Jazdenky inzerované na Slovensku sú najzachovalejšie v celom regióne V4

4 augusta 2017, 7:58

Jazdené autá inzerované v Slovenskej republike sú v porovnaní s Českom, Maďarskom a Poľskom najmladšie a majú najmenej najazdených kilometrov. Kým u nás má inzerované auto v priemere niečo cez 8 rokov, v Poľsku je to skoro 11. Priemerná cena inzerovaných jazdeniek na Slovensku bola v júli 13.585 eur. Vyplýva to z pravidelnej analýzy spoločnosti AAA AUTO, ktorá trh s ojazdenými automobilmi kontinuálne monitoruje a robí jeho hodnotenie.

„Analýza inzerovaných áut v celom regióne V4 nám ukázala, že na Slovensku sa v júli ponúkali v porovnaní s ostatnými krajinami fakticky najzachovalejšie vozidlá. Teda, mali najnižší priemerný nájazd kilometrov, niečo cez 150 tisíc a taktiež najnižší priemerný vek (8,4 roka). Na druhej strane bola cena inzerovaných automobilov v SR v porovnaní so susednými štátmi najvyššia. Na túto vyššiu priemernú cenu mala zrejme zásadný vplyv aj ponuka áut, keďže v prvej desiatke najponúkanejších áut figurujú aj luxusnejšie a tým pádom aj drahšie vozidlá, ako sú Audi A6, BMW 3 a 5, Audi A4, Volkswagen Passat či Škoda Superb. V tomto prípade ide už o dlhšie trvajúci trend, ktorý nám jasne ukazuje, že slovenskí vodiči si stále viac potrpia na vyššiu kvalitu, bezpečnosť a komfort vozidiel,“  hovorí generálna riaditeľka AAA AUTO Karolína Topolová.

V júli bola na Slovensku aj susednej Českej republike najinzerovanejším autom Škoda Octavia, u Poliakov a taktiež aj u Maďarov zase pre zmenu kraľoval Opel Astra. Popularita škodoviek v týchto dvoch krajinách je výrazne menšia ako u nás a v Čechách. V Poľsku v TOP 10 najinzerovanejších áut Fabia vôbec nefiguruje a Octavia je až na 10 mieste. V Maďarsku dokonca v prvej desiatke nie je ani jedna škodovka. U nás sa za tradične obľúbené vozidlá – Škodu Fabia a Volkswagen Golf dostalo na štvrté miesto spomínané Audi A6, ktoré nenájdeme nikde inde v rebríčkoch susedných krajín.

Najinzerovanejšie vozidlá v krajinách V4 v mesiaci júl

 

Slovensko

ČR Poľsko Maďarsko
1. Škoda Octavia Škoda Octavia Opel Astra Opel Astra
2. Škoda Fabia Škoda Fabia Volkswagen Passat Ford Focus
3. Volkswagen Golf Volkswagen Passat BMW 3 BMW 3
4. Audi A6 Volkswagen Golf Audi A4 Suzuki Swift
5. Volkswagen Passat Škoda Superb Volkswagen Golf Volkswagen Passat
6. BMW 3 Ford Focus Ford Focus Volkswagen Golf
7. Audi A4 BMW 3 Ford Mondeo Ford Mondeo
8. Škoda Superb Ford Mondeo Opel Corsa BMW 5
9. BMW 5 Volkswagen Touran Renault Megane Renault Megane
10. Ford Focus Audi A4 Škoda Octavia Opel Corsa

 

Na Slovensku priemerný počet najazdených kilometrov v porovnaní s minulým mesiacom veľmi mierne klesol na 151.017 a drží si vedúce miesto v regióne pred Českou republikou  s 158.524 km. V Poľsku a Maďarsku inzerujú autá s vyšším počtom najazdených kilometrov, v oboch krajinách je to viac ako 170 tisíc km.

Slovenský trh dominuje aj vo veku ponúkaných vozidiel. Kým u nás sa inzeruje v priemere auto, ktoré má  niečo cez 8 rokov, v Poľsku je to skoro 11 rokov.

Z najväčšej ponuky vozidiel môžu vyberať motoristi v Poľsku, o polovicu menší je výber v Čechách. „Počet inzerovaných áut súvisí s veľkosťou trhu, ten Poľský je suverénne najväčší. Avšak v porovnaní s počtom obyvateľov Poľska a Slovenska, je ponuka na jedného obyvateľa Slovenska o 45% väčšia,“ vysvetľuje Topolová.

Porovnanie krajín V4 v mesiaci júl

Priemerný nájazd v km Priemerný vek v rokoch Počet inzerovaných áut
Slovensko 151  017 8,4 40 000
ČR 158 524 9,7 69 000
Poľsko 175 297 10,9 153 000
Maďarsko 173 338 10,6 41 000

Související články

Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu
Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu

Nemecká firma ATH-Heinl disponuje viac ako 28 rokmi skúseností v odvetví vybavenia servisov. V súvislosti s dynamickým rozvojom na českom a slovenskom trhu hľadá firma ATH-Heinl na stálu spoluprácu firmy – technické servisy s oprávneniami.

Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy
Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy

Spoločnosť P Automobil Import, člen švajčiarskej skupiny Emil Frey, ktorá pre slovenský trh zabezpečuje import vozidiel Peugeot, Citroën, DS a Opel, sa najnovšie stala držiteľom licencie na servisný koncept EUROREPAR CAR SERVICE. Na slovenský autoopravárenský trh, tak prináša celosvetovo rozšírený servisný koncept výrobcu automobilov PSA Groupe, určený pre nezávislých opravárov.

ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku
ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku

Příznaky jsou (někdy) zavádějící. Charakteristický hluk během startování motoru nutně neznamená opotřebení dvouhmotového setrvačníku. Nesprávná diagnostika způsobí, že se kovový zvuk objevuje i po opravě. Skutečnou příčinou problému přitom mohou být příliš nízké startovací otáčky motoru.

Jazdených kabrioletov sa predáva o polovicu viac ako vlani
Jazdených kabrioletov sa predáva o polovicu viac ako vlani

Kabriolety vyhľadáva stále viac vodičov, pričom tohtoročný boom prekonáva aj zatiaľ rekordné minuloročné výsledky. Dopyt po ojazdených vozidlách so sťahovacou alebo odnímateľnou strechou vzrástol oproti vlaňajšku až o 50 percent. Na druhej strane, ich priemerná cena klesla o 1.500 eur.

Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu, dnes sú hitom zánovné autá od našich susedov
Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu, dnes sú hitom zánovné autá od našich susedov

Novodobý trh s ojazdenými autami má za sebou takmer tridsaťročnú históriu, v priebehu ktorej prešiel dramatickou premenou. Zatiaľ čo na začiatku 90. rokov boli zákazníci lační po akomkoľvek zahraničnom automobile prakticky bez ohľadu na jeho vek a stav, dnes požadujú čo najmladšie vozidlá, a to od našich susedov, a kompletný balíček doplnkových služieb. 

Pri kúpe jazdených áut si radšej dajte preveriť airbagy
Pri kúpe jazdených áut si radšej dajte preveriť airbagy

Airbag je významným prvkom aktívnej bezpečnosti automobilu, ktorý ale motoristi zvyknú podceňovať. Nájdu sa aj takí, ktorí volia jednoduchšie deaktivovanie celého systému alebo iné finty pred nákladnou výmenou riadiacej jednotky. Práve kontrola funkčnosti airbagu pri kúpe ojazdeného vozidla môže predísť nepríjemnostiam zo samovoľného vystrelenia alebo naopak nefunkčnosti vzduchového vankúša. 

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!