť a riadne dotiahnuť. Ďalej by sa mala zistiť hustota elektrolytu a eventuálne doplniť destilovaná voda. Hlavne v zime sa vyplatí so sebou voziť štartovacie káble.

Svetlomety

Svetlomety musia byť nastavené tak, aby neoslňovali protiidúcich vodičov, ale pritom účinne osvetľovali vozovku. V sychravom počasí sa svetlá auta zašpinia a ich účinnosť sa zníži aj o viac než polovicu. V zimnom období sa oveľa častejšie vyskytuje znížená viditeľnosť preto venujte zvýšenú pozornosť pravidelnej kontrole svetelnej sústavy. Dôležité je pravidelné čistenie svetlometov, keďže na jeseň a v zime sú cesty, a teda aj svetlá náchylnejšie na znečistenie.

Len denné svetlá nestačia

Nezabudnite, že len denné svetlá v zime nestačia. Zozadu vás totiž nie je vidieť. Svietenie i cez deň, ktoré výrazne napomáha bezpečnosti cestnej premávky, je na Slovensku zavedené od roku 2009. „Stále častejšie sa v slovenských autobazároch objavujú ojazdené autá so zavedeným denným svietením. Počet ojazdených áut s týmto bezpečnostným prvkom v tomto roku zaznamenal nárast o 33,6%, tvorili 44,8% predaných áut,“ uviedol prevádzkový riaditeľ AAA AUTO Petr Vaněček.

Pozor na chodcov

Polícia v rámci bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky odporúča znížiť rýchlosť, zvýšiť vzdialenosť medzi vozidlami. Zapnúť hmlové svetlá, počas jazdy v kolónach stačí prvý a posledný v rade, aby neboli oslepení ďalší vodiči. Osobitou kapitolou sú chodci. Práve oni sú najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky. Neoddeliteľnou súčasťou odevu by mali byť reflexné prvky, ktoré za zníženej viditeľnosti môžu za určitých okolností predísť stretu vozidla s chodcom.

Tlačová správa AAA Auto

Související články

Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu
Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu

Nemecká firma ATH-Heinl disponuje viac ako 28 rokmi skúseností v odvetví vybavenia servisov. V súvislosti s dynamickým rozvojom na českom a slovenskom trhu hľadá firma ATH-Heinl na stálu spoluprácu firmy – technické servisy s oprávneniami.

Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy
Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy

Spoločnosť P Automobil Import, člen švajčiarskej skupiny Emil Frey, ktorá pre slovenský trh zabezpečuje import vozidiel Peugeot, Citroën, DS a Opel, sa najnovšie stala držiteľom licencie na servisný koncept EUROREPAR CAR SERVICE. Na slovenský autoopravárenský trh, tak prináša celosvetovo rozšírený servisný koncept výrobcu automobilov PSA Groupe, určený pre nezávislých opravárov.

ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku
ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku

Příznaky jsou (někdy) zavádějící. Charakteristický hluk během startování motoru nutně neznamená opotřebení dvouhmotového setrvačníku. Nesprávná diagnostika způsobí, že se kovový zvuk objevuje i po opravě. Skutečnou příčinou problému přitom mohou být příliš nízké startovací otáčky motoru.

Najdrahšie jazdenky sú v Trenčianskom kraji.
Najdrahšie jazdenky sú v Trenčianskom kraji.

Na slovenskom trhu bolo v októbri inzerovaných viac ako 47-tisíc ojazdených vozidiel. Číslo znamená nárast zhruba o tisíc vozidiel v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom. Trend rastu trhu a kúpnej sily sa odráža na priemerných cenách za vozidlo i klesajúcom veku a nájazde kilometrov. Zdrojom pre štatistiky je kontinuálny monitoring trhu, ktorý zabezpečuje AAA AUTO kombináciou analýzy všetkých dostupných inzerátov, konkurencie a vlastných […]

Predávate vozidlo cez víkend alebo štátny sviatok? Toto ste zrejme nevedeli
Predávate vozidlo cez víkend alebo štátny sviatok? Toto ste zrejme nevedeli

Predaj vozidla cez víkend alebo štátny sviatok sa mnohým motoristom nemusí vyplatiť. Vozidlo predali, ale následne ho neboli schopní previesť na nového majiteľa, pretože sa im ho nepodarilo primäť k doloženiu plnej moci. Na túto skutočnosť upozornil zákaznícky ombudsman AAA AUTO Alexander Štefuca. Podľa polície v takomto prípade existuje prakticky už iba súdne riešenie.

Predaje AAA AUTO a ich porovnanie v ČR a SR
Predaje AAA AUTO a ich porovnanie v ČR a SR

Na tlačovej konferencii AAA AUTO, ktorá sa konala minulý týždeň v Bratislave, boli okrem iného odprezentované výsledky predajov za tento rok. Predaje za tri kvartáli roka 2016 v skupine AAA AUTO boli 52.316 vozidiel, čo predstavuje rast o 9% oproti rovnakému obdobiu roku 2015. Už v štyroch mesiacoch (04, 07, 08, 09) sa prekonala hranice […]

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!