Continental: Bez zimných pneumatík to môže vyjsť draho

19 decembra 2016, 15:20

Za jazdu v zimných podmienkach bez zimných pneumatík hrozia v zahraničí pokuty a trestné body a taktiež poisťovne môžu pri jazde s nevhodným obutím spätne vymáhať náhrady škôd.

Jazda bez obutia prispôsobeného poveternostným podmienkam môže vodičov vyjsť draho: Ten, kto bude v zimných podmienkach prichytený pri jazde s letnými alebo celoročnými pneumatikami bez označenia M+S, môže v Nemecku dostať pokutu vo výške minimálne 60 eur a jeden bod do registra spôsobilosti na jazdu vo Flensburgu (FAER). Polícia môže navyše zakázať pokračovanie v jazde, kým nebudú namontované vhodné pneumatiky a nariadiť odtiahnutie vozidla, ktoré nevyhovuje požiadavkám na bezpečnosť cestnej premávky. Tí, čo jazdia na rakúskych cestách, by mali svojim zimným pneumatikám venovať mimoriadnu pozornosť: Ak majú hĺbku profilu menej ako štyri milimetre, sú považované za letné pneumatiky a nesmú sa na zasnežených a zľadovatených vozovkách používať.

1

Ak dôjde bez zimných pneumatík na snehu a ľade k nehode, môže poisťovateľ zákonnej zodpovednosti z prevádzky motorových vozidiel zaťažiť svojho vlastného poistenca regresom vo výške až do 5.000 eur, ak spôsobil nehodu. Aj v prípade, ak nehodu nespôsobil vodič bez zimných pneumatík, môže poisťovňa druhého účastníka nehody za určitých podmienok čiastočne odmietnuť náhradu škody, oznámilo nedávno združenie HUK-Coburg.

Zimné pneumatiky sa však neodporúčajú iba v typicky zimných poveternostných podmienkach. Ako ukázali pokusné merania brzdných dráh na mokrých studených vozovkách, ktoré realizovala spoločnosť Continental, v porovnaní s letnými pneumatikami dochádza k výraznému skráteniu brzdnej dráhy. Pri brzdení z rýchlosti 100km/h sa vozidlo so zimnými pneumatikami zastavilo po 65 metroch. Osobný automobil s letnými pneumatikami mal na tomto mieste ešte zostatkovú rýchlosť 24km/h.

Související články

Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu
Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu

Nemecká firma ATH-Heinl disponuje viac ako 28 rokmi skúseností v odvetví vybavenia servisov. V súvislosti s dynamickým rozvojom na českom a slovenskom trhu hľadá firma ATH-Heinl na stálu spoluprácu firmy – technické servisy s oprávneniami.

Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy
Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy

Spoločnosť P Automobil Import, člen švajčiarskej skupiny Emil Frey, ktorá pre slovenský trh zabezpečuje import vozidiel Peugeot, Citroën, DS a Opel, sa najnovšie stala držiteľom licencie na servisný koncept EUROREPAR CAR SERVICE. Na slovenský autoopravárenský trh, tak prináša celosvetovo rozšírený servisný koncept výrobcu automobilov PSA Groupe, určený pre nezávislých opravárov.

ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku
ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku

Příznaky jsou (někdy) zavádějící. Charakteristický hluk během startování motoru nutně neznamená opotřebení dvouhmotového setrvačníku. Nesprávná diagnostika způsobí, že se kovový zvuk objevuje i po opravě. Skutečnou příčinou problému přitom mohou být příliš nízké startovací otáčky motoru.

Continental: Pár tipov ako na zimné pneu
Continental: Pár tipov ako na zimné pneu

Príprava na zimnú motoristickú sezónu sa nerovná iba kúpu ľubovoľných zimných pneumatík. Medzi jednotlivými modelmi pneumatík sú veľké kvalitatívne rozdiely (pri výbere sa odporúča riadiť výsledky odborných magazínov či auto-moto klubov). Veľký vplyv na to, ako sa pneumatika vysporiada so zimnými podmienkami, má aj pravidelná údržba zo strany vodiča.

Continental WinterContact TS 860 víťazí v teste zimných pneumatík časopisu Auto Express
Continental WinterContact TS 860 víťazí v teste zimných pneumatík časopisu Auto Express

Vo svojom debute testu zimných pneumatík vo Veľkej Británii si pneumatika Continental WinterContact TS 860 zaistila od popredného britského automobilového týždenníka Auto Express vytúžené ocenenie a stala sa víťazom testu zimných pneumatík za rok 2016.

Zimné značenie – Ako spoznáte dobrú zimnú pneumatiku?
Zimné značenie – Ako spoznáte dobrú zimnú pneumatiku?

V spolupráci s firmou Barum Continental Vám poradíme, ako sa orientovať v označení pneumatík.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!